U Tehničkm muzeju Nikola Tesla otvoren 3. Zagreb Art / 170 foto

Ulaganje u umjetnine ulaganje je s najvećom dodanom vrijednošću. Suvremena kultura već sutra je naša baština i identitet

Jučer je u popodnevnim satima u Hali V / Tehničkog muzeja Nikola Tesla otvoren 3. Zagreb Art, središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina. Iako zbog COVID – 19 nije održano svečano otvorenje, u periodu od 17h do ponoći sajmom su prošetali brojni posjetitelji, ljubitelji umjetnina i poznate osobe te uživale u izložbama i programu.

U prizemlju, na prodajnom sajmu, predstavljene su najbolje galerije i umjetnici prisutni na hrvatskom tržištu umjetnina, kat je rezerviran za tri izložbe — TRILIK(A3), Marš iz mog horoskopa! i Projekcija mraka. U vrtu Hale V posjetitelji su mogli uživati u nastupu zagrebačkog psych funk kvinteta nemanja koji je predstavio novi album Cosmic Disco, dok će se večeras na pozornicu popeti Sara Renar, zagrebačka kantautorica eksperimentalno-indie-pop izričaja suptilnih melodija.

„Dobra je vijest da Art Zagreb, ide dalje usprkos COVID-19. Grad Zagreb podržava ovaj sajam koji se u samo dvije godine isprofilirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. Ovo je jedno od rijetkih gospodarskih grana koje napreduje i u doba gospodarskih kriza, pokazujući snagu kulturnih i kreativnih industrija. Ulaganje u umjetnine ulaganje je s najvećom dodanom vrijednošću. Suvremena kultura već sutra je naša baština i identitet.“ povodom otvorenja 3. Zagreb Arta izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

„Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine sa zadovoljstvom pruža partnersku podršku manifestaciji Art Zagreb. Ove godine to je osobito bitno u okolnostima kada je zbog potresa onemogućen redoviti rad mnogih kulturnih ustanova te kada je mnogim pojedincima, udrugama i ustanovama otežan rad i egzistencija zbog epidemije COVID-a. Stoga smatramo da je bitno podržati održavanje kulturnih i umjetničkih projekata kako zbog kontinuiteta rada i prezentacije umjetnika tako i zbog potreba i razvoja publike.“ poručila je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić.

Do 29.8. od 17 do 21 sat možete pogledati sve tri izložbe uz mogućnost kupnje više stotina radova domaćih i inozemnih umjetnika, a u vrtu se zabaviti do ponoći.

TRILIK(A3) je multimedijalna izložba alumnija i diplomanata triju hrvatskih umjetničkih akademija — Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovom izložbom, tri akademije nastavljaju promovirati svoje studente i nakon što su postali diplomanti i alumniji.

Skupnom izložbom, Marš iz mog horoskopa!, kustosica Selma Hafizović, kroz radove pet umjetnika prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa. Izlažu umjetnici: Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger

Svjetlosnom instalacijom Projekcija mraka, Ivan Lušičić Liik, u središte postavlja nevidljivi objekt. Rotirajući crni objekt postavljen u središte crne prostorije vidljiv je samo kao sjena na zidu i to zahvaljujući reflektorima koji ga obasjavaju. Kako se objekt rotira, njegova struktura se otkriva kroz sjene na zidu, kao animacija 3D skeniranja objekta.

Art Zagreb – foto Matej Jurčević

Joco Glavaš