Institucije koje rade svoj posao, svjetlo na kraju tunela gasi se

To što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa šta je to!

Država umirovljenika, iseljenih radno sposobnih ljudi, osiromašenih mladih kojima je uskraćeno školovanje, “institucija koje rade svoj posao”, država nečastivog koji se uvukao u pore isčezavajućeg društva, nulte tolerancije i nultih rezultata na korupciju, pljačke i nepotizma, privatnog zapošljavanja u državnim institucijama, namještaljka poslova s državom, sudstvo nećemo spominjati, prezaduženo zdravstvo skoro da jedino funkcionira, ali i to će uskoro spasiti privatiziranjem za jednu kunu, država pandemije s najvišom stopom smrtnosti na svijetu, uglavnom starijih i umirovljenih koji čine stup razvoja društva, s ogromnom državnom i eu pomoći gdje ni maska nije stigla do običnog čovjeka, država bez svojih stanovnika  – svjetlo na kraju tunela gasi se

Jedan u nizu primjera iz nestajuće države priča je hrabre i plemenite žene. Nakon što je požeškom županu Alojzu Tomaševiću potvrđena presuda za obiteljsko nasilje, o njoj, ali i mučnoj povijesti zlostavljanja za Provjereno je progovorila Mara Tomašević piše Dnevnik.hr

Živjela je tako punih 35 godina i svaki put slušala opravdanja za nasilno ponašanje. ”Znaš kakav sam ja kad popijem. Ja sam bećar… ja tebi ne želim tebi zlo, a to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa šta je to! To nije strašno, to je normalno!”, bile bi njegove riječi, priča Mara.

Trpjela je to sve do 2016. godine, a onda je rekla dosta. Četiri godine trajala je sudska trakavica. Trauma nakon traume. Svjedočenja, iskazi, suđenja, sve pred kamerama. U borbi za pravdom i zaštitom pisala je mnogima, obratila se HDZ-u, čak i samom premijeru. No strahovala je hoće li uspjeti.

”On je meni rekao, u početku, da je HDZ mašinerija koja gazi sve pred sobom, tko im stane na put. U jednom sam trenutku mislila da nema ništa od toga i da neću ništa postići”, kaže. Cijelo se vrijeme nosila s vlastitim strahovima, ali i osudom dijela javnosti, bez obzira na to što je u ovom slučaju ona žrtva. Zbog svega je čak u jednom trenutku i povukla prijavu.

”S muževe strane sestre i još neka malo dalja rodbina rekli su zašto sam to napravila, da sam mu uništila karijeru, što ja hoću, da sam mogla živjeti kao kraljica”, priča. Ovotjedna objava pravomoćne presude vratila joj je, kaže, sve one tamne misli. Županu Alojzu Tomaševiću, čovjeku s kojim je Mara provela 35 godina u braku i dobila troje djece, dosuđeno je deset mjeseci uvjetne kazne zatvora.

”Dosta sam uzrujana od svega što se dogodilo, otkad sam saznala za presudu. Drago mi je da je ustanovljena istina, ali predugo je to trajalo, predugo i mislim da nije objektivno”, zaključuje.

Crtež: Stjepan Katić / Zaprešić

aa

Patrik sretno stigao u Rijeku

Patrik sretno stigao u Rijeku

Akademija Art24/06/2021

Samo kratka informacija, zagrebački maturant Patrik Radotić nakon što je četiri dana pješačio od Zagreba do Rijeke danas je uspješno…