Skip to content

MAČAK LJUBI JE STIGAO KUĆI

U utorak, 3.11.2020. u Križevcima, ispred Choco Bara Hedona, je SLUŽBENO OTVORENA SKULPTURA MAČKA LJUBIJA lika iz romana za djecu „Princeza Hedy“ autora Josipa Petrlića Pjera

Kao književnik doživjeti da tvoj lik iz knjige ikada dobije „skulpturno oživotvorenje“ je iznimnost, posebnost i rijetkost, a kada se to dogodi samo tri mjeseca poslije izlaska tog romana iz tiska i kada se skulptura postavlja u tvojemu gradu i to na lokaciji gdje se sama radnja romana i odvija, to je fantastičnost i nevjerojatnost. Jako sam ovime dirnut i ponosan. – riječi su autora romana Princeza Hedy Josipa Petrlića Pjera.

Tu tvrdnju je potkrijepio i novinar Zdenko Balog pišući: „Malo je spomenika koji se podižu fiktivnim likovima iz literature, kao što je i malo javnih skulptura posvećenih mačkama…

Dušu mu je dao Pjer, izgled mu je kreirala ilustratorica knjige Estera Balog, a u drvetu oblikovao kipar s motorkom Dražen Kuharović. Ljubi, dobro došao doma!!!“

Izgleda da Korona nije nimalo zaustavila književni i kulturni rad književnika Josipa Petrlića Pjera. On je uspio u naumu da ove godine pusti iz tiska tri knjige svoje Križevačke književne trilogije „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“, Štatutko i Marcel Kiepach“ i „Princezu Hedy“ i ne samo to, uspio je i da mu se jedan od njegovih likova, mačak Ljubi, „oživotvori“ kao skulptura i postavi na mjestu radnje romana. Dobar i predan rad se nagrađuje tako da je danas prilikom otvorenje skulpture bio za ovaj dio godine, posebno divan i topao jesenski dan.

Skulptura mačka Ljubija je bila postavljena prije tri tjedna ispred Choco bara Hedona jer joj je prva promocija trebala biti 16. listopada 2020. i čast da tu skulpturu otvori i da prisustvuje i promociji romana Princeza Hedy je pripala ministrici kulture Nini Obuljan Koržinek. Ovaj svečani kulturni događaj na ovako visokoj razini unatoč svemu dogovorenom i definiranom se nije dogodio jer posljednji tren (dva dana ranije) ga je spriječila gospođica Korona i naš Stožar sa novim mjerama. To je velika šteta jer je rijetkost ili se zapravo nije dogodilo nikada, da ministrica kulture jednom književniku iz malog grada dođe svojim posjetom podržati njegov rad. Unatoč tome ovo današnje otvorenje skulpture nije ni malo izgubilo na važnosti i vrijednosti značaja.

Sam program je vodila Ljiljana Petrlić, a osim samog autora Pjera, a u ime investitora skulpture i glavnog suradnika na knjizi, je govorio predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić. Gos. Petar je naglasio važnost i značaj ove suradnje s Pjerom za Udrugu i za njihove članove, ali i za Choco bar Hedonu i njihove posjetitelje. Ispred grada, koji se također u jednom dijelu aktivno uključio u priču, riječi općenitog značaja Pjerovog književnog stvaralaštva prema gradu i turizmu u njemu zbog njegovih likova i radnjama priča koje se održavaju u Križevcima i okolici, je govorio dogradonačelnik grada Križevaca Danijel Šaško. On je i službeno otvorio skulpturu mačka Ljubija pustivši ga da živi i veseli sve posjetitelje, ali i da ih potiče na maštanje.  

Nije bilo osobe koja se sa Ljubijem nije slikala

Ovim činom je završio prvi i najveći dio projekta Pjerove Križevčke književne trilogije. Drugi dio je baziran na realizaciju ideja iz knjiga i njihove inkoporacije u stvarnost razvoja turizma za djecu u Gradu Križevcima i okolici.

Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice mlade Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“. 

Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikaciju na zadovoljstvo svih. 

Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne.

Roman je i basna i bajka i realnost, a njegova radnja se odvija u i ispred Choco Bara Hedona..

Priredila: Marijana Šatrak

Optimized by Optimole