Kuće na Banovini nakon rata obnovljene bez željeza i betona

Dođite i pogledajte što mi se dogodilo s kućom. Nisam to radio ja, to mi je napravila država. Kod obnove. Tako su obnovili sve kuće na ovom području. Bez betona i željeza.

Dom Tomislava Stanića u selu Strašnik, kod Petrinje, uništen je u potresu. Međutim, pitanje je bi li pretrpio toliku štetu da nije tako loše obnovljen nakon Domovinskog rata. Posao je financirala država, a oni koji su ga izvodili sve su obavili nestručno, korumpirano i tako da prođu što jeftinije.

Tomislav Stanić za Slobodnu Dalmaciju ispričao je da su sve kuće u Strašniku, mjestu koje je nakon rata ostalo s tek par čitavih obiteljskih domova, tijekom državne obnove renovirane bez betona i željeza.

Potres je iz kuta njegove kuće doslovno izbio cigle. Kut je kvrcnuo kao da je od stakla, a kad se to dogodi svi zidovi kuće se poremete i jedino je rješenje, kaže, sve srušiti i graditi ispočetka.

“Dođite i pogledajte što mi se dogodilo s kućom. Nisam to radio ja, to mi je napravila država. Kod obnove. Tako su obnovili sve kuće na ovom području. Bez betona i željeza.

Ne samo u Strašniku, koji je nakon rata ostao s par čitavih kuća. Obnova, prijatelju, oni su nam došli glave. Zato sam htio da ovo vidite. Da o tome pišete. Jer o tome se šuti, a za ovo je netko odgovoran…”, ispričao je Tomislav Stanić Slobodnoj Dalmaciji.

Noć prije njegova deveteročlana obitelj prvi je put spavala u kontejneru kojeg su dobili od tvrtke Siemens. Sada je ispred kuće stigao i kamper, tako da će im neko vrijeme biti suho i koliko-toliko komotno. Od utorka su spavali u garaži pored otvorenog ložišta, stisnuti jedni uz druge na drvenim klupama.

Kut njihove kuće je iskočio i kuća je potonula. Jer je netko htio omastiti brk. NL