Skip to content

Unatoč pandemiji velik broj novoosnovanih inozemnih podružnica u Beču

Glavni grad Austrije i dalje je vrlo atraktivan internacionalnim poduzećima o čemu svjedoči činjenica da je prošle godine 218 međunarodnih tvrtki otvorilo podružnicu u Beču

Velik interes međunarodnih poduzeća za austrijsku prijestolnicu i u godini koja je bila obilježena pandemijom koronavirusa potvrđuje da se Beč u inozemstvu smatra stabilnim i sigurnim poslovnim središtem, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig. Unatoč krizi koju je uzrokovala pandemija protekle je godine ostvaren treći najbolji rezultat dosad po broju novoosnovanih podružnica. Naime, 2019. godine podružnicu u Beču otvorilo je 266 internacionalnih poduzeća, dok je broj novoosnovanih inozemnih podružnica 2018. iznosio 221.   

Već tradicionalni najveći broj poduzeća i protekle je godine došao iz Njemačke, i to njih 44. Veliko zanimanje za glavni austrijski grad pokazale su i Velika Britanija sa 16 te Italija s 14 poduzeća, a slijede Švicarska, Rusija i Slovačka. Novootvorene su podružnice u 2020. godini u Beču stvorile 1.718 novih radnih mjesta i aktivirale investicije u vrijednosti od 263 milijuna eura.

Austrijska metropola već se konkretnim planovima priprema za povećanu potražnju međunarodnih poduzeća nakon krize. U suradnji s tamošnjim gradskim poduzećem za imigraciju i državljanstvo (MA 35) Bečka gospodarska agencija (Wirtschaftsagentur Wien) radi na osnivanju ureda za pružanje informacija međunarodnim stručnjacima i znanstvenicima koji bi se htjeli preseliti u Beč sa svojim obiteljima. Budući da se zbog pandemije smanjio priljev kvalificirane radne snage iz inozemstva, pokretanje ureda planirano je sredinom 2021. godine.

Matea Čuljak