Budite žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti, blage, kako biste tkale osnove istinskih odnosa. Poticaj je pape Franje iz poruke koju je uputio povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā, u kojima Papa vidi znak zaručničke ljubavi koja Krista povezuje s Crkvom

Marija iz Nazareta, „žena himna Veliča“ i „majka živoga evanđelja“, primjer je u koji se trebaju ugledati kako bi bile „žene radosti“, sposobne poučiti Crkvu da ljubi siromašne, da pomaže slabima; kako bi bile pune paruzije, otvoreno govorile, daleko od ogovaranja, te djelotvorne i utjecajne kako bi spriječile zloporabu moći – istaknuo je Papa u poruci povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā koji je, po želji pape Pavla VI., objavio Zbor za bogoštovlje.

Papa Franjo je dao viđenje ženskoga prinosa u Crkvi, istaknuo besplatni dar Duha Svetoga koji sve stvari čini novima, kao i vjernost zaručnicā, te podsjetio na riječi Benedikta XVI. koje je 2008. godine upravio sudionicama kongresa Reda posvećenih djevica (Ordo virginum), kada ih je nazvao zvijezdama koja usmjeravaju hod svijeta. 

Njihov je poziv, za papu Franju, znak nade. Vjernost Oca – napomenuo je u poruci – i danas u srce nekih žena stavlja želju da se posvete Gospodinu u djevičanstvu življenom u vlastitoj društvenoj i kulturnoj sredini, ukorijenjene u neku partikularnu Crkvu, u obliku staroga života, ali istodobno novoga i suvremenoga. Dar se njihova poziva, naime, izražava u skladu Crkve, koja je izgrađena kada u njima može prepoznati žene sposobne živjeti dar sestrinstva.

Nemojte ugasiti proroštvo svojega poziva! – potaknuo je Papa. Pozvane ste, ne svojom zaslugom nego po Božjemu milosrđu, učiniti da u vašem životu blista lice Crkve, Kristove zaručnice, koja je djevica jer, iako ju čine grješnici, čuva cjelovitom vjeru, stvara i daje da raste novo čovječanstvo. Papa ih je stoga pozvao na čitanje i razmatranje tekstova Obreda, posebno njihova poziva da iskuse i svjedoče da je Božja ljubav za sve ljude te da ima snagu preobraziti grješnike u svece. 

Osim toga, potaknuo ih je da se ne odvajaju od sredine u kojoj žive i u kojoj su pozvane dati svoje svjedočanstvo u stilu evanđeoske blizine, jer su pozvane biti žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti. Žene koje vjeruju u revolucionarnu snagu nježnosti i ljubavi. Neka vaše djevičansko posvećenje pomogne Crkvi voljeti siromašne, prepoznati materijalna i duhovna siromaštva, pomoći onima koji su slabi i nezaštićeni, koji trpe zbog tjelesne ili psihičke bolesti, malenima i starijim osobama, onima koji bi mogli biti stavljeni na stranu kao nešto nevrijedno.

Pandemija koronavirusa ne može nas ostaviti ravnodušnima; uči nas, naime, da je vrijeme da uklonimo nejednakosti, nepravdu koja u korijenu prijeti zdravlju čitavoga čovječanstva. Neka vas potrese to što se događa u svijetu; nemojte zatvarati oči i bježati; nježno prođite kroz bol i patnju; ustrajte u naviještanju evanđelja punoga života za sve ljude – potaknuo je Papa.

Tkajte svojom blagošću osnove istinskih odnosa koji će četvrti naših gradova osloboditi samoće i anonimnosti. Budite sposobne za otvoren razgovor, ali držite se daleko od kušnje brbljanja i ogovaranja. Imajte mudrost, poduzetnost i utjecajnost ljubavi, kako biste se suprotstavile oholosti i spriječile zloporabu moći. Kao znak Crkve Zaručnice, budite uvijek žene radosti, po primjeru Marije iz Nazareta, majke živoga evanđelja – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Benedetta Capelli, Ariana Anić – Vatikan

novo

Skulptura Mate CROate sa Pariškog salona doplovila u Zagreb

Skulptura Mate CROate sa Pariškog salona doplovila u Zagreb

Skulptura Mate CROate (Mate Turića) sa Pariškog salona doplovila u galeriju “Gabrijel Jurkić”…

Akademija Art25/10/20209 min read
Hotanj – Blagoslov i Misa za baku Trojku / foto!

Hotanj – Blagoslov i Misa za baku Trojku / foto!

Skromna žena svetačkog života, hodočasnica i moliteljica, baka Trojka U subotu, 24. listopada,…

Akademija Art25/10/20206 min read
Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Svaka se promjena u životu neizostavno vidi, osjeća i u onim svakodnevnim,tekućim trenucima…

Akademija Art25/10/20202 min read
Pero Pavlović – NAŠA LUCA

Pero Pavlović – NAŠA LUCA

Dne 24.10.2020. na Hotnju je služena sveta Misa za pokojnu Lucu Puljić, rođenu…

Akademija Art25/10/20202 min read
VRH TRENUTNE PJESNIČKE PRODUKCIJE

VRH TRENUTNE PJESNIČKE PRODUKCIJE

Havana blues  Tomislava Marijana Bilosnića, Vrijeme prije jezika  Monike Herceg i Smiljko i ja…

Akademija Art24/10/20202 min read
NENAD PISKAČ u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića

NENAD PISKAČ u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića

Nenad Piskač Nenad (krsno Josip) Piskač rođen je 8. kolovoza 1962. u Zagrebu.…

Akademija Art24/10/20204 min read
Otvorenje izložbe 51000 Balthazargrad / foto!

Otvorenje izložbe 51000 Balthazargrad / foto!

Na veliku radost malih i velikih ljubitelja šarenila, veselja, znanja i dobrih vibracija…

Akademija Art24/10/20206 min read
Plenkoviću i Milanoviću prekinite prepirke, nije vrijeme za “uveseljavanje”

Plenkoviću i Milanoviću prekinite prepirke, nije vrijeme za “uveseljavanje”

Vrijeme je da se svi u Hrvatskoj uozbilje, jer dolaze teški dani Ovo…

Akademija Art24/10/20206 min read
Konferencija “Lokalni resursi i koncesije” – izjava gradonačelnika Turka

Konferencija “Lokalni resursi i koncesije” – izjava gradonačelnika Turka

Konferencija “Lokalni resursi i koncesije” na kojoj se očekuje se sudjelovanje predstavnika europskih…

Akademija Art24/10/20201 min read