Skip to content

Pojačan promet prema moru

Hrvatski autoklub upozorio je u petak poslijepodne da je pojačan promet na važnijim cestama osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac te A6 Rijeka-Zagreb, a gužve se očekuju i tijekom vikenda

Pojačan je promet i na Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu, na prilazima turističkih središta duž obale, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima.

Zbog prometne nesreće između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac (na 34.+450 km) u smjeru Dubrovnika, kolona vozila u pokretu je oko četiri kilometra.

Pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko jedan kilometra, a pred naplatom Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja.

Povećana je gustoća prometa između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera.

Pojačan je promet u smjeru Slovenije te je kolona pred graničnim prijelazom Macelj u smjeru Slovenije.

Kolona vozila na čvoru Matulji u smjeru Istre i Opatije je oko 500 metara. Zbog prometne prometna nesreća između odmorišta Zamet i čvora Diračje u smjeru GP Rupa, vozi se uz ograničenje brzine 50 km/h.

Promet je povećan i na Krčkom mostu u oba smjera.

Zbog produženog vikenda, gužve se očekuju i u ponedjeljak

HAK upozorava na gužve i tijekom vikenda, posebice s obzirom na prijelazno vrijeme sa srpnja na kolovoz. Na granicama sa Slovenijom i Mađarskom od jutra su zabilježena veća čekanja, a tako će biti i u subotu 1. kolovoza.

Česte zastoje, zaustavljanja i vrlo gust promet HAK očekuje i na autocestama A1 i A6 između naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo 2 u smjeru mora, pred naplatom Demerje i Lučko na izlasku prema Zagrebu, zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko uz duža čekanja.

HAK gužve očekuje i na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom.

Upozorava i na gust promet duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta te na Krčkom mostu i u lukama Zadar i Split.

U nedjelju, 2. kolovoza od 10 do 18 sati, gužve se očekuju na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Zbog produženog vikenda, mnogi građani putovat će u ponedjeljak, 5. kolovoza.

Duža čekanja očekuju se u većini trajektnih pristaništa i luka.

Svima koji ovaj vikend kreću na put prema moru HAK predlaže da krenu u petak kasno poslijepodne ili u večernjim satima, odnosno subotu u poslijepodnevnim satima. Za povratak prema unutrašnjosti najbolje je, savjetuje HAK, krenuti u nedjelju prijepodne.

DHMZ upozorava na toplinski udar

Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije, te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su jaka glavobolja i vrtoglavica; nelagoda; uznemirenost i smetenost; crvena, topla i suha koža; ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje; povišena tjelesna temperatura 40°C; poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

HAK upozorava da vožnja može biti vrlo naporna te da umara vozača kao i svaki drugi rad, ne fizički koliko psihički. Napominju da se umor javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, stoga predlažu vozačima da periodički odmaraju tijekom duljih putovanja.

Također, savjetuje vozačima da u slučaju da postanu svjesni umora, da se ne forsiraju. Zaustavite se, izađite iz vozila i odmorite. Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća, poručuje HAK. Hina