Skip to content

SLAVICA ISOVSKA: Priznanje za osobno pripovijedanje kroz fotografiju

Istarska fotografkinja Slavica Isovska, koja živi i radi u Briču na Gornjoj Bujštini, dobila je vrijedno počasno priznanje za dvije serije fotografija u dvije kategorije na 16. poznatom fotografskom natječaju Julia Margaret Cameron Award

Luka Jelavić

Natječaj provodi kuća The Worldwide Photography Gala Awards, a mogu sudjelovati samo žene koje se fotografijom bave profesionalno ili amaterski. Slavica je sudjelovala kao profesionalna fotografkinja.

Natječaj nosi ime poznate britanske fotografkinje i jedne od najvažnijih autorica portreta 19. stoljeća. Julia Margaret Cameron je živjela u Indiji i Londonu, a zatim se njena obitelj preselila na otok Wight, popularno mjesto britanske kulturne elite. Ostala je zapamćena po dirljivim portretima uglednih ljudi viktorijanskog doba. Njezin stil mekog fokusa ismijavan je od mnogih kritičara i fotografa iz tog doba koji su bili pobornici oštrine u fotografiji, ali je ostala sebi dosljedna bilježeći “veličinu nutrine i obilježja vanjštine osobe”, kako je govorila.

Poput Oscara

„Znala sam da postoji taj natječaj i pratim ga. Kažu da je taj natječaj u fotografiji kao Oscar u filmu, tako da sam izuzetno zadovoljna što sam sudjelovala i dobila počasno priznanje. Konkurencija je bila izuzetno jaka, jer je na natječaj stiglo 3.245 fotografija autorica iz 48 zemalja svijeta. Natječaj se raspisuje u više kategorija, a posebno kako žena vidi ženu. „pojašnjava zadovoljno Slavica Isovska i dodaje: „Obje serije fotografija bit će izložene na 6.Biennalu likovne umjetnosti i dokumentarne fotografije u galeriji FotoNostrum u Barceloni, rujna 2021.godine.“

U žiriju su bile Barbara Davidson (fotografkinja, pripovjedačica priča, trostruka dobitnica Pulitzerove nagrade i sa Emmy-jem nagrađivana fotografkinja, dobitnica Guggenheimove nagrade) i Elisabeth Biondi (nezavisna kustosinja, književnica, učiteljica, bivša urednica u New Yorkeru, Vanity Fair-u i Stern-u).

„Na natječaj sam poslala dvije serije po šest fotografija, jednu u kategoriji reportažne i dokumentarne fotografije i drugu u kategoriji pejzaža i obje su dobile počasno priznanje. Jedna do nagrađenih je serija “Iza urbanog horizonta – Šutka” koju sam snimila 2012. godine u Šutki kod Skoplja u Makedoniji, dok je druga serija “Postojanje i bit”. U Šutki sam živjela nekoliko mjeseci s Romima i snimala ih svaki dan. Fotografije su realan dokument života u tom romskom naselju, svjedok su života koji kod nas nije moguće vidjeti. Vjerujem da se i fotografijom može puno toga promijeniti, o Romima vladaju neki stereotipi i predrasude koje treba promijeniti. Zbog toga sam te fotografije već izlagala u Hrvatskoj i Sloveniji. Druga nagrađena serija je kružnog formata, kao asocijacija na globalne probleme naše egzistencije. Serija je nastala prošle i ove godine. Možda na trenutke fotografije izgledaju bizarno, ali tako i doživljavam svijet oko sebe, odnosno radi se o osobnom pripovijedanju kroz fotografiju. Živimo u zagađenom svijetu, kako fizički tako i duhovno, utapamo se u moru plastike, postajemo zagađeni i iznutra. Hoćemo li nešto napraviti ili samo plakati i dalje?“ pita se kroz svoje radove ova vrsna fotografkinja koja se fotografijom počela baviti u osnovnoj školi, devedesetih godina prošlog stoljeća.

Behind the urban horizon

Nakon srednje škole, završila je Višu stručnu školu u Sežani, smjer fotografije, gdje je diplomirala na reportažnoj fotografiji. Sudjelovala je na više od 60 skupnih, te na 17 samostalnih izložbi kod nas i širom svijeta. Za svoj rad više je puta nagrađivana i pohvaljivana (Rovinj Photodays 2014: 1.mesto Akt, 1.mesto Arhitektura, 3.mesto Pejzaž; Emzin Ljubljana; Zagrebački salon fotografije: PSA brončana medalja; Lumen Škofja Loka: FIAP Počasno priznanje, Grimalda: 3.mesto i pohvala, FotoExTempore Novigrad 2017: 3.mesto; FotoExTempore Novigrad 2018: 1.mesto za cijelu seriju; FotoExTempore Novigrad 2019: pohvala, …). Bila je više puta i članica žirija na raznim foto natječajima kod nas i inozemstvu.

Zanima je dokumentarna i reportažna fotografija, a posebni interes ima do konceptualne fotografije. Također se bavi alternativnim postupcima u fotografiji, kao što su fotogram, cijanotipija i drugo. Organizira tečajeve fotografije, razne fotografske radionice, fotografske izlete i fotografska putovanja.

Existence and Essence