ZAGREB I ZAGREPČANI – Izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb

Autori su svoj grad oslikali na najljepši mogući način fotografirajući baš sve, od prisnih trenutaka, prolaznika, starijih i mladih sugrađana, uličnih događanja, moderne arhitekture i spomeničke baštine do očaravajućih kutaka zagrebačke prirode

ZAGREB I ZAGREPČANI

Prošlogodišnja natječajna izložba „Zagreb i Zagrepčani“ zbog specifičnih uvjeta (korona, potres) priređena je u Galeriji „Zvonimir“. Nakon godinu dana, ovogodišnju izložbu s radošću otvaramo u novoobnovljenom klubu. 

S obzirom da je 2020. bila godina u kojoj su Zagrepčani proživljavali teške trenutke, a grad pretrpio velika oštećenja, bilo je za očekivati da će na natječaj pristići veliki broj fotografija koje dokumentiraju stanje nakon potresa. Na sreću, to se nije dogodilo jer na pristiglim fotografijama prevladavaju klasični ulični prizori puni optimizma i vedrine, sentimenta, ljubavi i poetike. Autori su svoj grad oslikali na najljepši mogući način fotografirajući baš sve, od prisnih trenutaka, prolaznika, starijih i mladih sugrađana, uličnih događanja, moderne arhitekture i spomeničke baštine do očaravajućih kutaka zagrebačke prirode. 

Na natječaj je pristiglo 248 fotografija od 66 autora. Žiri u sastavu: Valerija Dujmović, Zoran Kolarić i Vladimir Šimunić nagradio je devet autora (tri nagrade i 6 pohvala), a za izložbu je odabrao 70 fotografija.

Željko Plašč svojom fotografijom „Kuća na uglu“ koja je po ocjenama žirija zaslužila prvu nagradu, najbolje simbolizira Zagreb kroz čitavu 2020. i prvu polovicu 2021. Najpoznatiji prizor potresom oštećenog grada, kuća na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice još uvijek stoji kao da se sve odigralo jučer, žičana ograda odvaja to jučer od danas, a danas je život koji opet teče dalje s maskama ali i optimizmom kojeg rasipa sunce. 

Drugonagrađeni autor Nenad Martić fantastičnim odabirom kadra komponira tužnu priču beskućnika i stvara mali kutak raja u kojem sanja zajedno s djevojkm s murala. „Proljetni spavači“ snažna je i upečatljiva socijalna fotografija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Fotografija „Iron monster“ Nede Rački osvojila je treću nagradu. Dokumentarni je prikaz rušenja i nestanka Domaće tvornice rublja (DTR) u Krajiškoj ulici.

Za pohvaliti je da među ostalim izloženim fotografijama ima radova koji  pokazuju visoke izražajne vrijednosti i tehnički standard uz već spomenutu raznolikost tema.

Neda Rački, EFIAP/d1

Izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb u Galeriji Fotokluba Zagreb otvorena je od 1. do 25. lipnja 2021. Radno vrijeme Kluba: ponedjeljak, srijeda, petak od 10-14,30 sati, FKZ Ilica 29/III.

Vlasta Štalekar _ Identitet grada

Pogledajte KATALOG IZLOŽBE!