GLAZBENI VRHUNCI NA KRAJU LJETNE I POČETKU NOVE SEZONE “ZAJCA”

„Pred nama su glazbena događanja koja predstavljaju vrhunce koncertnog EPK programa ali i vrhunce klasičnoglazbenog programa našeg Kazališta uopće“, rekao je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na početku najave skorašnjih glazbenih događanja na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom „Glazbeni vrhunci“.

Tom prigodom najavio je gala koncert svjetske operne primadone Karite Mattile 18. rujna u HNK Ivana pl. Zajca, potom izvedbu grandiozne Mahlerove Druge simfonije „Uskrsnuće“ 23. rujna u Centru Zamet, koji su dio programa projekta EPK – Rijeka 2020 te gotovo cjelodnevni program prigodom obilježavanja 135. godišnjice otvorenja današnje riječke kazališne zgrade i otvorenja nove kazališne sezone kada će uz izvedbu Zajčeve opere “Nikola Šubić Zrinjski” te koncertnu izvedbu Verdijeve “Aide” biti otvorena i Kazališna galerija “Zajc”.

Gala koncert Karite Mattile
„Karita Mattila zasigurno je jedna od najvećih sopranistica i opernih zvijezda koje su došle ili će doći u riječko Kazalište i surađivati s Riječkim simfonijskim orkestrom. Ona nije samo fantastična pjevačica već i izvanredna glumica koja upravo zbog toga pripada posebnoj kategoriji svjetskih opernih zvijezda, a zbog njenog nesvakidašnjeg proživljavanja uloga, dramskog i psihološkog, često je uspoređuju s Marijom Callas“, rekao je Marin Blažević te potom iz bogate biografije slavne finske sopranistice istaknuo njene nastupe na najvećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama kao što su primjerice Metropolitan Opera, Opera San Francisco, Houston Grand Opera, londonska Kraljevska opera i Covent Garden, pariška Opera te Bavarska državna opera, berlinska Državna opera Unter den Linden i brojne druge. Osim uloga i nastupa kojima je osvojila operni svijet, među vrhunce njezine karijere ulaze i dvije snimke nagrađene prestižnim Grammyjima za najbolje operne snimke uz koje je osvojila i cijeli niz drugih međunarodnih nagrada i priznanja.
„Još je jedna posebnost Karite Mattile zbog koje je uzorom suvremenim pjevačicama i pjevačima: ona pjeva gotovo cijeli operni repertoar, i talijanski, i slavenski, i njemački. Stoga će na programu njenog riječkog koncerta, čijom izvedbom će ravnati maestro Ville Matvejeff, biti arije iz opera Puccinija, Dvořaka i Wagnera, a na programu će se, naravno, naći i najveći skladatelj njezine rodne Finske, Jean Sibelius.“  

Mahlerova Druga – „Uskrsnuće“
„Nakon gala koncerta Karite Mattile, očekuje nas koncertni spektakl koji svojim razmjerima pokušava „prkositi“ pandemijskoj situaciji u kojoj živimo pa će biti izveden u Centru Zamet. U izvedbi velebne Mahlerove Druge, jedne od najvećih simfonija ikad skladanih, udružit će se Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor te Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pa će se na koncertnom podiju naći više od sto orkestralnih glazbenika i jednako toliko zborista. Izvedbom će ravnati maestro Philipp von Steinaecker, novi glavni gost dirigent riječke Opere kojem će to biti inauguracijski nastup“, najavio je intendant Marin Blažević.

Potom je dodao kako izvedba Mahlerova „Uskrsnuća“ nikada nije ni bila planirana u riječkom Kazalištu čija pozornica ne bi mogla prihvatiti tako veliki broj izvođača te da dvorana Centra Zamet osim sjajnog akustičkog ambijenta, osigurava propisanu fizičku distancu među izvođačima, no da će, s druge strane, upravo zbog poštivanja protuepidemijskih mjera u dvorani moći biti svega 700 gledateljica i gledatelja koje je intendant Blažević stoga pozvao da što prije osiguraju svoje ulaznice.
Nakon riječke izvedbe, u kojoj će sudjelovati i nacionalna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar i prvakinja riječke Opere mezzosopranistica Ivana Srbljan, već dan kasnije slijedi i ona zagrebačka, u Domu sportova, koju će snimati te potom u svom programu emitirati HTV.

135. obljetnica otvorenja kazališne zgrade: „Zrinjski“ i „Aida“
„ Na dan obljetnice otvorenja zgrade 3. listopada, koja možda kronološki nije od onih „okruglih“ koje se uobičajeno obilježavaju, u jednom ćemo danu izvesti dvije opere: u podne „Nikolu Šubića Zrinjskog“ rođenog Riječanina Ivana pl. Zajca koja nije izvedena na otvorenju 1885. godine iako je tada već bila skladana te večernjom koncertnom izvedbom Verdijeve“Aide“ čiju je riječku izvedbu 3. listopada te 1885. godine prekinuo nestanak električne struje“, početak je Blaževićeve najave programa obilježavanja obljetnice otvorenja zgrade.
Potom je naglasio kako će „Zrinjski“ u kontroverznoj režiji Dore Ruždjak Podolski koja je u vrijeme premijere podijelila publika, sada zasigurno posebno „zazvoniti“ jer je njenim smještanjem u distopijski prostor i zboristima kao znanstvenicima koji u laboratoriju pokušavaju pronaći formulu spasa za naciju, zapravo anticipirala upravo ono što nam se danas događa.

U glavnim će ulogama nastupiti Robert Kolar, Kristina Kolar, Anamarija Knego i Aljaž Farasin koji su sudjelovali i u snimanju nedavno objavljenog i u Rijeci predstavljenog diskografskog izdanja za poznatu međunarodnu kuću CPO.
Zahvaljujući zamisli maestra Igora Vlajnića, koji će dirigirati izvedbom, opera će ipak biti izvedena s glazbenicima u orkestralnoj rupi uz njihov preporučeni razmak  jer će sastav orkestra biti upravo onakav kakav je bio i prigodom davne zagrebačke praizvedbe, s 30-ak glazbenika.

No, budući da to nije moguće kod Verdijeve „Aide“, opera će, pod vodstvom novog kućnog dirigenta Valentina Egela, biti koncertno odnosno poluscenski izvedena. Bit će to ujedno dobrotvorna izvedba čiji je prihod namijenjen studentima novopokrenutog Opernog studija „Giorgio Surian“ zbog čega su svi uzvanici koji inače protokolarno dobivaju ulaznice pozvani da ih ovoga puta kupe.
I svi gostujući solisti nastupit će „pro bono“ odnosno svoje honorare donirati za rad Opernog studija.
U ulozi Aide Riječanima će se prvi put predstaviti Maida Hundeling, čije je interpretacije Elektre i Izolde oduševljena riječka publika ispraćala stajaćim ovacijama. U ulozi Radamesa debitirat će Domagoj Dorotić, Amneris će biti Dubravka Šeparović Mušović, a Amonasro Giorgio Surian.

Kazališna galerija Zajc

Projekt kazališne galerije, nastalog na inicijativu dugogodišnjeg kazališnog djelatnika,  fotografa Dražena Šokčevića, novinarima je predstavila voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić.

„Osnovna ideja postava jest da ne postoji jedna službena i egzaktna priča o kazalištu, jer kazalište čine ljudi. Upravo različite perspektive ljudi, onih na pozornici, iza pozornice, u gledalištu; onih iz prošlosti i naših suvremenika – čine niz paralelnih priča u kojima se zrcali ova kuća. Stvara se emocionalna povijest kazališta koja je slojevita, a što je najvažnije ona nije završena s danom otvorenja Galerije, 3.10., nego se nastavlja! Kao projekt Vremenska kapsula već godinu dana prikupljamo zapise i sjećanja naše publike i taj proces se nastavlja u Galeriji, pozivamo i pozivat ćemo građane da nam se jave i da zabilježimo njihove izjave, sjećanja, prikupimo fotografije, predmete koji vas podsjećaju na naše kazalište i nastavimo trajni rast sadržaja Galerije“, rekla je Katarina Mažuran Jurešić.

 Osim tih zapisa, dodala je ona u nastavku, Kazališna galerija Zajc donijet će i povijesni pregled rada, predstava i umjetnika koji su obilježili riječko Kazalište; bit će izloženi dijelovi scenografije, rekvizite i kostima koji će se moći dotaknuti i osjetiti; a bit će otkrivene i neke do sad nepoznate priče – npr. ona o bizarnoj propasti pokušaja osnivanja prvog kazališnog muzeja u Rijeci iz 1952., uvid u ljudsku stranu velikog Ivana pl. Zajca, kazališni bonton, fantastični kazališni vokabular… Naravno, Galerija je i prigoda da se istakne činjenica da se u HNK Ivana pl. Zajca čuvaju originali ranih radova velikog Gustava Klimta koji će se vratiti na svoje mjesto čim završi restauracija i izložba u Muzeju grada Rijeke.

 „Postav se organizira kao projekt Europske prijestolnice kulture i dio europskog projekta Adeste+, uz veliku pomoć uposlenika i umjetnika Kazališta, publike, volontera i donatora, a posebno zahvaljujemo gospođi Grozdani Božić i gospođi Ivanki Pavičić s tvrtkom Rijeka tekstil“, zaključila je Katarina Mažuran Jurešić.

Spektakularan završetak, spektakularan i nastavak

„Nakon spektakularnog završetka ljetne sezone prije stanke, s koncertima i čak sedam premijera, jednom boljom od druge, očigledno slijedi i takav njen nastavak, priča se nastavlja“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

„Međutim, moram istaknuti kako mi je iznimno žao što će zbog protuepidemijskih mjera ove spektakularne programe moći vidjeti manji broj publike nego što bi to bilo u normalnim okolnostima“.

Podsjećajući kako su rujanski koncerti sastavni dio EPK programa, gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo odvijanjem ukupnog toga programa nakon šoka u ožujku, zbog čega je iza nas ljeto prepuno različitih izvrsnih programa koji se nastavljaju i danas najavljenim koncertima.

Milena Jerneić

ballet, dance, ballerina

Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradio je nadopunjene preporuke za održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, koje se odnose na osiguravanje odgovarajuće fizičke udaljenosti u vrijeme epidemije koronavirusa Tako se preporučuje razmak od dva metra između izvođača pjevačkih dionica i glazbenika s puhačkim instrumentima te razmak… Read More »Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi

Skulpturalni notni zapisi Vitolda Košira

Imao sam sreću upoznati iznimno zanimljivu osobu u našem vremenu. Riječ je o Vitoldu Koširu (rođen je 1965.g.), akademskom kiparu, akademskom glazbeniku, svira violu u orkerstru i rock u svom sastavu i sokolaru Miroslav Pelikan Ponekad bi se pitao, gdje u tom nesvakidašnjem čovjeku, počinje likovni umjetnik, a gdje glazbenik ili zaljubljenik u druženju s… Read More »Skulpturalni notni zapisi Vitolda Košira

Slaven Jurić za svoj rođendan poklanja “Ljubav”

Nakon singla ‘’Ti i ja’’, koji je jako lijepo zaplovio radijskim eterom, Slaven je na svoj rođendan odlučio publici pokloniti ‘’Ljubav’’. Još jedna autorska stvar i već treća uspješna suradnja sa Srđanom Sekulovićem Skansijem kao producentom i aranžerom. Pitka, zarazna pop stvar koja će 2020. – toj donijeti barem ono malo ljubavi i pozitive, pa… Read More »Slaven Jurić za svoj rođendan poklanja “Ljubav”

Jabuke odlične kvalitete urodile oko 55.000 tona

Urod jabuka ove se godine procjenjuje na oko 55.000 tona, kvaliteta je odlična, no tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka, pokazala je najnovija analiza konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju Smarter objavljena u srijedu Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, a procjene govore da će… Read More »Jabuke odlične kvalitete urodile oko 55.000 tona

Promišljeno izazivanje društvenih podjela i suprotstavljanja

Većina nije dala život za petokraku, nego za slobodu i demokraciju U okviru manifestacija programa „Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.“ nakon odgode zbog pandemjje korona virusa, na Riječkom neboderu u središtu grada na Korzu postavljena je 20. rujna 2020. godine instalacija autora Nemanje Cvijanovića nazvana „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ Lovel Franić Instalacija je… Read More »Promišljeno izazivanje društvenih podjela i suprotstavljanja

sunset, manhattan, city

Ukidaju se vize za SAD

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je rekao kako u narednim mjesecima očekuje “pozitivnu odluku” SAD-a oko ukidanja viza za hrvatske državljane U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija na HRT-u gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Govorio je o odnosima Sjedinjenih država i Hrvatske uoči posjeta… Read More »Ukidaju se vize za SAD

heather, flowers, nature

P. Pavlović – FOLIUM ET FLORES

Pero PavlovićFOLIUM ET FLORES /Slovom i stihom kontra koronei inih bolesti/ Vrijesak Ruj krijesi romonČarobna rujanska niska Vjenčan s ljetomSad cvateš Tisuće bjeličastih suncaMami pčele Mirišeš liMirišeš Vjenčan s ljetomRascvao se Kadulja Ne beriteMoj cvijetSve svibanjsko suncePretočit ću u med Smilje Ne trgajteMoje cvastiZlatnije ljepoteGdje će oko naći Metvica Dušo mirisava –Koliko nježnosti i miljaO… Read More »P. Pavlović – FOLIUM ET FLORES

Flautistica Lucija Stilinović pobjednica 17. natjecanja Ferdo Livadić

Pijanistica Mia Pečnik imala najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Prosudbena komisija je dugo vijećala i na kraju u prijateljskom jednoglasju zaključila  da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović – objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo… Read More »Flautistica Lucija Stilinović pobjednica 17. natjecanja Ferdo Livadić

LJUBO KRMEK u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića

Ljubo Krmek LJUBO KRMEK je rođen 22. ožujka 1969. u Čapljini. Osnovnu školu pohađao je u Hutovu, a Željezničku tehničku školu u Sarajevu. Radi kao prometnik vlakova u Pločama. Pjesme, priče i drame su mu objavljivane u više listova, časopisa, zbornika i antologija u BiH i RH. Za svoje pjesništvo 2010. nagrađen je nagradom ‘’Dubravko… Read More »LJUBO KRMEK u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića

berlin, reichstag, building

Njemačka uvodi nove mjere u borbi protiv pandemije

Njemačka zbog rastućeg broja novozaraženih uvodi dodatne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa a kancelarka Angele Merkel preporučuje da se jesenski odmori provedu u Njemačkoj ili područjima Europe s niskim epidemiološkim rizikom, priopćeno je nakon sastanka kancelarke s premijerima saveznih pokrajina u utorak “Mi pod svaku cijenu želimo spriječiti novi ‘lockdown’… Mi živimo u pandemiji… Read More »Njemačka uvodi nove mjere u borbi protiv pandemije