Skip to content

Ciklus akvarela Duška Šibla

Od živahnosti do bjesomučnosti, od skrivenih lica do maski, od sretnih do gotovo praznih, ispražnjenih lica, od jednostavne geste do složene kretnje, od bliskosti do udaljenosti u neptrekidnom gibanju, u nezaustavljivom kolopletu

Miroslav Pelikan

O najnovijim radovima akademski slikar Duško Šibl, trenutno u Londonu kaže:

„Došlo je do određenog zasićenja kolažima, pa da ih ne bi počeo ‘štancati’, odlučio sam prijeći na drugi medij. Kako u Londonu imam vrlo malo prostora i druga ograničenja izbor je pao na akvarel jer se lako čisti i radi na papiru. Inače nisam toj tehnici sklon budući da mi ne dozvoljava kontrastne i brze poteze. Povrh toga radim s dječjim vodenim bojicama jer zbog lockdowna do boljih nisam mogao doći.

Zadnji put sam njima slikao u osnovnoj školi, pa mi se zbog toga čini da sam se slikajući vodenim bojicama vratio u mladost.

Drugi tjedan ću se vjerojatno vratiti kolažima, a ovaj itermezzo mi je dobro došao za vježbanje strpljenja – moram nanijeti više slojeva slabog pigmenta jer sam navikao na jake kontraste, a akvarel je suptilan.“

Što se motiva tiče Šibl se zadržao dijelom i na svojoj omiljenoj temi, figura u pokretu, izvedenih dakle u miješanim tehnikama, akvarelu uglavnom, i kako sam autor ističe, iako je riječ o akvarelima, ne izgledaju tako.

Od živahnosti do bjesomučnosti, od skrivenih lica do maski, od sretnih do gotovo praznih, ispražnjenih lica, od jednostavne geste do složene kretnje, od bliskosti do udaljenosti u neptrekidnom gibanju, u nezaustavljivom kolopletu.

Najnoviji ciklus okarakteriziran je brzim i snažnim slikarskim potezom bilježenja ili čuvanja od zaborava trenutka dešavanja, vrlo kratkog odsjeka vremena, koloristički vrlo efektno, boja posebice dolazi do izražaja na bjelini podloge.

U ritmičnoj kombinaciji najčešće se izmjenjuju dvije ili tri figure u čudesnoj i tajanstvenoj koreografiji.

Izvrstan, razigrani ciklus akvarela Duška Šibla izvrsno se uklapa u nastajanje sve većeg, raznolikijeg ali i zanimljivijeg londonskog ciklusa.