Rast digitalnih prihoda pomaže hrvatskim autorima u nezapamćeno kriznoj godini

acoustic guitar, cute, female
Unatoč svim izazovima poslovanja koje je donijela 2020., stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja uspješno je privela kraju obračun mehaničkih prava, digitalnih glazbenih servisa i prihoda prikupljenih iz inozemstva za prvu polovicu 2020. godine

Za domaće i inozemne autore i nositelje prava, u spomenutom periodu prikupljeno je ukupno 7.442.574,56 kuna za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U obračunu mehaničkih prava sudjelovalo je 6122 autora i nositelja prava, iz inozemstva je honorare zaradilo njih 3706, dok je najviše autora i nositelja prava, 9715, sudjelovalo u obračunu honorara s digitalnih glazbenih servisa. 

Uz honorare s Deezera, YouTube Musica i Google Playja, ovaj obračun po prvi put donosi i honorare Spotifyja koji je od srpnja dostupan u Hrvatskoj. Autorski prihodi s digitalnih glazbenih servisa bilježe značajan rast – u aktualnom listopadskom obračunu ukupno prikupljena svota iznosi 2.485.937,62 kuna što predstavlja rast od čak 349% u odnosu na prethodni obračun u travnju 2020.! Najveći iznos stiže od YouTubea, slijede ga Spotify, Deezer te Google Play. 

Za javno korištenje hrvatske glazbe u inozemstvu u prvoj polovici 2020. godine, članovima HDS-a pripada ukupno 4.584.214,27 kn. Od stranih zemalja i njihovih „ZAMP-ova“, izdvajaju se društva s najvećim uplatama: SAZAS – Slovenija, SOKOJ – Srbija, ARTISJUS – Mađarska, GEMA – Njemačka i PRS – Velika Britanija. 

Mehanička prava, odnosno prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet, autorima i nositeljima prava su u ovom obračunu donijela 372.422,67 kuna. 

„Zadovoljstvo mi je izvijestiti naše članove kako smo, unatoč svim epidemiološkim i ekonomskim izazovima 2020., uspješno zaključili treći od četiri velika obračuna koji nas očekuju ove godine. Još veće zadovoljstvo, kako za autore, tako i za službu ZAMP, predstavlja značajan rast honorara s digitalnih glazbenih servisa. Zahvaljujući suradnji i potpisanim ugovorima sa svim vodećim svjetskim servisima, taj će iznos u budućnosti biti još veći i činit će još značajni udio u ukupnim godišnjim prihodima autora. Nadam se da će ova isplata autorima makar dijelom ublažiti vrlo loše stanje glazbene industrije u ova epidemična vremena.“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.