ZALJUBLJENI ŽUĆO – iz tiska izašla slikovnica Sanje Mendek

Na terasi zagrebačkog restorana Makedonska Baraca, 11. rujna Sanja Mendek objavila izlazak upravo tiskane slikovnice naziva Zaljubljeni Žućo

Slikovnicu je znalački i originalno ilustrirala Sanja Čižić, a lektorirala Ivančica Tomorad. Uz slikaricu Čižić ilustracije su kao dodatak napravila i djeca Osnovne škole Cestica. Urednik je Stjepan Katić, a grafičku pripremu, tisak i uvez izradila je tiskara Hlad iz Luke u vlastitoj nakladi Sanje Mendek od 500 primjeraka.

Priča je u cijelosti razumljiva dječjem uzrastu, uz poruku koju u sebi nosi: sazrijevanje i ljubav jednog mačka koji se zaljubio i bio spreman krenuti u potragu za svojom ljubavi u daleki grad. Ljubav mu nije bila uzvraćena. Na povratku svojoj kući susreo je pravu ljubav, ljubav svog života.

Žućo, narančastožuti mačak, sjedio je jednog zimskog poslijepodneva na fotelji u toploj sobi, tiho preo i gledao kroz prozor. Vani su pahulje snijega polako padale na krovove kuća, na krošnje drveća i na gazdin auto parkiran u dvorištu. Mačak je razmišljao:
– Tako sam sretan. Toplo mi je, sit sam, a gazda, gazdarica i mala gazdarica obožavaju me. Baš me briga što je veljača i što su svi moji mačji prijatelji poludjeli od ljubavi. Skiću se, gladuju i tuku za naklonost kakve glupe mace koja će si začas naći drugog mačka. Meni se to ne može dogoditi, ja sam pametan mačak i ne mičem se nikud s ove fotelje… … ovo je početak priče, a vi možete nastaviti dalje iz knjige!

Sanja Mendek rođena je 1967. godine u Zagrebu. Živi u Mariji Bistrici, a radi u KBC-u Zagreb kao medicinska sestra. Do sad je objavila zbirku pjesama Kaleidoskop i nekoliko priča za djecu u časopisima Hrvatsko zagorje i Cvitak. Njezina kratka priča Moja plava džungla nalazi se u čitanci Radost igre za drugi razred osnovne škole. Kaže da je kao dijete jako voljela čitati priče, pa je zajedno sa Sanjom Čižić odlučila razveseliti današnju djecu svojom ilustriranom pričom o zaljubljenom mačku.

Sanja Čižić rođena je 1966. godine u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje započinje u Školi za umjetnost i dizajn u Zagrebu, a završava u Grafičkom obrazovnom centru, u smjeru: Izrađivač tiskovne forme, grafičar pripreme za tisak. Radila je u tiskari Naša djeca. Izradila je slikovnice Moja draga dadilja, I (bila) jednom jedna… Zemlja, Što sve mogu igračke za Blanku Pašagić te Pas Muki, Neposlušni mačak Asko za Lidiju Kumić Šinko. Za Sanju Mendek ilustrirala  je slikovnicu koja se nalazi u vašim rukama. :). Privukla ju je toplina izražajnog opisa bliskog djetetu.

– Zahvaljujem ravnateljici Osnovne škole Cestica prof. Nevenki Turščak što je upoznala djecu s mojom pričom Zaljubljeni Žućo i potaknula ih da sami stvaraju svoju slikovnicu. Također zahvaljujem gospodinu Marijanu Bistroviću koji je započeo suradnju s osnovnom školom i njegovoj supruzi i mojoj kolegici Mariji. Nadam se da će predstavljanje biti u Mariji Bistrici i Zagrebu tijekom listopada – izjavila je Sanja Mendek.

Foto: Stjepan Katić