Skip to content

U Hrvatskoj Kostajnici održana četvrta Unska likovna kolonija

Likovna kolonija završila izložbom nastalih likovnih radova u hotelu Central koji je tri dana bio atelje slikarima

Hrvatska Kostajnica ponosni hrvatski grad s bogatom lepezom kulturno – umjetničkih događanja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u organizaciji TZ Hrvatska Kostajnica i PULS-a „Moslavački štrk“ i ove godine održao tradicionalnu Unsku likovnu koloniju.

Nakon dobrodošlice Kristine Pandža, predstavnice TZ Grada Hrvatska Kostajnica te stručnim vodstvom Ines Markan sudionici 4. Unske kolonije uživali su u razgledu prirodnih ljepota i povijesnog naslijeđa grada. U potrazi za likovnom inspiracijom slikari su posjetili jedan od najljepših i najdirljivijih spomenika „Slomljeni pejsaž“, spomen-obilježje Gordanu Ledereru na Čukur brdu. Razgled je nastavljen lijepom šetnicom uz smaragdnu Unu i crku Sv. Antuna do Starog Zrinskog grada, utvrde iz 13. stoljeća. U samom centru grada je prekrasno spomen obilježje na sve stradale branitelje u Domovinskom ratu koje je svoje mjesto našlo i na likovnim radovima slikara likovne kolonije. Preko puta hotela Central, koji je zaštićeni spomenik kulture je i najpoznatiji kostajnički izvor vode – Tekija. Na kamenom zidu izvora još uvijek je vidljiva uklesana izreka “Pij brate, iz Božje milosti dat ti je napitak!“. Prepuni pozitivnih vibracija i umjetničkog zanosa, slikari su svoje dojmove likovno interpretirali u udobnosti i gostoljubivosti hotela Central.

Od 5. do 7.lipnja na 4. Unskoj likovnoj koloniji nastalo je 20 likovnih djela i veliki slikovni mozaik, likovni rad svih prisutnih umjetnika.

Likovna kolonija završila izložbom nastalih likovnih radova u hotelu Central koji je tri dana bio atelje slikarima: MARIJI BOŽIĆ, BRANKI VRBANIĆ, BORISLAVU TUTIĆU, ŽELJANI KOLJANIN, DIJANI MLINARIĆ DAIĆ, ANTI KOLJANINU, DANIJELI MAKOŠ REPAJA, ŽELJKU BREKI I MARIJI PUKEC ŽIGIĆ

Na likovnim radovima i kulturnom doprinosu promidžbi Hrvatske Kostajnice sudionicima je zahvalio gradonačelnik Dalibor Bišćan s vjerom u daljnju zajedničku suradnju. Očarani prirodnim i povijesnim ljepotama Hrvatske Kostajnice, gostoljubivošću i prijateljskom ozračju, pri odlasku Una je svojim žuborom slikarima šaputala poziv na povratak.

Izložba likovnih djela 4. Unske kolonije biti će u listopadu povodom Kestenijade u Hrvatskoj Kostajnici.

Marija Pukec Žigić