Besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu

Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke na besplatno stručno vodstvo Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu i njegovom okolicom. Vodstva će se održavati 9., 10. i 11. srpnja 2020. godine, a predviđeno trajanje vodstva je 3 sata

Izvedbe svakodnevice u Pučkom otvorenom učilištu su vodstva kroz život i rad u zgradi i njenoj okolici namijenjena široj publici s ciljem upoznavanja  svakodnevnog života u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života. Govorit ćemo na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Vođene šetnje otkrivaju značaj objekta kojeg su projektirali arhitekti Radovan Nikšić i Ninoslav Kučan, te arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi, autora oblikovanja opreme i pokretnog mobilijara. Izvedbe svakodnevice uključuju i javni razgovor na temu arhitekture i svakodnevice Pučkog otvorenog učilišta i okolice. 

VoditeljiAna Majurić (voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb), Jasna Galjer (redovita profesorica u trajnom zvanju Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti), Višnja Vidmar (polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu) i Damir Gamulin (dizajner, bavi se oblikovanjem kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru).
Polaznici: Vodstva su namijenjena svim zainteresiranim građanima i građankama
Broj polaznika:  Zbog ograničenog broja polaznika, vodstvo se ponavlja tri puta.
 
Termini:

Četvrtak, 9. srpnja 2020. u 16.00 sati
Petak, 10. srpnja 2020. u 16.00 sati
Subota, 11. srpnja 2020. u 09.30 sati
Vodstva su besplatna.
Predviđeno trajanje jednog vodstva je 3 sata.

Prijaviti se možete ovdje: PRIJAVA

* Odabir se vrši prema vremenu prijave. Sudionici će na svoju e-mail adresu ili telefon dobiti informacije i uputstva o okupljanju.

Javni razgovor
 
U sklopu programa Izvedbe svakodnevice održat će se i javni razgovor sa četiri već navedena voditelja na temu arhitekture i svakodnevice Pučkog otvorenog učilišta i okolice. Razgovor je otvoren za javnost i nisu potrebne prethodne prijave. Razgovor je planiran za rujan 2020., termin će biti naknadno objavljen.
 
O programu
 
Izvedbe svakodnevice jedna su od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Čine je aktivnosti inkluzivnog tipa usmjerene na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani imaju priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Također sudjeluju i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.
 
Izvedbe obuhvaćaju akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.
 
Sažete biografije voditelja
 
Ana Majurić diplomirala je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 17 godina radi u obrazovanju odraslih, na provedbi programa i projekata u obrazovanju odraslih i kulturi te na provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Predaje engleski jezik odraslim polaznicima te prevodi i lektorira. Završila je Curriculum Globalae, program edukacije trenera u obrazovanju odraslih te povremeno vodi treninge za zaposlenike u ustanovama za obrazovanje odraslih. U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb radi od 2006. godine, trenutačno kao voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb.

Jasna Galjer diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti istog Fakulteta. Do 2001. radila je kao kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje je vodila zbirku dizajna i arhitekture, od 1999. u zvanju muzejske savjetnice. Od 2001. zaposlena je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od 2019. redovita profesorica u trajnom zvanju, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti. Znanstveno se usavršavala na uglednim sveučilištima i znanstvenim ustanovama (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Ghentu, INHA, Paris), sudjelovala na brojnim znanstvenim skupovima u inozemstvu (SAD, Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Austrija).

Višnja Vidmar, rođena u Zagrebu 1947. godine, diplomirala je kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Gotovo čitav radni vijek radila je u Nikoli Tesli/Ericsson Nikoli Tesli na poslovima više specijalistice na poslovima istraživanja i razvoja, normizacije i kvalitete, do umirovljenja 2005. godine. Od tada je polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob (STŽD) Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu: od slikanja, fotografije i informatike, do niza kolegija iz područja opće kulture. Aktivno sudjeluje u EU projektima POUZ-a koji uključuju polaznike treće životne dobi. Članica je uredništva časopisa STŽD-a Treća mladost za koji piše i fotografira od 2009. godine.

Damir Gamulin diplomirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se oblikovanjem i istraživačkim radom kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru. Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja,  uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti. Dobitnik je BigSee Nagrade za oblikovanje interijera za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); BigSee Nagrade za oblikovanje u drvu za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); Velike nagrade 52. zagrebačkog salona, Nagrade hrvatske sekcije AICA-e i Priznanja HDD-a za Memorijalni centar Lipa pamti (s A. Sevšekom);  Počasne diplome ZGRAF12 za Minus3; Nagrade Neven Šegvić za knjigu i izložbu “Prostori su-djelovanja” (s A. Sevšekom i M. Mrduljašem); Nagrade Vladimir Nazor, nagrade Bernardo Bernardi. te ICOGRADA Excellence Award za Gradsku knjižnicu u Labinu (s M. Grubišom, I. Presečanom i I. Žalac); počasnog priznanja HDD-a za vizualni identitet Galerije Miroslav Kraljević; Nagrade HDD-a za vizualni identitet ZagrebDox-a, te Judges Choice priznanja NY TypeDirectorsCluba.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.


 
Vodstva i razgovor se snimaju i fotografiraju za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.
 
Organizacija vodstava i razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

[bdp_post_slider]