Otvorena retrospektivna izložba karikaturista Nika Titanika u Motovunu

Nikov rad prati britak i inteligentan humor i ono što je bitno za karikaturu, ona nije banalna, površna i doslovna, dapače, Nik Titanik često unutar jedne karikature obradi nekoliko aktualnih tema, sadržaja i događanja

Jučer je u vrtovima motovunskih zidina na svečanom otvorenju predsjednik Udruge fotografa Fotovun i voditelj umjetničke galerije Pet kula David Matković najavio izložbu Nika Titanika te istaknuo kako im je izuzetno drago što imaju priliku ugostiti poznatog hrvatskog karikaturista u Motovunu, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je Nik Titanik jedan od rijetkih karikaturista koji i dalje njeguje tradiciju svakodnevnog crtanja i objavljivanja karikatura u dnevnim novinama, te ga slobodno možemo nazvati kroničarem vremena jer putem njegovih karikatura možemo pratiti sve bitne događaje koji su se dogodili u našoj zemlji u proteklih 26 godina. Nikov rad prati britak i inteligentan humor i ono što je bitno za karikaturu, ona nije banalna, površna i doslovna, dapače, Nik Titanik često unutar jedne karikature obradi nekoliko aktualnih tema, sadržaja i događanja. Karikatura ne mora nužno biti duhovita, kako je istaknula Švec Španjol, dapače, karikatura nije vic ili dosjetka, ona je duboka i slojevita likovna i sadržajna forma i Nik Titanik u pravilu pogađa drito u sridu tj. u srž problema sa svojim karikaturama. U kratkom intervjuu Nik Titanik je predstavio svoj prvi objavljeni strip “1573.” koji su posjetitelji mogli prolistati i kupiti na otvorenju, te se zahvalio svima na dolasku i podršci. Na kraju službenog otvorenja načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović izrazio je dobrodošlicu Niku Titaniku i pohvalio izložbu, te izrazio zadovoljstvo da je upravo retrospektivna izložba Nika Titanika izložba sezone u umjetničkoj galeriji Pet kula u Motovunu.

Na retrospektivnoj izložbi Nika Titanika posjetitelji su mogli razgledati preko 230 karikatura koje prati bogat arhivski i dokumentarni materijal – od prve ikada nacrtane karikature, preko prve objavljene karikature pa sve do najrecentnijih karikatura koje su nastale početkom ovog tjedna. Također, na izložbi su posjetitelji mogli vidjeti i prvi strip koji je Nik Titanik nacrtao kada je imao samo šest godina, ali i prvi objavljeni i ukorićeni strip “1573.” koji je promoviran u sklopu otvorenja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja 2020. i može se pogledati svaki dan od 10 do 17 sati u Umjetničkog galeriji Pet kula u Motovunu. Izložba će do kraja ove godine još biti predstavljena u Novoj Gradiški, Daruvaru i Pakracu, a slijedeće godine u Prelogu, Kutini i Slavonskom Brodu.

Sonja Švec Španjol

[bdp_post_slider]