MALI ŽENSKI RAZGOVORI O ZDRAVOJ HRANI SA POZNATOM NUTRICIONISTICOM DR. LEJLOM KAZINIĆ KREHO

Zdrava hrana ne mora nužno biti i skupa, pa je mogu na stolu priuštiti većina stanovnika

Hrana je lijek, tako glasi stara poslovica. S obzirom na kupovnu moć naših građana zdrava hrana i namirnice od kojih se ne deblja nego kojima se ujedno i liječi poput svježeg voća i povrća ili maslinovog ulja, ove namirnice nisu dostupne mnogima. Liječnica dr. Lejla Kazinić-Kreho za portal Akademija Art govori iz svoje dugogodišnje prakse o zdravom načinu života i prehrane. Nutricionistica dr. Lejla Kazinić Kreho je magistrica znanosti iz područja kliničke nutricije sa Biomedical, Health & Life Sciences odjela The King’s College London, Sveučilište London, dio Institute of Dunn Cambridge Sveučilište. Članica the British Nutrition Society i registrirana nutristionistica. Osnivačica je Doctor Nutrition Bar, Dr. NB medicinskog detoksa i humanitarka.

Razgovarala: Gordana Igrec

Autorica ste nekolicine knjiga o nutricionizmu, točnije napisala ste 8 knjiga  poput  serijala “Prehrana 21. stoljeća”, “Moja mediteranska dijeta” ili pak “Dijeta 21. stoljeća”. Kako vas je zaintrigirala antiaging prehrana?

Ovo nije bila neka moja najnovija ideja, nego istu imam već godinama.Čekala sam izdavača koji će znati podržati moju ideju na pravi način. Sretna sam da se je desila Školska knjiga. Atmosfera tijekom rada na knjizi je odista bila vrhunska, od rada sa urednicom do art direktorice Ana Maria Zuzul koja je sve isplanirala do najsitnijeg detalja od mjesta gdje smo nekoliko dana snimali recepte za što je bila zadužena photo direktorica draga i poznata Maja Danica do fantastične atmosfere u jednom prelijepom objektu u srcu Zagreba gdje smo radili photoshoot sa mnom uz uporabu samo dnevnog svijetla. Recepte u knjizi sam osobno spremila čime sam htjela dokazati da antiageing prehrana ne zahtijeva nikakvog profesionalca u kuhinji. 

Oni koji poznaju moj rad znaju da dugi niz godina pratim znanstvene trendove nutricije. Od trenutka kada sam na Kings College-u uradila istraživački rad ‘Weight loss diets, implications and complications on health’, sam uvidjela da programi koji su bili agresivnije redukcijski i ako se provode kratko vremensko razdoblje nisu mi pokazali da su štetni po zdravlje nego naprotiv. To je bilo davno, više od 20 godina, kada klinička nutricijska znanost nije pokazivala previše interesa o istom glede generalne populacije osim što je pokazivala važnost kada se radilo o pretilom bolesniku koji je trebao imati operativni zahvat srca. No mene je odista to nekako zaintrigiralo te sam dugi niz godina pratila znanstvena istraživanja koji bi možda ukazali na važnost povremenog posta, i konačno nakon otvorenja Doctor Nutrition Bar-a kada uvodim DrNB medicinski alkalni program u kombinaciji sa medicinskom analizom tijela, uviđam kako se pravilnom promjenom prehrane i alkalnim detokskom odista metaboličke godine mogu vratiti unatrag, ojačati imuni sustav, smanjiti sintetska terapija, popraviti ten, kosa… i knjiga Antiageing prehrana je nastala na mom osobnom iskustvu sa mojim pacijentima i klijentima. Izvrsna vijest je i što u zadnje vrijeme imamo znanstvena istraživanja koja sugeriraju na važnost povremenog posta u tretmanu mnogih stannja i bolesti, a istovremeno farmaceutska industrija pokušava pronaći sredstva koja bi tijelo stavili u stanje agresivnijeg kalorijskog deficita. No uvijek istaknem da je hrana naša najintimnija veza sa vanjskim svijetom i sredstvo u našim rukama kojim kontrolramo ili nekontroliramo naše unutarnje zdravlje koje će se reflektirati na naš vanjski izgled. Tako da je bilo sasvim logično da napišem Antiageing prehranu. 

Pa, kako biste definirali antiageing prehranu suvremenog čovjeka?

Definirala bih je vrlo jednostavno – antiageing prehrana je ona koja nas čini energičnim, mlađim, prevenira pojavu kroničnih degenerativnim stanja povezanim sa procesom starenja i naravno ona koja se ‘snažno’ bori protiv slobodnih radikala koji nas stare.

U knjizi ‘Antiaging prehrana’  je zapravo naglasak stavljen na alkalnu prehranu. Što sve takav tip prehrane čini za naše tijelo? Već godinama propagiram ovaj vid prehrane, od razdoblja kada većina nije za alkalnu prehranu niti čula te prije nekoliko godina kada pišem u knjizi o fatalnom metaboličkom sindromu, po prvi puta na naslovnicu knjige stavljam alkalna metabolička dijeta čime sam dodatno htjela naglasiti važnost iste. Raduje me što me danas u Hrvatskoj osim osobe koja je prva uvela pojam glikemijskog indeksa, smatraju i kao prvu osobu promotora alkalne prehrane. Laska mi što sam pojam alkalnosti tako približila ljudima a alkalna prehrana je baš ta koju naše tijelo ‘obožava’. Ono ga hrani kisikom,visokovrijednim nutrijentima, ‘skida’ godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak te izuzetno važan dio knjige je  alkalni antigeing 7-dnevni jelovnik kojim i završavam knjigu.

Koje su sve prednosti alkalnog načina prehrane te zašto mislite da se našem tanjuru mora naći alkalna hrana?

Danas znamo da postoji stanje kojega nazivamo kronična acidoza niskoga stupnja uzrokovana unosom acidne hrane za koju je dokazano da nas stari. Isto tako znanstveno znamo da alkalni urin direktno utječe na manju incidencu oboljevanja od karcinoma, a i višegodišnje istraživanje od strane njemačkih znanstvenika pod nazivom Pral sugerira da se acidnost odnosno alkalnost urina počinje mjeriti ambulantno i kod djece da bi se prevenirala mnoga stanja i bolesti, često uzrokovana viškom tjelesne težine. Zanima vas koja je to top acidna hrana? Hrana bogata animalnim proteinima, šećerom i glutenom.

Može li sebi zdravu hranu priuštiti jedan prosječan umirovljenik ili radnička obitelj?

Naravno da može! Samo je važno da znamo prepoznavati zdrave namirnice, odnosno važna je kontinuirana edukacija pučanstva da prepozna hranu  koja ima zdravstvene benefite po njihovo zdravlje čime bi se smanjio i trošak državnih sustava. Zob, grah, leća, slanutak, zeleno lisnato povrće, chia sjemenke, plava riba poput skuše, srdele, djumbira, kurkume, krumpir, limun, peršin… ovo su namirnice sa kojima možete napraviti zdrav ali dosta ekonomičan obrok te stoga se ne bih složila da je zdravo se hraniti skupo.

Što je sa trudnicama? Kakvu njima prehranu preporučujete?

Za svako životno razdoblje žene važno je izabrati zdrav, uravnotežen jelovnik, što napominjem u svakom od poglavlja mojih knjiga posvećenih pojedinim životnim ciklusima. No ako pripremate tijelo za trudnoću, nikad do sada nije bilo toliko važno da jedete zdravo. Vaša prehrana od sada će vam pomagati da se bolje nosite s fiziološkim i psihološkim promjenama za vrijeme trudnoće te da bolje zadovoljite potrebe djeteta za vrijeme dojenja i potrebe vlastitog tijela u prvim tjednima majčinstva. U ovom razdoblju jako je važno izabrati zdrave nutrijente i optimalnu prehranu jer, valja napomenuti, to što trudnica odsad jede jede i  beba!  Kada se  trudnica dobro nutritivno naoružata, spremna je  za divnih i nezaboravnih devet mjeseci! Jako je važan unos vitamina B skupine, osobito vitamin B6. Mnoge će žene upravo sada prestati piti pilule za kontracepciju, a čini se da će za vrijeme uzimanja tih tableta tijelu osobito nedostajati vitamini B skupine, važni za prevenciju poremećaja spina bifida, i to B6 i B12, te vitamin C i folna kiselina. U tom razdoblju treba jesti hranu bogatu baš tim nutrijentima. B6 ćete uravnotežiti jedući ribu, ekološko meso, orahe, zeleno lisnato povrće, krumpir, cjelovite žitarice, a B12 jedući ekološko crveno meso i mlijeko, dok je za vegetarijanke i veganke vitamin B12 problem jer su njegovi najbolji izvori upravo namirnice životinjskog podrijetla te sada je važan unos nutritivnog kvasca, jedite sojino mlijeko obogaćeno vitaminom B12 ili pak obogaćene žitarice za doručak, a da bismo bili još sigurniji da vam neće nedostajati, nastojte uzimati barem 1 μg tog vitamina dnevno. Za zdrav razvoj vaše bebe potrebno je 50-ak različitih nutrijenata, a folna kiselina zasigurno je jedan od najvažnijih među njima. Folna kiselina je jako važna za oblikovanje DNK, kao i za razmnožavanje stanice, te prevenira anomaliju spina bifida). Pretpostavljam da ste, čim ste odlučili postati majka, počeli uzimati folnu kiselinu, jer danas je trudnicama odmah preporučuje većina ginekologa. Savjet je 400 μg folne kiseline odmah nakon što se odlučite za trudnoću te njezina stalna nadoknada sve do 12. tjedna trudnoće.

A djeci?

‘Kola-kolonizacija’ internacionalni trend na koji danas upozoravamo, trend prehrane bogate mastima, šećerima koja nam ‘deblja’ djecu. Danas živimo ubrzano, mnogo brže nego prije te nažalost izgleda da nam i hrana postaje ‘brza’ – fast food hrana  izgleda da je našla svoje sigurno mjesto u prehrambenim navikama kod djece. Tipičan ‘fast food’ obrok sadrži dosta masti, kalorija, šećera a ne baš puno nutritivno vrijednih sastojaka. Neke procjene govore da  kekse, gazirana pića te ostale vrste rafiniranih slastica jede više od 70% predškolske djece, dok djeca od šeste do petnaeste godine (prema nekim svjetskim procjenama) kupuju 57g rafiniranih slastica te 3-4 vrećice čipsa tjedno. Alarmantno je da je dosta djece i tinejđera manjka važnim vitaminima i mineralima, dok sol jedu dva puta više od dozvoljenog. Trend debljine kod djece nije samo prisutan u Hrvatskoj, to je globalni problem te  iznenađuju i rezultati istraživanja objavljenu u British Medical Journal koji govore da je kod djevojčica i dječaka starih 24 mjeseca 6% već klasificirano pretilnim dok u dobi od 48 mjeseci broj raste na 8%.Debljina se i među 15-godina starim tinejđerima povećala na 17% uspoređujući sa 5% što se dešavalo sredinom 80-tih godina. Stoga i ne iznenađuju novinski naslovi kao ‘Dvogodišnje dijete teži prekomjerno, dok su mu aktivnosti smanjene’ ili ‘Televizijski tubbies’. Sa povećanim brojem pretilnosti kod beba, mlađe djece te i tinejđera, postavlja se pitanje ‘koga kriviti?’. Očigledno uzročnik je jedan – ne usklađenost unosa energije i potrošnje iste.

Pretilna pre-pubertetna djeca imaju isti zdravstveni rizik kao i pretilni odrasli. Do devete godine, pretilni dječaci i djevojčice imaju veći tlak i kolesterol nego ne pretilna djeca. Zdravstveni problemi kao hipertenzija-povišeni krvni tlak, problemi sa spavanjem, problemima sa zglobovima, kao i stvaranje inzulin otpornosti(korak do dijabetesa). Veliki problem kod ove djece je i psihosocijalni. Pretilnost pospješuje i stimulira fizičke neaktivnosti., intenzivira obiteljske nesuglasice te što je odista problem utječe na da dijete loše misli o sebi. Pretilnost je uzročnik i lošeg intelektualnog razvoja kod djece te dešava se da pretilna djeca imaju loš rezultat u školi. Ovo sve nam govori da u tretmanu odnosno kod gubljenja na težini kod pretilnog djeteta je odista potreban timski rad.

Što je starijima? Što bi, dakle, stariji morali imati na stolu?

Netopljiva biljna vlakna, ne  apsorbiraju se u tankom crijevu već se metaboliziraju u debelom crijevu i tako ga stimuliraju, a uz to još kontroliraju i uravnotežuju pH crijeva. Važno je i da biljna vlakna zbog metaboliziranja u debelom crijevu vežu potencijalne kancerogene i izbacuju ih, a osim što su izrazito dobra protiv opstipacije, imaju važnu ulogu kod hemoroida, osobito kod karcinoma debelog crijeva i karcinoma dojke. Stoga jedite pšenične mekinje (osim u slučaju intolerancije na pšenicu), zobene pahuljice, sojine pahuljice, rižu (smeđu i basmati sortu riže) i sve vrste graha.

Lanene sjemenke Izuzetni prirodni laksativi koji »čiste« cijeli probavni sustav. Svakodnevno ih jedite bilo u juhama ili žitaricama ili ih pak potopite preko noći u vodi.

Suhe šljive, marelice i smokve Voće poznato po obilju biljnih vlakana. Pokušajte nabaviti one bez sumpornog dioksida, što je osobito važno za alergične osobe, a korisne su i svježe varijante.

Povrće i voće Jedite ih lagano kuhane, što bolje pridonosi olakšanju opstipacije.

Jogurt I to sa zdravim LGG bakterijama, koje olakšavaju probavu.

Mlijeko Umjereni laksativ, osobito punomasno mlijeko, no oprez kod onih koji imaju intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode!

Mandarine i naranče Kada se pojede sve osim kore, kod nekih mogu poboljšati rad crijeva. Kako? Biljna vlakna i sjemenke imaju protuvezivajuću sposobnost, što pridonosi mekšoj stolici.

Voda Ne zaboravite, kao i uvijek, popiti šest do osam čaša vode dnevno. Zeleno lisnato povrće je top alkalna namirnica – hladno prešani zeleni sok će tako efikasno nahraniti tijelo i imati antiageing efekat, znamo da zdrave kosti znače bolju mobilnost  i s pravom upravo su jake kosti jedan od značajnijih faktora mladjeg tijela. No danas nam, za njih najčešće nude pripravak kalcija kao da je ono jedini potreban mineral, a kosti sadrže 12 različitih minerala od kojih će većina biti u kvalitetnom hladno prešanom soku.Izvrsne alkalne namirnice su avokado, heljda, limun, maslinovo ulje, lan i laneno ulje, krastavac, dinja… Izbjegavati treba šećer i sve što ga sadrži jer rafinirani šećer je uzročnik većine upalnih procesa u tijelu.

Je li doista naša dalmatinska kuhinja najzdravija? I po čemu sve?

Poznata kao najzdravija na svijetu, mediteranska se kuhinja pokazala djelotvornom u prevenciji i liječenju dijabetesa. Toj  temi u svojim knjigama se često pozabavim te promoviram mediteranski način prehrane zbog kojega je i nastala moja nova knjiga Moja mediteranska dijeta. Danas mnostvo istraživanja potvrduje da maslinovo ulje, plava riba,   alkalno povrce, ugljikohidrati niskoga GI i GL uistinu pomažu snižavanju i regulaciji razine šećera u krvi, primjerice   u Španjolskoj na 14 000 ispitanika pokazalo je da mediteranski način prehrane za čak 83% smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Osim prehrane, važnu ulogu u prevenciji i liječenju dijabetesa igraju i životne navike i način života, a kad je o onom mediteranskom riječ pod njim se podrazumijeva opušten stil života i dosta kretanja, odnosno tjelesne  aktivnosti. Dokazano da osobe pod povećanim psihološkim stresom obolijevaju čak dvaput češće od dijabetesa te tako savjetujem metode opuštanja poput vježbi disanja i joge, redovitu tjelovježba od dva i pol sata tjedno, u kombinaciji sa  usvajanjem zdravijih prehrambenih navika sto ce ukloniti preddijabetes – stanje u kojem su razine šećera u krvi povišene ali ne u tolikoj mjeri da bi se dijagnosticirao dijabetes

Pripremate li štogod novoga od knjiga u bliskoj budućnosti i što?

Da, već je trebala biti u prodaji nova knjiga, reizdanje knjige prehrane za žene. No zbog pandemije se je priprema iste morala prolongirati te sigurno izlazi do kraja ove godine.

Gdje sve predajete?

Iskreno u posljednje razdoblje sam najviše posvećena mom Nutrition Diagnostic Centru i projektu medicinskog detoxa u Doctor Nutrition Bar-u, no predavala sam od ugledne AMA u Indiji, gdje predaju najveća svjetska imena uključujući i vodeće predsjednike, u HQ organizacije OECD (Pariz) kao jedini non energy govornik, u najpoznatijoj britanskoj školi za tinejđere u Europi u Parizu, za vodeće farmaceutske tvrtke poput Merck – kada ukazujem važnost interakcije hrane i onkološkog lijeka, za udruženje farmaceuta u Sloveniji… veseli da danas svi shvaćaju da je hrana postala naš prijatelj, ali i neprijatelj glede optimalnog zdravlja.

Zašto ste odlučili baviti se baš zdravom hranom?

To je bilo davno, više od 20 godina kada sam za jedno istraživanje o kardiovaskularnim bolestima posjetila odjel nutricije i dijetetike u the Charing Cross bolnici London te se po prvi put susrela sa glikemijskim indeksom i počela da razumijem važnost biranja namirnica koja usporeno otpušta šećer u krv. To me je toliko fasciniralo i počinjem od tada da razumijem snagu  hrane po naše zdravlje. Moj pokojni otac, koji je bio doktor znanonsti iz nefrologije mi je tada kazao da je bilo bolje da sam završila za kuhara negoli za liječnika, da bi mi u godinama kasnije, pred kraj svoga života kazao da sam ja odista bila vizionar i odabrala ovu još neistraženu granu medicine. 

Što sve nudi Vaša klinika?

Nutrition Diagnostic Center & Doctor Nutrition Bar su smješteni na jednom mjestu, u Zagrebu, na Šalati. U radu koristim medicinski najsuvremeniji analizator tijela, koji daje detaljne I precizne informacije o tijelu uključujući metaboličku starost, količinu ukupne masti, visceralnu mast, količinu vode van I unutar stanica, tjelesnu aktivnost, mišićni balans tijela kao I rasporodjenost masti kroz 6 segmentalnu analizu tijela. Uporabom 6 različitih frekvencija saznate u kakvom su stanju stanice tijela, BMR  te otkrijete koji su to koraci, koje biste trebali poduzeti za optimalno zdravlje, ljepotu I vitalnost. 20 top antiaging namirnica Dr.NB MEDICINSKOG DETOX-a su danas su znanstveno dokazane kao jedina hrana koja čuva naše tijelo od napadaja slobodnih radikala koji nas stare. Naši pripravci tijelo opsrkrbljuju najkvalitetnijim proteinima, esencijalnim mastima, ugljikohidratima niskoga GI&GL. Hrane nas klorofilom, sumporom i mnogobrojnim vitaminima i mineralima za ljepši, mlađi izgled i optimalno zdravlje.Dr.NB proizvodi su kreirani za sve generacije i za sve one koji žele da sa našom najintimnijom vezom sa vanjskim svijetom-Hranom, promijeniti svoj život na bolje!

Što je Vaša tajna zdravlja i izgleda?

Alkalni detox, terapija vodom I ulje nočurka bi ukratko opisala moj uobičajeni ritual. Moram priznati da nisam tip žene koji posjećuje često salone ljepote, iako priznajem da se osjetim onako ‘posebnije’ nakon što me našminka dobar vizažist. Naravno, to je najčešće za potrebe nekoga snimanja kada sve treba da bude ‘onako kako treba’, a moj vanjski izgled će u većini ovisito o meni samoj, odnosno mom prepoznavanju svoga tijela i trenucima kada osjetim da trebam ‘hitno’ da reagiram. U danima kada sam duže na putu i nemam mogućnost da sama sebi kuham, ili pak ako se onako nanižu neka obiteljska i prijateljska okupljanja obilata društvenim kalorijama, prvi s.o.s na koji pomislim je water therapy odnosno terapija vodom. Ovo je nešto što nikada do sada nisam javno spomenula iz razloga što neke osobe koje imaju problema sa radom bubrega, isti možda ne bi dobro prihvatili. Ukratko, moj tretman vodom je uvijek vikendom i to nedjeljom kada znam da mogu duže ostati u krevetu jer mi se nakon povećeg unosa vode I izbacivanja iste više spava te isti ritual mi je izvrstan kako za  izbacivanje viška urične kiseline tako  i savršeno sredstvo koje me opusti I dobro odmori ( uvijek kažem da ne postoji bolje antiaging sredstvo od dobroga odmora odnosno sna). Noć prije proključam oko litru vode I ostavim na sobnoj temperature da me čeka spremna ujutro. Po prirodi se budim ranije tako da mi nije problem i nedjeljom ustati ranije – u manje od sat vremena popijem oko litru vode i to tako dok je pijem lagano hodam u mjestu. Nakon toga narednih 3 sata ništa niti pijem niti jedem. Moj savršeni ritual izbacivanja vode, kiselosti iz tijela nakon čega se osjetim mnogo opuštenija i osjetim da mi se baš ne ustaje iz kreveta i da mi tijelu godi ovo nedjeljno opuštanje – ovo je moj prirodni  sedativ.

Mi sve žene želimo da nam naša kosa i koža, ten što duže ostanu blistavije te i ne čudi da su baš ovi naši vanjski znaci zdravlja i naši top antiageing pokazatelji.Moja top noćna antiageing krema je omega 6 ulje odnosno ulje noćurka.  Par puta u tjednu zamiješam smjesu extra djevičanskog maslinovog ulja i grublje zobi te mi to posuži kao jedan fini prirodni odstranjivač mrtvih stanica lica, mlakom vodom operem lice i pred samo spavanje istisnem kapsulu omega 6 ulja i pažljivo je utrljam u lice i područje dekoltea. Kapsula omega 6 ulja je i moja najznačajnija antiageing krema koju koristim tijekom cijele godine.  Redovito odlazim na manikuru noktiju no nikada do sada nisam posjetila niti jedan kozmetički salon u svezi moga lica i priznajem da želim da isto ovo potraje. Antigeing proizvodi kao i agresivna promidzba istih je svuda oko nas te naravno i nutricionizam  prati iste trendove te je danas i mnogo literature na istu tematiku. Moje vidjenje antiaging programa je da moramo barem jedanput u tjednu odabrati dan kada organizmu damo zasluženi odmor, odnosno dan kada umanjimo dnevni unos kalorija te tijelo nagradimo nutrijentima koji ne traže pretjeran rad naših antiageing organa bubrega, i jetre. Pobornik sam alkalne prehrane te sredinom tjedna, najčešće, odradim jedan 24h alkalni detox. Danas, srećom, je otvoren moj Doctor Nutrition Bar te jednostavno baš tu si mogu nabaviti hladno prešane alkalne sokove te ne gubim vrijeme, kao prije, da ih sama spremim. 5 zelenih sokova, 3 bademova mlijeka sa chia sjemenkama kao i bio bademi čine moj dnevni alkalni menu i taj dan znam da samo 15 minuta nakon što  pijenja soka, top zdravi nutrijenti su već u krvotoku i alkaliziraju tijelo. Taj dan nema apsorbiranja i metaboliziranja krute hrane, nego je sve tečno i alkalno  – nagrada mome tijela i izvrsno prirodno antigeing sredstvo.

MALI ŽENSKI RAZGOVORI POVODOM NAJNOVIJE KNJIGE “DVA NOVČIĆA ZA SAVJEST”, SA SLAVICOM GAZIBARA

MALI ŽENSKI RAZGOVORI POVODOM NAJNOVIJE KNJIGE “DVA NOVČIĆA ZA SAVJEST”, SA SLAVICOM GAZIBARA

MALI ŽENSKI RAZGOVORI POVODOM NAJNOVIJE KNJIGE “DVA NOVČIĆA ZA SAVJEST” S AUTORICOM, SREDNJOŠKOLSKOM…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S AUTORICOM JEDINOG HRVATSKO-SPLITSKOG RJEČNIKA, PROF. DR. SC. DUNJOM JUTRONIĆ

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S AUTORICOM JEDINOG HRVATSKO-SPLITSKOG RJEČNIKA, PROF. DR. SC. DUNJOM JUTRONIĆ

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA SVEUČILIŠNOM PROFESORICOM U MIROVINI, AUTORICOM JEDINOG HRVATSKO-SPLITSKOG RJEČNIKA, PROF.…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S POZNATOM KNJIŽEVNICOM, MARINOM ŠUR PUHLOVSKI

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S POZNATOM KNJIŽEVNICOM, MARINOM ŠUR PUHLOVSKI

Danas je hrpa lažne književne robe toliko narasla da ne znam postoji li metla…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S UREDNICOM PORTALA MOJA DOMOVINA, RUŽOM STUDER-BABIĆ

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S UREDNICOM PORTALA MOJA DOMOVINA, RUŽOM STUDER-BABIĆ

Ako ti život ponudi limun, napravi od njega limunadu Voditeljica i urednica portala…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA NAGRAĐIVANOM PJESNIKINJOM VESNOM ŠTULIĆ

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA NAGRAĐIVANOM PJESNIKINJOM VESNOM ŠTULIĆ

Vrijeme poezije tek dolazi Gordana Igrec “Moji roditelji (majka otočanka šibenskog arhipelaga i…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA SPISATELJICOM SONJOM SMOLEC

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA SPISATELJICOM SONJOM SMOLEC

U poeziji, bez obzira bila ona pisana vezanim ili slobodnim stihom, mora postojati…

Mali ženski razgovori sa književnicom prof. Baricom Pahić Grobenski iz Varaždina

Mali ženski razgovori sa književnicom prof. Baricom Pahić Grobenski iz Varaždina

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S NEUMORNOM IAKO UMIROVLJENOM PROFESORICOM KNJIŽEVNOSTI, VRSNOM POZNAVATELJICOM KAJKAVSKOG DIJALEKTA…

Mali ženski razgovori sa voditeljicom i urednicom multikulturalnog magazina “Prizma” – Danielom Draštata

Mali ženski razgovori sa voditeljicom i urednicom multikulturalnog magazina “Prizma” – Danielom Draštata

MALI ŽENSKI RAZGOVORI POVODOM NOVOG DOKUMENTARNOG FILMA Novinarstvo je uvijek bio alat za…

Mali ženski razgovori sa psihologinjom prof.dr.sc. Andrejom Brajša-Žganec iz Varaždina

Mali ženski razgovori sa psihologinjom prof.dr.sc. Andrejom Brajša-Žganec iz Varaždina

Moj otac je često naglašavao kako moramo biti svjesni toga da ne možemo…

Mali ženski razgovori s opernom pjevačicom Barbarom Suhodolčan, povodom izlaska prvog pop singla

Mali ženski razgovori s opernom pjevačicom Barbarom Suhodolčan, povodom izlaska prvog pop singla

Ne bih voljela žaliti za stvarima koje nisam napravila Popularna kćerka još popularnijeg…

Mali ženski razgovori sa profesionalnom fotografkinjom Marom Bratoš

Mali ženski razgovori sa profesionalnom fotografkinjom Marom Bratoš

Čovjek je za mene neiscrpan izvor inspiracije Šta je sve žena čija je…

Mali ženski razgovori sa glumicom Ines Bojanić povodom igranja predstave Umri ženski

Mali ženski razgovori sa glumicom Ines Bojanić povodom igranja predstave Umri ženski

Ako nemaš ništa lijepo za reći, bolje šuti! Trenutno ova rođena Požežanka sa…

Mali ženski razgovori sa sveučilišnom profesoricom i prevoditeljicom Marijanom Bijelić

Mali ženski razgovori sa sveučilišnom profesoricom i prevoditeljicom Marijanom Bijelić

Odurni su mi sveprisutni cinizam i korupcija u najširem smislu, koji su međusobno…

Mali ženski razgovori sa saborskom zastupnicom prof. Marijom Selak Raspudić

Mali ženski razgovori sa saborskom zastupnicom prof. Marijom Selak Raspudić

Konkretni ljudi uvijek dolaze ispred uvjerenja, politike ili bilo kakvih apstraktnih stavova “S…

Mali ženski razgovori sa psihologinjom Miom Roje Đapić

Mali ženski razgovori sa psihologinjom Miom Roje Đapić

Bitno je očima nevidljivo i samo se srcem može vidjeti Psihologinja sa tri…