Ograničenja kretanja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna

Europski parlament poručio je da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, pozivajući države članice da ublaže ograničenja kretanja koja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna

U rezoluciji o Schengenskom sustavu i mjerama poduzetima tijekom krize prouzročene bolešću covid-19, usvojenoj u utorak na plenarnoj sjednici, Parlament ističe da bi ograničenja slobodnog kretanja trebalo zamijeniti ciljanim mjerama koje bi omogućile prelazak granica uz istodobno jamčenje maksimalne sigurnosti i zaštite zdravlja.

Parlament potiče države članice da ublaže svoja ograničenja, ističući da bi ona trebala biti iznimka.

Također smatra da bi se ograničenja kretanja trebala temeljiti na stanju javnog zdravlja u pojedinim regijama te bi trebala biti fleksibilna i lokalna.

Parlament ističe da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, napominjući da to ovisi i o političkoj volji država članica i o njihovoj predanosti koordiniranju mjera.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju, Vijeće EU-a i države članice da nastave poboljšavati i u potpunosti provoditi mjere za sveukupnu koordinaciju, posebno u pogledu propisa o karanteni, prekograničnog praćenja kontakata, strategija testiranja, zajedničke procjene metoda testiranja, uzajamnog priznavanja testova i privremenih ograničenja neobveznih putovanja u EU.

Pozivaju također Komisiju da ažurira internetsku stranicu „Re-open EU” kako bi se stvorila istinska jedinstvena kontaktna točka kojom se olakšava slobodno kretanje tijekom pandemije i pomaže građanima da se vrate normalnom životu

Zastupnici predlažu da se stanovništvo pograničnih regija i prekogranični radnici izuzmu iz mjera i ograničenja nametnutih zbog pandemije, pri čemu bi se od njih zahtijevalo da poštuju savjete i mjere zdravstvenih tijela država članica u cilju prevencije širenja virusa.

Parlament je ponovno pozvao Komisiju i države članice da što prije pripreme krizne planove u slučaju novih skokova u širenju koronavirusa kako bi se spriječilo da privremene granične kontrole u srednjoročnom razdoblju postanu polutrajne. (Hina)