BILOSNIĆEVA POEZIJA NA CRNOGORSKIM PORTALIMA

Ovih je dana na crnogorskim portalima Montenegrina i Crnogorski portal predstavljeno pjesništvo hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića. Na portalima su objavljene pjesme iz njegovih zbirki „Tigar“, „Odisejeve pjesme“, „Odisej“, „Afrika i „Havana blues“. Pjesme je priredio crnogorski književnik Božidar Proročić u sklopu projekta Crnogorsko-hrvatske suradnje pokrenute prošle godine

Kao što je poznato u Crnoj je Gori početkom ove godine u izdanju Crnogorskoga kulturnog foruma iz Cetinja tiskana antologija suvremenog hrvatskog pjesništva “Razlog za pjesnu”, u kojoj su uz još četrdeset suvremenih hrvatskih pjesnika objavljene i Bilosnićeve pjesme.

Antologiju je inicirala i sastavila poznata hrvatska hispanistica dr. sc. Željka Lovrenčić u suradnji s crnogorskim književnikom i prevoditeljem Božidarom Proročićem, a u okviru projekta kulturne promidžbe Ministarstva vanjskih poslova RH u Crnoj Gori U tome smislu isti je izdavač objavio i antologiju suvremene crnogorske poezije Odlazak u stihove, koja predstavlja dvadeset suvremenih crnogorskih pjesnika, a koju opet potpisuju Božidar Proročić i Željka Lovrenčić. Poseban doprinos realizaciji ovog projekta dao je gospodin Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Crnoj Gori.

Crnogorska kulturna javnost izrazila je posebno zanimanje za ovaj projekt, pa se pjesme hrvatskih pjesnika zastupljenih u Lovrenčićkinoj antologiji objavljuju i na poznatim portalima u Crnoj Gori. Izbor pjesama, uz biografije i fotografije autora na crnogorskim portalima potpisuje Božidar Proročić. Do sada su tako, uz upravo objevljene Bilosnićeve pjesme, objavljene i pjesme Božice Brkan, Borisa Domagoja Biletića, Davora Šalata, Lane Derkač i Gorana Gatalice, kao što će biti predstavljeni i drugi hrvatski pjesnici zastupljeni u antologiji po izboru promicateljice hrvatskog pjesništva u inozemstvu dr. sc. Željke Lovrenčić.

T. M. Bilosnić i Željka Lovrenčić