Predstavljamo HAY FESTIVAL EUROPA28

HIBRIDNI PROGRAM FESTIVALA HAY PROJEKTOM EUROPA 28 PROPITUJE BUDUĆNOST EUROPE
Festival Hay objavio je svoj ambiciozni program online događanja i događanja uživo u sklopu projekta Hay Festival Europa28, 6. – 9. listopada, tijekom kojeg će 28 istaknutih spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica – po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva – promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati.

U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu te online na stranici hayfestival.org/europa28a raspravljat će se o pitanjima glavna od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju COVID-19 i toga što znači biti „Europljanin“.

Prikazivanjem klasika festivala Hay prisjetit ćemo se trenutaka iz arhive festivala, kao što su susreti sa spisateljicama Zadie Smith i Leïlom Slimani te dobitnicom Nobelove nagrade Olgom Tokarzuck, a s nama će uživo razgovarati jedna od najistaknutijih pobornica projekta, britansko-turska spisateljica Elif Shafak.

Osim programa namijenjenog široj javnosti, radionice i susreti održavat će se na riječkom sveučilištu te u knjižnicama, a mladež diljem Europe pozivamo da nam se pridruže u sklopu mreže EUNIC i s nama podijele vlastitu viziju budućnosti.
Saznati više te pronaći cjelokupan program i prijavnicu za sudjelovanje možete na poveznici hayfestival.org/europa28.

Cilj je festivala Hay Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Projekt je započeo ranije ove godine objavom antologije Europa28: Žene o budućnosti Europe u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Hrvatskoj, koja je ujedno i polazište za nadolazeće susrete.

Cristina Fuentes, direktorica festivala Hay, izjavila je: „U vremenu kada se cijeli svijet suočava s novim izazovima, s ponosom predstavljamo festival Hay Europa28, besplatnu platformu za promišljanje i interakciju s idejama sutrašnjice. Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno istaknuti doprinos žena koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se umanjuje. Pridružite nam se uživo i online.“

Roman Simić, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče, izjavio je: „Ako je u 19 godina Festivala europske kratke priče postojala godina u kojoj smo toliko trebali vizije budućnosti, onda je to ova. Na brojne načine 2020. mijenjala je i projekt Europa 28, na kojemu u Rijeci – europskoj prijestolnici kulture – imamo zadovoljstvo surađivati s Hay festivalom. Propitivanje i potraga koja se isprva ticala prvenstveno kontinenta na kojemu živimo, počela je zahvaćati šire, postavljati pitanja i davati odgovore koji nam trebaju globalno. Nužnost promjene i mudrost određivanja smjera, iznalaženje načina i prilagodba novim uvjetima u kojima živimo, odrastamo, radimo i stvaramo, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem različitosti, sućut… – sve to odjekuje u riječima i djelima pisaca koji će u listopadu gostovati na pozornicama Rijeke i Zagreba, bilo da na pozornicu dolaze osobno ili se javljaju iz svojih dalekih domova. Zahvaljujući njima, siguran sam da će suradnja Haya i FEKP-a u Hrvatskoj ponuditi nove vizije, modele i mogućnosti blizine.“

Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020, izjavila je: „Izuzetno smo ponosni što su Hay festival i Festival europske kratke priče dio programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ako itko, onda spisateljice i pisci utjelovljuju dragocjenu mogućnost zamišljaja budućnosti, svijeta u kakvom bismo mogli ili željeli živjeti. Ova je 2020. godina pokazala koliko nam je krhka stvarnost i koliko mnogo znači imati povjerenja u energiju ljudi, umjetnika, organizatora. Zbog tog povjerenja, optimizma i neodustajanja događa se i ovaj festival koji nam nudi mnogo više od književnosti. Nudi nam vizije budućnosti koje možemo graditi, pred kojima možemo i strepiti, koje nam razbuđuju maštu i čine nas živima. Vjerujem da će i nakon online programa i nakon nastupa umjetnica i umjetnika publika biti bogatija za mnoga iskustva.“

Uvodni film kojim su sažeto prikazani projekt te rasprave koje će se održavati u sklopu programa sada je dostupan online na bit.ly/3bMlE5e.

DETALJAN PROGRAM

Četiri susreta uživo otvorit će predstavljanje antologije Europa28 u Zagrebu i Rijeci 6. – 9. listopada, uz razgovore i čitanja u društvu bosansko-hercegovačke pjesnikinje Asje Bakić; irske glumice Lise Dwan; slovenske filozofkinje Renate Salecl; češke redateljice, aktivistice i novinarke Apolene Rychlikove; švedske spisateljice Karoline Ramqvist; finske dramske spisateljice Saare Turunen te danske autorice i aktivistice Janne Teller.

Panel-rasprave koje će se prenositi uživo bavit će se, iz višestrukih perspektiva, nekim od najvećih izazova i prilika s kojima se Europa suočava: talijanska znanstvena spisateljica i voditeljica Silvia Bencivelli, britanska društvena aktivistica i spisateljica Hilary Cottam i njemačka informacijska stručnjakinja Yvonne Hofstetter razmatraju potencijal tehnoloških inovacija; latvijska esejistica Nora Ikstena, grčka aktivistica Sofia Kouvelaki i malteška novinarka Caroline Muscat bave se jačanjem nacionalizma; belgijska spisateljica i novinarka Annelies Beck, estonska kratkopričašica Maarja Kangro i litvanska poduzetnica Žydrūnė Vitaitė bave se europskim političkim ozračjem; španjolska povjesničarka Edurne Portela, nizozemska antropologinja afro-surinamskog podrijetla Gloria Wekker i austrijska dramska spisateljica Julya Rabinowich raspravljaju o slojevima europskog nacionalizma; a mađarska autorica Zsófia Bán i poljska redateljica Bronka Nowicka razgovaraju s hrvatskom spisateljicom i pjesnikinjom Željkom Horvat Čeč o tome kako su migranti izmijenili tijek europske povijesti.

Na predavanjima koja će se održati u sklopu festivala Hay Europa28, neki će se od sudionika detaljnije baviti svojim idejama u društvu luksemburške umjetnice Carine Krecké, portugalske autorice Ane Pessoe, armensko-ciparske pjesnikinje i kratkopričašice Nore Nadjarian i slovačke redateljice i glumice Tereza Nvotove. Također, jedna od najvećih pobornica projekta, tursko-britanska spisateljica Elif Shafak, komentirat će svoje djelo koje je ušlo u uži izbor za nagradu Booker, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, te će se osvrnuti na ulogu pisaca u vrijeme globalne krize.

Novi će se dokumentarni film češke filmašice Apolene Rychlíkove The Limits of Work (Granice rada), koji istražuje uvjete rada najgore plaćenih poslova u Češkoj, prikazivati online.

Klasici festivala Hay dio su programa za vrijeme kojeg ćemo se prisjetiti nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene: francuska spisateljica Leïla Slimani razgovara s odvjetnikom za ljudska prava Philippeom Sandsom o svojim uspješnicama Uspavanka i Adèle; dobitnica Nobelove nagrade Olga Tokarczuk, poljska spisateljica, esejistica, dramska spisateljica, pjesnikinja i psihologija razmatra svoje remek-djelo Bjeguni; a britanska spisateljica Zadie Smith govori o zbirci eseja Feel Free [Nemoj se ustručavati], u kojoj autobiografske elemente spaja s tumačenjem suvremene kulture.

FESTIVAL HAY EUROPA28: ŽENE O BUDUĆNOSTI EUROPE
CJELOVITI POPIS SUDIONICA:


Asja Bakić – pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica (Hrvatska)
Zsófia Bán – spisateljica, kritičarka i znanstvenica (Mađarska)
Annelies Beck – spisateljica i novinarka (Belgija)
Silvia Bencivelli – znanstvena novinarka (Italija)
Hilary Cottam – poduzetnica i aktivistica (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Lisa Dwan – performerica i redateljica (Irska)
Yvonne Hofstetter – odvjetnica i esejistica (Njemačka)
Nora Ikstena – esejistica (Latvija)
Maarja Kangro – pjesnikinja i prevoditeljica (Estonija)
Kapka Kassabova – pjesnikinja i spisateljica (Bugarska/ Ujedinjeno Kraljevstvo)
Sofia Kouvelaki – aktivistica (Grčka)
Carine Krecke – umjetnica (Luksemburg)
Caroline Muscat – novinarka (Malta)
Nora Nadjarian – pjesnikinja i spisateljica (Cipar)
Ioana Nicolaie – autorica (Rumunjska)
Bronka Nowicka – redateljica, scenaristica i pjesnikinja (Poljska)
Tereza Nvotová – redateljica i glumica (Slovačka)
Anna Pessoa – autorica (Portugal)
Edurne Portela – autorica (Španjolska)
Julya Rabinowich – spisateljica i slikarica (Austrija)
Karolina Ramqvist – spisateljica (Švedska)
Apolena Rychlíková – filmašica i novinarka (Češka)
Renata Salecl – filozofkinja i sociologinja (Slovenija)
Leïla Slimani – autorica (Francuska)
Janne Teller – autorica i aktivistica (Danska)
Saara Turunen – dramska spisateljica, redateljica i autorica (Finska)
Žydrūnė Vitaitė – poduzetnica i ekonomistica (Litva)
Gloria Wekker – antropologinja (Nizozemska)

Detaljne biografije pronađite na poveznici hayfestival.org/europa28.

Ovaj projekt sufinanciran je programom Europske unije Kreativna Europa i Wom@rts, čiji je cilj poticati jednaku prisutnost žena kao aktivnih sudionika na umjetničkoj sceni te organizirati brojne kulturne aktivnosti u raznim europskim gradovima u razdoblju do 2020. godine.

Ostanite u tijeku s najnovijim vijestima i događanjima festivala Hay pretplatom na e-novosti ili nas pratite uživo na društvenim mrežama:

Twitter: @hayfestival / @hayfestival_esp
Facebook: hayfestival / hayfestivalimaginaelmundo
Instagram: @hayfestival
#Europa28

Festival Hay neprofitna je organizacija koja povezuje čitatelje i pisce u svrhu razmjene priča i ideja putem održivih platformi diljem svijeta. Festivali inspiriraju, preispituju i jamče dobru zabavu pozivajući sudionike da zamisle svijet onakvim kakav jest i kakav može postati.

Dobitnici Nobelove nagrade, pisci, znanstvenici, političari, povjesničari i glazbenici razgovaraju i aktivno razmjenjuju ideje s publikom. Rasprava na globalnoj razini odvija se u digitalnom i tiskanom obliku te uživo pred znatiželjnom publikom, a dotiče se najnovijih promišljanja umjetnosti i znanosti. Festival Hay također organizira sveobuhvatne obrazovne programe za nadolazeće generacije pisaca te širu publiku svih uzrasta željnu kulturnih sadržaja.

Festival je osmišljen 1987. godine za kuhinjskim stolom u Hayu. Trideset i tri godine kasnije, ovaj jedinstveni spoj iscrpnih razgovora i zabavnog sadržaja za sve uzraste proputovao je 30 lokacija, od povijesnog grada Cartagene u Kolumbiji sve do srca gradova u Peruu, Meksiku i Španjolskoj, a ove je godine došao i u Hrvatsku te Ujedinjene Arapske Emirate. Organizacija je dosegla globalnu publiku koja svake godine broji stotine tisuća ljudi te se i dalje širi i napreduje, stvarajući partnerstva i inicijative rame uz rame s vodećim umjetničkim i medijskim organizacijama.

Pisac i glumac Stephen Fry predsjednik je organizacijskog odbora; direktor je Peter Florence; Caroline Michel, direktorica vodeće agencije za književnost i književne talente Peters Fraser + Dunlop, predsjednica je festivalskog vijeća.

Uskoro…Festival Hay Segovia, Španjolska (17. – 20. rujna)
Festival Hay Europa28, Hrvatska (6. – 9. listopada 2020.)
Festival Hay Arequipa, Peru (5. – 8. studenoga 2020.)
Festival Hay Hay-on-Wye Winter Weekend, Wales (27. – 29. studenoga 2020.)Festival Hay Medellín, Kolumbija (siječanj 2021.)
Festival Hay Cartagena de Indias, Kolumbija (siječanj 2021.)
Festival Hay Hay-on-Wye, Vels (27. svibnja – 6. lipnja 2021.)
Hay Festival Querétaro, Meksiko (rujan 2021)
 
Za više informacija vezanih uz program HAY FESTIVALA EUROPA28 obratite se PR-u Lidiji Krvarić, e-mailom na lidija.krvaric@magmedia.hr . 
 
 Detaljan program 

Poziv za izlaganje na Pariškom salonu – veliko priznanje hrvatskom kiparu Mati CROati

Pariški salon, jedan od najvećih umjetničkih događaja na svijetu, prepoznao mladog hrvatskog kipara u kamenu, Matu Turića, poznatijeg umjetničkog imena Mata CROata, i uvrstio ga u ovogodišnji postav Posebno sam ponosan što sam prepoznat od stručnog žirija Pariškog salona sa samo 33 godine, unatoč tome što iza mene ne stoje nikakve institucije, veze i poznanstva.… Read More »Poziv za izlaganje na Pariškom salonu – veliko priznanje hrvatskom kiparu Mati CROati

Šaputanja u noći

Judith McNaught Šaputanja u noći uzbudljiva je i zanimljiva detektivska priča koja će vas toliko zaintrigirati da je do samoga kraja nećete ispuštati iz ruku. Sloan Reynolds policajka je u jednom gradiću na Floridi koja zna da je njezin skroman odgoj daleko od luksuznog svijeta u Palm Beachu, gdje joj žive otac i sestra Paris.… Read More »Šaputanja u noći

Jedna noć skandala

Teresa Medeiros Odmjereno ponašanje Carlotti Anne Fairleigh nikada nije dolazilo prirodno – čak ni večeras, kada se ljupka, nepromišljena gospođica konačno po prvi put trebala predstaviti društvu. Dok čeka na izlazak ne može si pomoći a da je ne izjeda znatiželja zbog tamne kuće u susjedstvu. Šuška se da je to napušteni dom Haydena St.… Read More »Jedna noć skandala

Nikome neću reći

Catherine McKenzie Duboko zakopane tajne isplivat će na površinu tijekom uznemirujućeg okupljanja obitelji. Nikome neću reći novi je psihološki triler iz pera popularne spisateljice Catherine McKenzie. Što se dogodilo Amandi Holmes? Dvadeset godina u kampu koji vodi obitelj MacAllister pronađena je zatučena u čamcu. Nitko nikad nije odgovarao za taj zločin. Sada, nakon iznenadne smrti… Read More »Nikome neću reći

GLADOMOR 1932-1933, GENOCID NAD UKRAJINOM

Piše: Božidar Proročić, književnik, prevoditelj i ukrajinist Povodom dana državnosti Ukrajine 24. kolovoza u izdanju CKF-sa Cetinja i podršku veleposlanstva Ukrajine u Crnoj Gori pojavila se knjiga ,,Gladomor genocid nad Ukrajinom 1932-1933.” u mom autorstvu i predstavlja prvu knjigu ovakve vrste, a drugu na južnoslovenskim prostorima posle zbornika radova dr: Evgena Pašenka iz Hrvatske. Knjiga… Read More »GLADOMOR 1932-1933, GENOCID NAD UKRAJINOM

Berba grožđa u vrtu terase Oleander

Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, koji je prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela Glavni berači bili su prof.… Read More »Berba grožđa u vrtu terase Oleander

Baranja majka vina

Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vina Belje počela je u prvom tjednu rujna, što je optimalan početak berbe na području Baranje Velike količine kiše i vremenske neprilike koje na području Baranje nisu uobičajene za kolovoz zahvatile su samo manji dio  vinograda pa je glavnina grožđa  sačuvana u izvrsnom stanju. Glavna enologinja Belja Suzana Zovko i… Read More »Baranja majka vina

Djela Andyja Warhola na izložbi u Dobrinju na otoku Krku

Do 30. rujna 2020. u Kulturnom centru Infeld u Dobrinju, na otoku Krku postavljena je izložba „Stars & Guitars” koja spaja djela Andyja Warhola, Roya Lichtensteina, Keitha Haringa, Stevea Kaufmana, Mela Ramosa, Kikija Kogelnika i drugih poznatih pop art umjetnika s rijetkim gitarama iz Zbirke Infeld Fotografije snimila: Višnja Serdar Izložbu, pod etiketom Rijeke 2020… Read More »Djela Andyja Warhola na izložbi u Dobrinju na otoku Krku

Michael Martens – VATRA U VATRI – Ivo Andrić, jedan europski život

Nedavno je zagrebački nakladnik Ljevak u Biblioteci posebnih izdanja objavio biografiju jedinog jugoslavenskog nobelovca Ive Andrića, Michaela Martensa „Vatra u vatri“ (Ivo Andrić – Jedan europski život), na preko četristo stranica i u nadahnutom prijevodu Andyja Jelčića Miroslav Pelikan Martens minuciozno prati put Ive Andrića od najranijih dana, tijekom školovanja, studiranju u inozemstvu, prvom uhićenju,… Read More »Michael Martens – VATRA U VATRI – Ivo Andrić, jedan europski život

Miroslav Pelikan – Kentauri na brodovima / pročitajte knjigu!

Miroslav Pelikan rođen je 1950. godine u Dežanovcu. U Zagrebu pohađa osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Od sredine sedamdesetih djeluje kao slobodni novinar na planu kulture (likovna umjetnost i izdavaštvo) surađujući s nizom dnevnih listova i periodikom (Vjesnik, Glas Slavonije, Slobodna Dalmacija, Novi list, Vjesnik, Večernji list, Obzor, Fokus, Oko, Delo, Večer, Dnevnik, Mladina,… Read More »Miroslav Pelikan – Kentauri na brodovima / pročitajte knjigu!