Skip to content

Debljina je uzrok mnogih bolesti, a privlačna je i korona virusu

Razgovor – prim. dr. sc. Jozo Jelčić, internist, endokrinolog i dijabetolog iz Specijalističke ordinacije za endokrinologiju

Tijekom karantene zbog pandemije korona virusa većina ljudi bila je prisiljena dva mjeseca pa i više provesti kod kuće u svoja četiri zida. Osim što se promijenio način života, jer su sada tek svi u obitelji bili više upućeni jedni na druge, promijenio se i način prehrane. Počelo se više kuhati i jesti i kretalo se u putanji od kuhinjskog stola do trosjeda u dnevnom boravku gdje se gledala televizija. Prisilno mirovanje i unošenje većih količina hrane kod mnogih je dovelo do uvećanja tjelesne mase. Debljina je ionako veliki problem svijeta. I to ne samo estetski nego i zdrastveni. Za portal Akademija Art o debljini je govorio prim.dr.sc. Jozo Jelčić, internist, endokrinolog i dijabetolog iz Specijalističke ordinacije za endokrinologiju,

Gordana Igrec

Trideset godina se bavite liječenjem debljine…

Točno. Prije 5 godina otvorio sam privatnu endokrinološku ordinaciju. Do tada sam bio zaposlen u Zavodu za endokrinologiju Interne klinike KBC Zagreb. U KBC-u sam bio voditelj Centra za debljinu, koji je za to vrijeme postao Referentnim centrom za debljinu Ministarstva zdravstva RH. Sudjelovao sam u organizaciji svih dosadašnjih kongresa o debljini. Organizirao sam jedina dva interdisciplinarna simpozija u nas: „Socijalni, kulturalni i ekonomski uzroci debljine“. Bio sam pozvani predavač na domaćim i međunoradnim kongresima. Objavio sam veći broj znanstvenih i stručnih članaka i tekstova u knjigama i udžbenicima Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao sam u izradi svih dosadašnjih smjernica o dijagnostici i liječenju debljine. Član sam domaćih i međunarodnih strukovnih organizacija. Objavio sam knjigu „Debljina, bolest stila života“ u izdanju Algoritma.

Što znači „emotivna glad“ zbog koje se posezalo više za hranom za trajanja karantene radi korona virusa?

Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjeg svijeta. Po učestalosti debljine naša zemlja spada u sam europski vrh. Zato je debljina veliki javnozdravstveni problem i u našoj zemlji. To je kronična bolest koja uzrokuje brojne komplikacije i skraćuje trajanje života. Što je tjelesna težina veća, veći je rizik komplikacija i skraćenja života.

Pandemija debljine uzrokovana je nezdravim načinom života kojeg nameće današnja civilizacija. U sklopu nametnutih ubrzanih promjena načina života koje vode debljanju su promjene prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja. U današnjem brzom načinu života i stalnoj vremenskoj oskudici narušavaju se obrasci ponašanja i prehrane koji su tisućama godina formirani tako da omoguće istovremeno skladno zadovoljavanje energetskih, nutritivnih, fizioloških, emocionalnih, ali i kulturnih, društvenih, estetskih,  duhovnih potreba i uspješno sudjelovanje u vanjskom svijetu. Broj aktivnosti vezanih za sudjelovanje u vanjskom svijetu se ubrzano povećava. Dok su nekad tu spadali, obitelj, stalni posao i prijatelji, u današnjem svijetu broj takvih aktivnosti se ubrzano povećava oduzimajući vrijeme za aktivnosti važne za naše zdravlje: hobiji, kupovine, honorarni poslovi, putovanja, TV, računala, smartphone-i, internet, društvene mreže, gužve u prometu i slično. U nestašici vremena nametnutoj povećanjem broja aktivnosti u današnjem svijetu ti skladni obrasci su rastrgani, a snalaženje s njihovim ostacima obično ne daje dobar rezultat za tjelesno i psihičko zdravlje.

Taj nezdrav način života uzrokuje i druge bolesti stila života: dijabetes, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, maligne bolesti i depresiju. One su odgovorne za oko 80% dolazaka liječniku i 60% slučajeva smrti. Te bolesti uzrokuje i debljina. Tako nezdrav način života dvostruko utječe na njihovu pojavu, neposredno i posredno, uzrokujući debljinu. To je sve i „emotivna glad“ koja nije od danas nego je poznata mnogim debelim osobama.

Osim nezdravog života što još može izazvati debljinu u osoba?

Osim nezdravog stila života, u manjoj mjeri na nastanak debljine utječu i geni. Vrlo rijetko debljinu mogu uzrokovati i bolesti. Crte ličnosti, karakter i snaga volje nemaju nikakav utjecaj na nastanak debljine, a niti na dugotrajne rezultate liječenja. S druge strane, emocije mogu snažno utjecati kako na nastanak debljine, tako i ne rezultate liječenja. Depresija i anksioznost, koje su danas često prisutne, mogu uzrokovati ubrzano debljanje. One utječu na prehranu, tjelesnu aktivnost i spavanje koji igraju važnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U emocionalnom stresu dolazi do nekontroliranog uzimanja hrane. Veća je sklonost kaloričnoj hrani. Često je izraženo emocionalno prejedanje. Naglašena je potreba za slatkim. Često se poseže za slatkišima u stanju emocionalne napetosti, nezadovoljstva ili tuge, jer se nakon toga osjeća bolje, smirenije i zadovoljnije. U ovim emocionalnim stanjima tjelesna aktivnost se smanjuje, a san postaje isprekidan i plitak. Sve to vodi debljanju. Kad se jednom udeblja, centar za glad postaje disfunkcionalan zbog čega je teško postići potpunu sitost što dodatno vodi povećanom unosu hrane, a time i energije.

Što se sa tijelom događa kada se nakupi višak kilograma?

U debljini se događaju brojni poremećaji fizioloških procesa, što je posljedica poremećaja u funkciji masnog tkiva kad se u njemu uspije uskladištiti višak energije. Masno tkivo je velika žlijezda s unutarnjim lučenjem, intenzivnom endokrinom i metaboličkom funkcijom. Iza jetre, to je drugi organ po intenzitetu metabolizma. Ono izlučuje oko 50 aktivnih proteina (među kojima su i neki hormoni) preko kojih sudjeluje u regulaciji brojnih fizioloških funkcija: tjelesne težine, spolne funkcije, metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, sustava za zgrušavanje krvi, upale i brojnih drugih. Kada se u masnim stanicama nakupi višak energije u obliku masti, dolazi do poremećaja njihove endokrine i metaboličke funkcije. Nema organa na kojem se ne mogu javiti komplikacije debljine.

Danas, u svjetlu pandemije SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje COVID19 bolest, koja je u kratkom vremenu u cijelom svijetu uzrokovala velik broj smrti zbog čega je većina država provela teške protuepidemijske mjere, debljina je brzo prepoznata kao poseban čimbenik rizika za razvoj teških komplikacija COVID 19. Osobe s debljinom imaju veći rizik razvoja hiperinflamatornog odgovora (prejake upalne rakcije) koja uzrokuje ARDS ( akutni respiratorni distres sindrom) tešku komplikaciju zbog koje je nužna primjena invazivne mehaničke ventilacije. S povećanjem ITM (indeksa tjelesne težine) raste rizik teških komplikacija. Osobe s debljinom II0 ( ITM > 35 kg/m2) imale su veći rizik od osoba s debljinom I0 (ITM: 30-34.9 kg/m2). ITM se računa po formuli = tjelesna težina (kg)/visina (m)2. Normalna tjelesna težina je u rasponu ITM= 1.85-24.9 kg/m2.

Što se sa našim kilogramima događa u vrijeme velikih pandemija poput ove sa korona virusom?

U okolnostima jakih protuepidemijskih mjera rizik debljanja se povećao zbog promjene načina života. Protuepidemijske mjere su uzrokovale ograničenje kretanja i smanjene tjelesne aktivnosti što pogoduje povećanju tjelesne težine. Stres uzrokovan brigom, strahom, tjeskobom, neizvjesnošću i smanjenim socijalnim kontaktom može uzrokovati nekontrolirano uzimanje hrane, pojačati želju za slatkom hranom, a negativno utječe na spavanje i metabolizam, što također doprinosi debljanju. Prehrana se u vrijeme protuepidemijskih mjera više usmjerila na procesiranu i konzerviranu hranu. Smanjilo se korištenje svježih namirnica za kuhanje. Povećalo se korištenje suhomesnatih namirnica, slatkiša, sokova i grickalica. Sve to doprinosi debljanju, pa je procjena eksperata EASO  (the European Association for the Study of Obesity) da bi mjere poduzete u borbi protiv pandemije epidemije SARS-2-CoV-2 virusa mogle uzrokovati porast tjelesne težine u mnogih, naročito u osoba koje već imaju debljinu i pogoršati pandemiju debljine.

Kako se postaviti u odnosu prema odgovornom životu u slučaju očekivanog drugog vala pandemije na jesen?

S obzirom da epidemiolozi predviđaju kao vrlo realnu mogućnost drugog vala pandemije coronavirusa na jesen, bilo bi korisno pripremiti se za njega. Prvenstveno bi koristilo smanjiti tjelesnu težinu, dobro regulirati glikemiju u osoba koje boluju od dijabetesa, dobro regulirati krvni tlak ako netko ima arterijsku hipertenziju. Problem je što samoliječenje debljine najčešće ne daje dugoročne rezultate. Zato bi savjet bio: javiti se svom liječniku obiteljske medicine, a ako netko ima mogućnosti javiti se endokrinologu specijaliziranom za liječenje debljine, koji bi ujedno pomogao i onima koji imaju dijabetes i druge komorbiditete. Do tada, treba se pridržavati osnovnih pravila zdravog načina života i prehrane: 3-5 obroka dnevno, ručak kao glavni i složen obrok od 3-5 jela u ugodnoj atmosferi i druženju. Nastojati povećati udio povrća i voća, odnosno osigurani raznovrsnu uravnoteženo prehranu. Izbjegavati hranu bogatu masnoćama. Iz prehrane izbaciti sokove, slatkiše i grickalice. Redovito svaki dan šetati barem pola sata. Osigurati miran i kvalitetan san u trajanju od 7-8 sati. Za djecu je važno osigurati što više igre s vršnjacima na otvorenom prostoru, smanjiti korištenje video igrica, računala ili smartphone-a na najviše 2 sata dnevno. Važno je naći vremena za odmor i druženje s članovima obitelji i dragim osobama. 

remove, weight loss, slim
Photo by happyveganfit on Pixabay

FOTO/VIDEO Saznajte kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku!
Kroz sredstva europskih fondova osigurava se financiranje različitih projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života te ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske Boris Markuš Europski fondovi mijenjaju lice i naličje Hrvatske; naš zdravstveni sustav čine efikasnijim, naš obrazovni sustav kvalitetnijim, naš prometni sustav …
RUMUNJSKI ČASOPIS SVOJ UVODNIK POSVETIO BILOSNIĆU
„Da je Ivan Meštrović živ svakako bi mu posvetio spomenik čovjeka na tigru“ Višejezični rumunjski časopis za književnost i umjetnost „Orizont literar contenporan“, koji izlazi u Bukureštu, svoj je uvodnik u posljednjem ovogodišnjem, ljetnom broju – godište XIV, broj 4(90) – …
BILOSNIĆEVA IZLOŽBA KNJIGA I PLAKATA IZAZVALA VELIK INTERES ZADRANA
U prepunoj Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru, u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati, otvorena je Izložba knjiga i plakata Tomislava Marijana Bilosnića, upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada …
TIVATSKA PREDIZBORNA RAZGLEDNICA
Predizborna borba u Tivtu je počela Božidar Proročić Birači u tom gradu tako će biti u prilici da biraju između sljedećih izbornih lista: Bokeški forum – Ajmo za Tivat, ajmo za Boku; grupa birača Arsenal za Tivat; Časno i odgovorno za …
Vukovar častan domaćin 26. Državnog športskog natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH
Sada je i službeno: Podružnica Sisačko-moslavačke županije naredne godine domaćin ove manifestacije Boris Markuš Na svečanom otvaranju u Vukovaru obratili su se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dožupan vukovarsko-srijemski Franjo Orešković, potom general-pukovnik Slavko Barić, predsjednik UDVDR RH i Tomo Medved, ministar …
Ovo je plod koji će preporoditi vašu kosu – sve tajne makadamije
Dorijan Elezović Sve je više ljudi koji imaju problem oštećene kose. Uz trend bojanja kose raznim tehnikama te često tretiranje kose peglom i ostalim izvorima visoke temperature, sve je više oštećenja. Danas gotovo da i ne postoje žene s prirodnom bojom …
47. Samoborska glazbena jesen – završnica festivala
Nakon punih 10 dana i 15 održanih koncerata, završilo je 47. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Iduće godine Festival će biti u znaku velike obljetnice – 20. Međunarodnog natjecanja mladih umjetnika Ferdo Livadić. “Ekipa iz snova”; Martina Filjak na klaviru, Borivoj Martinić …
PRIJE PUTA U GRČKU, OBNOVLJENI „OTELLO“ OTVARA OPERNU SEZONU U RIJEČKOM „ZAJCU“
Novu opernu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca otvorit će obnova iznimno uspješnog i hvaljenog  Verdijeva „Otella“ srijedu 5. listopada 2022. s početkom u 19 sati Milena Jerneić Ova se opera, u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod …
Uspješan sportski vikend za ŽNK Osijek
Uspješni vikend osječkih nogometašica… Kadetkinje i pionirke odnijele pobjedu u Rijeci, seniorske nogometašice u Splitu Boris Markuš ŽNK Osijek je od 4. kola usamljen na vrhu tablice SuperSport 1. HNLŽ s 12 bodova, tri više od drugoplasiranog Splita Snažan pljusak pred …
Veslački klub IKTUS Osijek organizira „Miholjsku regatu Osijek 2022.“
130 godina veslanja u Osijeku i 50 godina imena Iktus uz Miholjsku regatu i Iktus Challenge Boris Markuš Regata će se održati 8. listopada 2022. godine na rijeci Dravi kraj Osijeka, utrke će se održavati na tekućoj vodi nizvodno, na stazi …
Aktivni hedonizam – 21. Čepinski suncokreti uz osječku manifestaciju HeadOnEast i tradicionalni Sajam antikviteta
Cipelice lutalice, cipelice šetalice by Venina, Hedonizam je u Slavoniji i Baranji Prvi dan sveobuhvatnog turističkog i zabavnog vikend programa izmamio je na ulice mnoštvo hedonista. Imale smo sreće. Kiša nas je zaobišla. Čepinske suncokrete učinili su zanimljivim, svojim glazbeno-scenskim programom, čepinske osnovne …
Tajanstveni ciklus akrila i tekućih ulja Mladena Žunjića
Žunjić slika osluškujući svoju intimu, razlaže je u zasebne cjeline, stvarajući i brojem i kvalitetom opus iznimnog karaktera Miroslav Pelikan U neprestanoj potrazi za najvišim dosezima, suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mladen Žunjić rado eksperimentira i s preobrazbom motiva uz nadalje žestoki …