Zapisi iz unutrašnjeg kamenoloma Lovre Jakšića

Magično djelovanje nadahnutog umjetnika, koji se kontinuirano služi starodrevnim alatima i stvara život, tvrdom, najtvrđem kamenu udahnjuje iskru života

Petog kolovoza ove godine otvorena je nova samostalna izložba ( otvorena do početka rujna) suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Lovre Jakšića, u Bolu na Braču,u Galeriji umjetnina“Branislav Dešković“.

Miroslav Pelikan

Jakšić je prezentirao novi ciklus djela izvedenih u kamenu, tradicionalnom materijalu kipara, niz figurativnih skulptura, glatkih površina, od vrlo stvarnih do gotovo nestvarnih, fantastičnih izvijajućih oblika.

Promatrajući njegove nove skulpture mogu reći kako sam dojma da je ispred mene, oživljeni, živi kamen, gledamo portrete na čijim usnama vibrira riječ, i sve je u pokretu i ljudi i životinje, iznad i ispod morske površine, sve se giba, ništa ne miruje, sve je živo i sve je u pokretu.

To je magično djelovanje nadahnutog umjetnika, koji se kontinuirano služi starodrevnim alatima i stvara život, tvrdom, najtvrđem kamenu udahnjuje iskru života.

Naslov izložbe, Zapisi iz unutrašnjeg kamenoloma zorno govori o autorskim dilemama, neprekinutom promišljanju koje donosi samo nove dvojbe i sve veću dozu nezadovoljstva i nevjerice, no istina je, Lovre Jakšić je autor koji izaziva interes javnosti, stalnim hrvanjem s kamenom, nemilice i bez straha, a njegovo djelo ostavlja snažan dojam i motivikom i realizacijom.

Bilo bi svakako dobro kada bi Lovre Jakšić svojim djelima ispunio važne galerijske prostore u Hrvatskoj, ponajprije mislim na gradove Zagreb, Osijek, Varaždin, ali i Dubrovnik i Rijeku.

Javnost bi se mogla uvjeriti kako je on jedan od autora koji će biti iznimno važni u umjetničkoj produkciji bliske budućnosti.

photo: Tom Dubravec