Pero Pavlović dobitnik nagrade Središta Hrvatskog svjetskog kongresa

Pero Pavlović dobitnik nagrade Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH

Stručno povjerenstvo je kao najbolji uradak ocijenilo pjesmu Vidljivi i nevidljivi stećci pjesnika Pere Pavlovića iz Neuma

Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma raspisalo je književni natječaj na temu ljudskog stradanja. Na natječaj su prispjeli mnogobrojni radovi iz BiH i Republike Hrvatske.

Stručno povjerenstvo je kao najbolji uradak ocijenilo pjesmu Vidljivi i nevidljivi stećci pjesnika Pere Pavlovića iz Neuma. Komemoracija je održana 21. kolovoza.

Inače, Pavlović je na natječaj poslao pet uradaka i svi su ocjenjeni izvrsnim ocjenama, a prevladalo je mišljenje da spomenuta pjesma zauzme prvo mjesto. Pjesama je pročitana na komemoraciji za žrtve Bleiburga i drugih križnih putova te stradalnike tamnice Ćelovina na obalama i spiljama Neretve u Mostaru u poraću do proljeća 1946. koju su zajednički upriličili: Središte Hrvatskog svjetskog kongresa u BiH, Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara.

Obrazloženje za nagradu pročitala je književnica Anita Martinac, predsjednica Središta HSK-a u BiH i tajnica Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a.

Pero Pavlović

Pero Pavlović rodio se je 1952. u Gradcu kod Neuma. U Gradcu i u Hutovu je išao u pučku školu. Gimnaziju je pohađao u Metkoviću. Studirao je medicinsku biokemiju u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. Živi i radi u Neumu.

Godine 1979. objavio je prvu knjigu pjesama “Plavi svirač” i od tada neprekidno našoj kulturi, našoj književnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogočemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Velik dio pjesničkog opusa autor je posvetio ljekovitom bilju mediteranskog područja. Nitko još kod nas, pa ni u svjetskoj književnosti, nije duhom tako duboko zašao u svijet trava, njihovog nazivlja, opisa i sanjarenja, učinka i nadahnuća, kako i koliko je to voljno učinio pjesnik Pavlović.

Književne uratke vrlo često objavljuje u raznim listovima i književnim časopisima: Crkvi na kamenu, Dubrovniku, Forumu, Hrvatskoj misli, Hrvatskom slovu, Katoličkom tjedniku, Književnoj Rijeci, reviji Maruliću, Mogućnostima, Motrištima, Osvitu, Republici, Mi, Cvitku, Pitanjima, Večernjem listu, Glasu Koncila, Mostu, Životu, Suvremenosti, Odjeku, Riječi, Novoj Istri, Zadarskoj smotri, Riječima, Klasju naših ravni, Zvijezdi mora, Vijencu i drugdje.

Sudionik je hercegovačke pjesničke manifestacije književnosti na hrvatskom jeziku Humskih dana poezije.

Poezija mu je prevedena na nekoliko stranih jezika.

Nagrade i priznanja
Pjesme su mu uvrštene u mnoge antologije. Njegovo je književno stvaralaštvo približeno cijeloj mladeži jer su mu djela ušla u školsko gradivo.
2000.: posebna povelja Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova za pjesničko stvarateljstvo
2001.: nagrada “Antun Branko Šimić” Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne za knjigu pjesama “Nebeske latice”
2003., 2005. i 2014.: ulazak u uži izbor za nagradu “Tin Ujević” Društva hrvatskih književnika
2009.: prigodna nagrada “Zvonimir Golob” Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke
2014.: nagrada “Neretvanska maslina” za knjigu pjesama “Humčice, biljčice, slike nebeske” koju zajednički dodjeljuju gradske knjižnice Metkovića, Opuzena i Ploča, Turistička zajednica općine Slivno i Južnohrvatski ogranak DHK.

Jestive Cool slamke i Cool žličice

Sana delikatese d.o.o. najavljuje nove proizvode – jestive Cool slamke i Cool žličice U svojem…

Bruno Krajcar pjesmu Pulska noć posvetio ulasku NK Istra 1961 u finale Hrvatskog nogometnog kupa

Povodom ulaska NK Istre 1961 u finale Hrvatskog nogometnog kupa , kantautor Bruno Krajcar pjesmu…

Pametni televizor – Sony OLED Bravia A83J Google TV

Prvi televizor s kognitivnom inteligencijom BRAVIA XR™ TV sliku i zvuk podiže na novu razinu…

Nokia A Edge Pro 2021 Specs

Službena recenzija Nokie A Edge Pro 2021 Specifikacije Nokia A Edge Pro sadrže 6,5-inčni Super…

Frau Bildhauer / Gospođa kipar – izložba kiparica u Austriji

Izložba predstavlja kiparska djela načinjena ženskom rukom. Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe Izložba…

Novi LEXUS ES 2022 – PRVI POGLED izvana i unutra

Pogledajte službene Lexusove fotografije potpuno novog Lexusa ES 2022. Nova funkcionalnost zaslona osjetljivog na dodir…

NOVI Mercedes C-Class 2022 – proizvodni pogon u Njemačkoj (ovako je napravljen)

Pogledajte službene mercedesove snimke novog pogona Mercedes C-klase – proizvodnja nove generacije modela, vrlo impresivno!…

DINAMO vs ISTRA 1961 1:0 (29.kolo, HT Prva liga 20/21)

Dinamo se vratio na prvo mjesto ljestvice HT Prve lige, nakon vrlo teške domaće pobjede…

Centar i Puljak – trojanski konj banaka i političke oligarhije

Lovel Franić Bankarica dr. sc. Marijana Puljak, suprug kanididat za gradonačelnika Splita dr. sc. Ivica…

Zdravko Šabarić – Izložba i Monografija

Zdravko Šabarić rođen je 1954. godine u Hampovici. Njegovu sklonost likovnom izražavanju uočava još u…

Redmi Note 10 – recenzija

Xiaomi redmi Note 10 svime što nudi nameće se kao novi best buy telefon za…

Samsung Galaxy A32 5G – recenzija

Galaxy A32 5G je tvrtkin najjeftiniji 5G telefon dosad. Je li mu to i jedini…

Mercedes EQS, električna luksuzna limuzina s dometom od 770 km

RIječ je o prvoj električnoj limuzini marke iz Stuttgarta i prvoj električnoj limuzini visoke klase…

Ministar Vili Beroš u KBC-u Rijeka

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš, u subotu 17. travnja posjetio je KBC Rijeka…

T.M. Bilosnić – Molitva sv. Franji / japanski / トミスラフ=マリヤン・ビロスニッチ

聖フランシスコへの祈り 神よ、鳥が大地を受け継ぎわれわれが生きとし生ける者との友情を得られるような静寂を与えてください。 神よ、身体と翼がなす十字架とともに死してなお小さな存在たちと友好を保てるような静寂をわれわれに与えてください。 聖フランシスコよ、君が丘に登る道を行くならその時は鳥たちがみな野原へ舞い降りてくれると良い。神は、天使たちが、鳥たちが草木すべてに窓を開け放ち、その低い茎に若い星の羽毛のごとき光をもたらすことを望んでいる。 どうか、水流の音のごとくさえずりが僕を起こすようにそしてどうか、神の翼にいだかれた火がはぜる音のごとくさえずりは僕をそわそわさせるように。 夜となり羊が鳴き始めても鳥は、止むことなく歌い続けよ。ガラスに囲まれ身を潜め続けていることは、僕には出来ないし金属の柵の向こうから舌を出すだけで我慢は出来ない。どうか、記憶に残らせよハチドリが神経のごとく重い心配に震えるのを。どうか、大勢の人々がいる中われわれが一匹の蟻を砂で守ったことが記憶に刻まれるように。どうか、芋虫と蝶が一緒に目覚めるごとく僕の弱点が知られたままであるように。驢馬のようにいななく風に似た僕の苦しみが記憶されるように。 狼も山羊も一緒に君と歩んだ道を捜しながら、僕は鳥のごとく、捕らえることのできない魚を見た同じ苦しみを苦しむ驢馬と蜂をわれわれの霊を空へと運ぶ白い雲を見た。 虎を眼の前にした恐れより美しいものがあるだろうか暁の訪れとともに蝶から放たれる輝きで蜘蛛が網を編んでいくこの物語のそんな結末よりも美しいものがあるだろうか。 神よ、静寂を与えてくださいわれわれの家庭にあっては雄牛たちが重い頭を垂れるその上にいつも虫たちがいますように。 神よ、静寂を与えてください雀が、イ・キヨ、キヨキヨ、生きよ生きよ、といっときたりとも、われわれの耳を休ませず歌い続け、孤独に疲れたわれわれに犬の吠え声がまた聞こえてくるまでは、そんな静寂を。 魚がどうか大地を受け継ぐよう蜂がどうか大地を受け継ぐよう蟻も蝉も。野生の馬がどうか大地を受け継ぐようまた、われわれの傷の上をゆるやかに飛び回る蠅も。どうかわが庭で高貴な雄鶏が気もそぞろに暁を待ちつつ何か思い出すかのごとく高鳴きするよう。 わが聖フランシスコよ、君はあらゆる被造物と歩き君だけがあらゆる生き物と歌った。動物たちのたましいを宝石を運ぶかのごとく遠くまで導いた。君は野生の、あるいは家に飼われる動物すべての耳に物語る声の使い方を知っている。この庭の蟻の中で、古い桑の木に登ろうとしているあの一匹の正しい名前を知っている。では教えてくれ、あの蟻は僕よりもっと「良き」ものであるかどうか。 蝶の真似をしながらも僕があの毛虫を見ることは、もう間違いなく、ないだろう。夜通し僕を待っていた杉の枝にいた、あいつ記憶、である。影のように遠ざかって行く馬群の脇を通りがかって見れば、行く先を承知しているとも思えぬ蹄という蹄が埃を立てながら舞っている。仔羊たちと会話を弾ませつつ僕は蝉と蟻に満ちた太陽を待った。他の生き物たちもどんどん集まってきてそれは美しく、聖人画のおさな児イエスのようであった。 水を見る魚の群れは、時間の虚無の深みを覆い隠している。空を見る鳥の群れは、空間の深みを満たしている。地を見る虫の群れは、生の荒地を覆い隠している。頼む、わが聖フランシスコよ君の鍵を手にとらえ、その秘密とともに僕の胸を解錠せよ暇そうに一匹、道をとぼとぼ歩いて行く羊のごとく埃のなか最初に出会う生き物に対して、僕が愛情を伝えるために。 Na…