Stanje u bolnicama je izrazito loše, puni se kirurški šok, sve je manje respiratora

Doslovce ćemo kao u Bergamu morati odlučiti kome ćemo pružiti medicinsku pomoć, tko će dobiti respirator, a tko ne. To je scenarij koji je moguć ako se koronavirus nastavi ovako nekontrolirano širiti’, rekla je za HRT dr. Ivana Šmit predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL)

‘Doći će vrlo brzo trenutak kada fizički nećemo imati kuda s pacijentima. Doslovce ćemo kao u Bergamu morati odlučiti kome ćemo pružiti medicinsku pomoć, tko će dobiti respirator, a tko ne. Jer ako imate dvije osobe kojima treba respirator, a vi imate jedan respirator jedna osoba neće dobiti medicinsku skrb. To nije stvar naše volje nego je to scenarij koji je moguć ako se ovako koronavirus nastavi ovako nekontrolirano širiti’, rekla je za portal HRT-a predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit.

S obzirom na to da radi u sisačkoj bolnici opisala je za HRT stanje u njoj: ‘Stanje u sisačkoj bolnici, kao i u svim ostalim bolnicama, je izrazito loše. Puni nam se kirurški šok, sve je manje respiratora. Trenutačno nam je devet aparata zauzeto s pacijentima koji su na trajnoj ventilaciji. Imamo ih još 3-4 aparata. Kad to popunimo, ako nam dođe pacijent sa srčanim infarktom ili nekom drugom stanjem što zahtijeva mehaničku ventilaciju, primjerice Covid-19 pozitivan pacijent, nećemo imati aparat. Situacija je kritična i loša. Mi koji radimo u bolničkim ustanovama grozimo uopće mogućnosti da nam se nešto takvo dogoditi. Grozimo se odlaska na posao i da nas dočeka takva situacija da nemamo aparat za pacijenta’.

Šmit je navela i stanje po nekim drugim bolnicama: ‘U Varaždinu je jako loše, kolege su pretrpane. U KB Dubravi su kapaciteti jako puni. U nju sve bolnice iz središnje Hrvatske utrpati svoje pacijente na liječenje teških upala pluća i ovisne o respiratorima. No i oni imaju svoje kapacitete isto ograničene, što kadrovske što infrastrukturne. Do trenutka dok ne prošire kapacitete i dok ne povuku respiratore iz drugih ustanova i oni su ograničeni. Ne mogu oni bezgranično primati pacijente iz drugih ustanova’.

Pročitajte više na: Tportal.hr