Skip to content

Poziv likovnim umjetnicima za sudjelovanje na slikarskoj koloniji na Plitvičkim jezerima

Privrednikova likovna kolonija 2020. – poziv za sudjelovanje na 5. slikarskoj koloniji posvećenoj velikom dobrotvoru Vladimiru Matijeviću

Vrijeme održavanja: 10.09.-13.09.2020.

Mjesto održavanja: Plitvička jezera (Plitvice Mirić Inn, Jezerce 18)

Organizator: Srpsko privredno društvo “Privrednik”

HUMANITARNI KARAKTER KOLONIJE – DJELOVANJE SPD “PRIVREDNIK”:

Glavna djelatnost Srpskog privrednog društva „Privrednik“ je stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.

Privrednik, osim putem donacija,  do sredstava za stipendiranje dolazi i vlastitim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih koncerata, izložbi, aukcija i donatorskih večeri. No unatoč svim sadržajima, potrebe za stipendijama su velike, a sredstva Privrednika za te svrhe limitirana.

Zbog svega navedenog Srpsko privredno društvo „Privrednik“ već petu godinu za redom organizira likovnu koloniju posvećenu svom osnivaču i velikom dobrotvoru, Vladimiru Matijeviću koji potiče iz Gornjeg Budačkog s Korduna. Slike nastale na kolonijama prodaju se na dobrotvornim aukcijama, a sva sredstva namijenjena su Privrednikovim fondovima za stipendiranje.

Ovim projektom okupljamo i povezujemo akademske slikare iz cijele regije u najplemenitijoj namjeri pomaganja mladim ljudima da završe svoje školovanje. Dosadašnje Privrednikovo iskustvo u stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti govori kako mnogi mladi ljudi zbog nedostatka financijskih sredstava ne uspiju završiti svoje školovanje. Mnogima je školovanje i obrazovanje jedini izlaz iz teškog socijalnog statusa. Većina kandidata koji se prijavljuju za stipendiranje upravo dolazi iz povratničkih i ekonomski nerazvijenih dijelova Hrvatske. Ne treba posebno isticati koliko je svaki obrazovani čovjek potreban tim krajevima.

5. SLIKARSKA LIKOVNA KOLONIJA – PLITVIČKA JEZERA:

Peta dobrotvorna slikarska kolonija Srpskog privrednog društva „Privrednik“, posvećena Vladimiru Matijeviću, održat će se od 10. do 13. rujna 2020. na Plitvičkim jezerima. Okupljanje slikara planirano je u četvrtak 10. rujna do 12 sati na adresi Plitvice Mirić Inn, Jezerce 18, gdje će slikarima biti osigurani smještaj i hrana, a odjava je u nedjelju 13. rujna u poslijepodnevnim satima.

Nacionalni park Plitvička jezera područje je iznimne bioraznolikosti i georaznolikosti koje godišnje posjeti preko milijun posjetitelja. Vjerujemo da će ljepote nacionalnog parka pružiti potreban mir te nadasve inspirativno okruženje za naše umjetnike koji će se moći posvetiti slikanju te tako svojim djelima pridonijeti humanitarnoj akciji Privrednika u namjeri prikupljanja sredstava za školovanje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka. Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera.

Plitvice Mirić Inn u kojem će biti smješteni umjetnici nalazi se u naselju Jezerce na samo 1,5 km od Ulaza 2. u Nacionalni park Plitvička Jezera. Objekt nudi sobe s vlastitom kupaonicom i TV-om ravnog ekrana. Gosti mogu uživati u švedskom stolu za doručak koji uključuje lokalne ekološke proizvode. Dostupna su bezglutenska i vegetarijanska jela.

Opis i uvjeti sudjelovanja na 5. dobrotvornoj slikarskoj koloniji na Plitvičkim jezerima:

Kolonija će se održati od 10. do 13. rujna 2020. na Plitvičkim jezerima. Okupljanje umjetnika planirano je u četvrtak 10. rujna do 12 sati na adresi Plitvice Mirić Inn, Jezerce 18, gdje će slikarima biti osigurani smještaj i hrana, a odjava je u nedjelju 13. rujna u poslijepodnevnim satima.

Organizator Srpsko privredno društvo “Privrednik” osigurava:

  • smještaj u Plitvice Mirić Inn tijekom trajanja kolonije (od četvrtka 10. rujna do nedjelje 13. rujna 2020. godine)
  • hranu za vrijeme trajanja kolonije
  • nastojat će podmiriti i troškove puta (detaljno će biti iskomunicirano s odabranim umjetnicima po završetku natječaja)
  • radni materijal (platna i boje) – umjetnici su obavezni ponijeti svoje kistove
  • promociju i predstavljanje umjetnika i njihovih aktivnosti uoči, za vrijeme trajanja kolonije i po završetku kolonije (u medijima i na društvenim mrežama)

Od sudionika se očekuje:

  • donacija minimalno jedne slike, a poželjno je i više radova (ovisno o mogućnostima i dobroj volji autora), nastalih na koloniji (p.s. donirani radovi prodaju se na dobrotvornim aukcijama i sva sredstva ostvarena prodajom namijenjena su za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske)
  • dolazak na koloniju, te ozbiljan i profesionalan pristup radu

Prijava za sudjelovanje treba obuhvaćati:

  1. detaljnu profesionalnu biografiju (školovanje, djelovanje, popis samostalnih i grupnih izložbi)
  2. kvalitetne fotografije radova po vlastitom izboru iz dosadašnjeg stvaralaštva (minimalno 10-15 fotografija radova) – materijali se mogu poslati i we transferom, filemailom ili jumbo mailom

Sve prijave šalju se isključivo na e-mail kontakt izbornice kolonije Sonje Švec Španjol: sonja@perceiveart.com

Ako u roku tri dana nakon slanja prijave ne dobijete potvrdu primitka iste, pošaljite ponovno mail ili poruku na FB stranicu Privrednikove likovne kolonije: https://www.facebook.com/privrednikovalikovnakolonija/ kako bi potvrdili da je prijava zaprimljena.

Sva dodatna pitanja i detalje oko prijava i sudjelovanja možete dobiti slanjem upita na e-mail kontakt: sonja@perceiveart.com ili na FB stranicu Privrednikove likovne kolonije:

https://www.facebook.com/privrednikovalikovnakolonija/

Natječaj ostaje otvoren do 25. kolovoza 2020.

Organizatori Pete dobrotvorne slikarske kolonije se izuzetno vesele novim sudionicima i novim iskustvima koja će zasigurno obogatiti ovu humanitarnu likovnu koloniju. Inicijativa koja je započela prije pet godina kontinuirano se održava prvenstveno zbog predanog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti, poticanju i promoviranju likovnog izražavanja i vrednovanju likovnih umjetnika te velike zahvalnosti na njihovom nesebičnom doprinosu u obrazovanju mladih i talentiranih učenika i studenata.                                                                                      

Sonja Švec Španjol