Skip to content

Duhovni krajolici Matka Trebotića

Kontinuirano portretirajući Mediteran i njegovo slojevito naslijeđe, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, visokog europskog ugleda, Matko Trebotić, zaranja sve dublje u njegovu srž, nastavljajući svoje putovanje duhovnim krajolicima koje je nadahnuto i poetično oživio najčešće u kombiniranim tehnikama na platnu i papiru

Miroslav Pelikan

U novom ciklusu slika na platnu i papiru srednjeg formata i kombiniranih tehnika karakterističnog kolorizma slikar se okreće prema nefigurativnom.

Niz slika uznemirenih površina, nosi apstraktni pečat, koji se pojavio iz dubine ispod svih znanih i skrivenih slojeva,oslobođen i neomeđen, izazivajući strujanje energetskih naboja, tvoreći nakupine boja na bjeličastom sagu od oblaka.

Ipak, ponegdje, na slici se ukazuje križ koji lebdi, usred neba, u previranju bjeline i plavila.

Trebotić bilježi u svojem složenom opusu doživljavanje Mediterana, ali i prohujala sjećanja, legende, događaje, okamine civilizacija, osjećaje i mirise, svjetlo i tamu, kako sam kaže.

Niz novih djela Matka Trebotića, autora osebujnog i nadasve originalnog i ovom prigodom pokazuje raskoš njegova talenta i čudesnu imaginaciju.

Njegovo djelo posvećeno Sredozemlju i domovini izniman je doprinos europskoj kulturi.

Opus Matka Trebotića sjajno je prezentiran u nizu reprezentativnih monografija i filmova o njegovom nesvakidašnjem djelu, pa smo tako i dvadesetog listopada na 3. Programu Hrvatske televizije mogli vidjeti polusatni dokumentarni film o njemu i njegovom djelu.

Trebotić je uspješno samostalno izlagao diljem svijeta u najuglednijim izlagačkim prostorima, praćen vrlo pozitivnim kritikama.