Skip to content

Izložba nagrađivanih slovenskih umjetnika Nike Oblak i Primoža Novaka u Galeriji Filodrammatica

NIKA OBLAK & PRIMOŽ NOVAK
A sada nešto sasvim drugačije 11
Izložba, 24. 9. – 16. 10. 2020.
Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

U organizaciji Drugog mora, u Galeriji Filodrammatica će u četvrtak 24. rujna u 19 sati biti otvorena izložba A sada nešto sasvim drugačije 11 slovenskih umjetnika Nike Oblak Primoža Novaka.

Izložba, koja naziv posuđuje od prvog dugometražnog filma britanske komičarske grupe Monty Python,  donosi pet odabranih kinetičkih video instalacija koje se mogu razgledati do 16. listopada, od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

Nika Oblak i Primož Novak u svojim se radovima na granici stvarnosti i fikcije bave problematikom suvremenih medija i strukturom društva koje pokreće kapital. Tehnologiju koriste kao alat za samorefleksiju, izrađujući kompleksne strojeve koji su sposobni povezivati fizičko i virtualno, digitalno i mehaničko, prirodno i umjetno. Autori su brojnih projekata, uključujući performanse, filmove, fotografije i instalacije, koji zajedno čine trajno istraživanje suvremenog života, s fokusom na zamke konzumerizma, opresivne strukture rada i politike, dvosmislen odnos između stvarnosti i fikcije, i skrivene opasnosti nekritičkog korištenja tehnologije.

Primjerice, u radu The Box (2005), umjetnike vidimo unutar TV ekrana iz kojeg pokušavaju pronaći izlaz guranjem i udaranjem zidova. Njihove radnje prodiru u fizički svijet savijajući okvir monitora, ali iz njega nikada ne uspiju izaći, baš kao što nam sustav masovnih medija ne dopušta bijeg od svojeg utjecaja.

Ulaz na izložbu je slobodan. U skladu s preporučenim mjerama kojima se izbjegava okupljanje velikog broja ljudi, u prostoru galerije će istovremeno moći biti najviše 15 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku.

Oblak i Novak rade zajedno od 2003. godine. Radove su izlagali diljem svijeta, između ostalog na Sharjah Biennial (UAE), Japan Media Arts Festival, Tokyo (JP), Istanbul Biennial (TR), Biennale Cuvee, Linz (AT), Transmediale Berlin (DE), FILE Sao Paulo (BR), itd. Dobitnici su brojnih potpora i nagrada, uključujući nagradu CYNETART Trans-Media-Akademie Hellerau u Drezdenu (DE), počasno priznanje likovnih kritičara na Biennale WRO u Wroclawu (PL), nagradu White Aphroid za umjetničko postugnuće od strane MMC KIBLA, Maribor (SI), produkcijsku potporu ACC_R Creators in Lab od strane Asia Culture Center u Gwangju (KR) i, nedavno, nagradu Rihard Jakopič za najbolji individualni projekt u području suvremenih umjetnosti u Sloveniji za 2019. godinu, koju dodjeljuje Udruženje slovenskih društava likovnih umjetnika, Akademija likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, Muzej moderne umjetnosti Ljubljana i Slovensko udruženje likovnih kritičara. Njihovi su radovi dio javnih i privatnih zbirki od Graza, Beiruta, Hong Konga, Seula, Stockholma, do Sharjaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dubravko Matanić