Obraćenje znači otvoriti se Božjoj nježnosti

Papa Franjo je danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra potaknuo na odvajanje od svjetovnosti, grijeha i bogatstva kako bi se obratili i pronašli Boga. To je put koji je Papa pokazao, osvrćući se na lik Ivana Krstitelja. Posebno se usredotočio na put vjere na koji nas poziva došašće

Obraćenje znači odvojenost od grijeha i svjetovnosti, te traženje Boga i njegovog kraljevstva – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje nam današnje liturgije prikazuje lik i djelo Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8), koji je svojim suvremenicima pokazao put vjere sličan onome na koji nâs došašće poziva kako bismo se pripremili i dočekali Gospodina na Božić – rekao je Papa i napomenuo – Radi se o putu obraćenja. Što znači riječ „obraćenje“? U Bibliji prije svega znači promijeniti smjer i usmjerenje, a samim time promijeniti i način razmišljanja.

Obratiti se u moralnom i duhovnom životu, znači od zla se okrenuti dobru, od grijeha Božjoj ljubavi – rekao je Sveti Otac i primijetio – To je poučavao Ivan Krstitelj koji je u judejskoj pustinji naviještao krštenje obraćenjem za oproštenje grijeha. Primiti krštenje bio je vanjski i vidljivi znak obraćenja onih koji su slušali njegovo propovijedanje i koji su odlučili činiti pokoru. To se krštenje odvijalo uranjanjem u vodu, no bilo je beskorisno ako nije bilo spremnosti za kajanje i promjenu života.

Obraćenje uključuje žaljenje zbog počinjenih grijeha, želju da ih se oslobodimo, odluku da ih zauvijek isključimo iz svojega života – rekao je papa Franjo i nastavio – Da bismo grijeh isključili, moramo odbaciti sve što je s njim povezano; svjetovni mentalitet, pretjeranu želju za udobnošću i užitkom, blagostanjem i bogatstvom. Današnje nam evanđelje u liku Ivana Krstitelja koji je strog, koji se odriče suvišnog i traži ono bitno, još jednom daje primjer za taj odmak. To je prva dimenzija obraćenja: odvojenost od grijeha i svjetovnosti.

Druga dimenzija obraćenja jest traženje Boga i njegovog kraljevstva – rekao je Papa i dodao – Napuštanje udobnosti i svjetovnog mentaliteta nije cilj sam sebi, već postizanje nečega većeg, to jest Božjega kraljevstva, zajedništva i prijateljstva s Bogom. No to nije lako, jer mnogo je toga što nas veže uz grijeh; nepostojanost, malodušnost, zloba, štetno okruženje i loši primjeri. Ponekad je poticaj koji osjećamo prema Gospodinu preslab, te nam se čini kao da Gospodin šuti; njegova nam se obećanja utjehe, poput slike brižnog pastira, koja danas odzvanjaju u čitanju iz Knjige proroka Izaije, čine daleka i nestvarna, (Iz 40,1-11).

Stoga smo u iskušenju reći da je zaista nemoguće obratiti se, te umjesto da se od svijeta obratimo Bogu, riskiramo ostati u „živom pijesku“ osrednjosti života. Što se može učiniti u tim slučajevima? Prije svega moramo se prisjetiti da je obraćenje milost, dakle, trebamo je snažno tražiti od Boga. Doista se obraćamo do te mjere u kojoj se otvaramo ljepoti, dobroti i Božjoj nježnosti. Neka nam Presveta Djevica Marija koju preksutra slavimo kao Bezgrešno začeće, pomogne sve više odvojiti se od grijeha i svjetovnosti, kako bismo se otvorili Bogu, njegovoj riječi i ljubavi koja obnavlja i spašava – zaključio je Sveti Otac. Ivica Hadaš – Vatikan