Pojačan promet prema moru

split, croatia, easter europe

Hrvatski autoklub upozorio je u petak poslijepodne da je pojačan promet na važnijim cestama osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac te A6 Rijeka-Zagreb, a gužve se očekuju i tijekom vikenda

Pojačan je promet i na Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu, na prilazima turističkih središta duž obale, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima.

Zbog prometne nesreće između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac (na 34.+450 km) u smjeru Dubrovnika, kolona vozila u pokretu je oko četiri kilometra.

Pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko jedan kilometra, a pred naplatom Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja.

Povećana je gustoća prometa između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera.

Pojačan je promet u smjeru Slovenije te je kolona pred graničnim prijelazom Macelj u smjeru Slovenije.

Kolona vozila na čvoru Matulji u smjeru Istre i Opatije je oko 500 metara. Zbog prometne prometna nesreća između odmorišta Zamet i čvora Diračje u smjeru GP Rupa, vozi se uz ograničenje brzine 50 km/h.

Promet je povećan i na Krčkom mostu u oba smjera.

Zbog produženog vikenda, gužve se očekuju i u ponedjeljak

HAK upozorava na gužve i tijekom vikenda, posebice s obzirom na prijelazno vrijeme sa srpnja na kolovoz. Na granicama sa Slovenijom i Mađarskom od jutra su zabilježena veća čekanja, a tako će biti i u subotu 1. kolovoza.

Česte zastoje, zaustavljanja i vrlo gust promet HAK očekuje i na autocestama A1 i A6 između naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora, pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu, zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz duža čekanja.

HAK gužve očekuje i na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom.

Upozorava i na gust promet duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta te na Krčkom mostu i u lukama Zadar i Split.

U nedjelju, 2. kolovoza od 10 do 18 sati, gužve se očekuju na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Zbog produženog vikenda, mnogi građani putovat će u ponedjeljak, 5. kolovoza.

Duža čekanja očekuju se u većini trajektnih pristaništa i luka.

Svima koji ovaj vikend kreću na put prema moru HAK predlaže da krenu u petak kasno poslijepodne ili u večernjim satima, odnosno subotu u poslijepodnevnim satima. Za povratak prema unutrašnjosti najbolje je, savjetuje HAK, krenuti u nedjelju prijepodne.

DHMZ upozorava na toplinski udar

Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije, te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su jaka glavobolja i vrtoglavica; nelagoda; uznemirenost i smetenost; crvena, topla i suha koža; ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje; povišena tjelesna temperatura 40°C; poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

HAK upozorava da vožnja može biti vrlo naporna te da umara vozača kao i svaki drugi rad, ne fizički koliko psihički. Napominju da se umor javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, stoga predlažu vozačima da periodički odmaraju tijekom duljih putovanja.

Također, savjetuje vozačima da u slučaju da postanu svjesni umora, da se ne forsiraju. Zaustavite se, izađite iz vozila i odmorite. Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća, poručuje HAK. Hina

Krem kolač s malinama / recept

Krem kolač s malinama / recept

Postupak Priprema Za donju koru pjenasto umutite jaja i šećer.Kada je dobro izmiksano dodajte brašno i prašak za pecivo i izlijte u tepsiju.Pecite 20 minuta na 180°C i pripazite da odaberete duboku tepsiju jer ovaj biskvit nećete vaditi van već…

Svjetski čelnici za pomoć Bejrutu

Svjetski čelnici za pomoć Bejrutu

Međunarodni čelnici razgovarat će u nedjelju o prikupljanju pomoći za Bejrut nakon eksplozije koja je razorila libanonski glavni grad, najavljuje BBC Virtualna konferencija koju su organizirale Francuska i Ujedinjeni narodi počinje u 14 sati po libanonskom vremenu (11 sati GMT).…

Barcelona i Bayern posljednji četvrtfinalisti Lige prvaka

Barcelona i Bayern  posljednji četvrtfinalisti Lige prvaka

Nogometaši Bayerna i Barcelone posljednji su četvrtfinalisti Lige prvaka, nakon što su Bavarci u uzvratnoj utakmici osmine finala u Muenchenu pobijedili Chelsea sa 4-1 (2-1), a Barcelona je na Camp Nou sa 3-1 (3-1) nadigrala Napoli Strijelci za Barcelonu u…

Lađari Zagreba i Stabline pobjednici 23. maratona na Neretvi

Lađari Zagreba i Stabline pobjednici 23. maratona na Neretvi

Zagreb i Stablina pobjednici su 23. maratona lađa na rijeci Neretvi. Lađari ovih dviju posada izmjenjivali su se u vodstvu tijekom cijele utrke Zagreb je prvi ušao kroz cilj, no suci su naknadno odlučili da su obje momčadi pobjednici i…

EK upozorava na mogućnost nestašica u slučaju masovnog cijepljenja

EK upozorava na mogućnost nestašica u slučaju masovnog cijepljenja

Europska komisija upozorava zemlje članice na opasnost nestašica šprica i zaštitne opreme potrebne za potencijalno masovno cijepljenje protiv covida-19 i poziva ih da razmotre mogućnost zajedničke nabave Iako se na razvoju cjepiva protiv covida-19 intenzivno radi, još uvijek nije u…

Papa Franjo poslao pomoć libanonskom narodu

Papa Franjo poslao pomoć libanonskom narodu

Dar od 250.000 eura, poslan preko lokalne Crkve, prvi je konkretni znak blizine pape Franje s narodom u Libanonu, pogođenim snažnim eksplozijama do kojih je došlo 4. kolovoza. Od nuncijature, preko Caritasa, do tisuća obitelji žrtava, ranjenih i evakuiranih Papa…