Skip to content

U Sisku se stanje nakon potresa polako smiruje, državni vrh obišao Petrinju

Nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje

U to su se za boravka u Sisku uvjerili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Osim u Sisku, potres se snažno osjetio i u Petrinji, Glini, Topuskom, Martinskoj vesi i drugim banovinskim i posavskim mjestima, a potres je probudio i Zagrepčane.

Sisački građani, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta.

Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

Na poziv građana, ekipe Javne vatrogasne postrojbe obišle su najkritičnija mjesta kako bi ustanovile štetu i pružile pomoć najugroženijima. Na nekim su haustorima starijih zgrada vatrogasci trakama zabranili ulaz. Čak i stanari nekih novijih zgrada prijavljuju kako su popucali zidovi.

Kako izjavljuju stariji Siščani, ovo je najjači potres u tom gradu, kojeg se oni sjećaju.

Za boravka u Sisku predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima su obišli nekoliko objekata u gradskom središtu koji su najviše stradali. Premijer Plenković je najavio kako će država, na temelju zagrebačkog iskustva, pomoći Sisku i Petrinji u saniranju šteta. Dodao je kako će se hitno pokrenuti procedura da se prijave i ustanove sve štete, nakon čega slijede i drugi koraci.

Oštećeni Gradski muzej i Dječji odjel Narodne knjižnice

Župan Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček upoznali su predsjednik Milanovića i premijera Plenkovića s trenutačnim stanjem, naglasivši da nitko od građana nije stradao.

Kako je rekla Ikić Baniček, stanje je pod nadzorom, sve gradske ustanove normalno rade osim Gradskog muzeja i Dječjeg odjela Narodne knjižnice, čiji su objekti oštećeni.

Vatrogasci su primili više od stotinu poziva i imali su pedesetak intervencija najprije na osiguranju oštećenih objekata, a potom i na čišćenju i sanaciji.

Baniček je najavila kako će se nakon proglašenja elementarne nepogode povjerenstvo prići procjeni šteta. Ujedno je priopćila kako je zasad samo jedna obitelj iz oštećenog gradskog stana u Rimskoj ulici zatražila pomoć i pronađen joj je drugi smještaj.

Nakon obilaska Siska, predsjednik Milanović i premijer Plenković, produžili su u Petrinju.

Državni vrh obišao potresom pogođenu Petrinju

Predsjednici Hrvatskog sabora, države i Vlade obišli su u ponedjeljak prijepodne središte Petrinje koje je po riječima njezinog gradonačelnika Darinka Dumbovća, dosta stradalo u jutrošnjim potresima.

„Strogi centra grada dobio je dosta“, rekao je gradonačelnik Petrinje Dumbović, zadovoljan što je državni vrh obišao Grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 6, 28 sati pogodio Petrinju, Sisak, Zagreb.

„Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je Grad preživio“, rekao je gradonačelnik Gordanu Jandrokoviću, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

Petrinja je, podsjetio je, preživjela Domovinski rat, covid, a sada i potres.

Na žalost, to su preživjeli i Zagreb i njegova okolica, nitko tko to nije preživio ne zna kako je to, kazao je Dumbović, poručivši kako bi bilo dobro da i u Petrinji „bude države“, dakle da državna vlast pomogne stradalim građanima.

Prenio je i da su građani, nakon tri uzastopna potresa, osjetili strah i kako su mnogi rekli da se boje prespavati u svojim kućama. Autor Hina