Budite žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti, blage, kako biste tkale osnove istinskih odnosa. Poticaj je pape Franje iz poruke koju je uputio povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā, u kojima Papa vidi znak zaručničke ljubavi koja Krista povezuje s Crkvom

Marija iz Nazareta, „žena himna Veliča“ i „majka živoga evanđelja“, primjer je u koji se trebaju ugledati kako bi bile „žene radosti“, sposobne poučiti Crkvu da ljubi siromašne, da pomaže slabima; kako bi bile pune paruzije, otvoreno govorile, daleko od ogovaranja, te djelotvorne i utjecajne kako bi spriječile zloporabu moći – istaknuo je Papa u poruci povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā koji je, po želji pape Pavla VI., objavio Zbor za bogoštovlje.

Papa Franjo je dao viđenje ženskoga prinosa u Crkvi, istaknuo besplatni dar Duha Svetoga koji sve stvari čini novima, kao i vjernost zaručnicā, te podsjetio na riječi Benedikta XVI. koje je 2008. godine upravio sudionicama kongresa Reda posvećenih djevica (Ordo virginum), kada ih je nazvao zvijezdama koja usmjeravaju hod svijeta. 

Njihov je poziv, za papu Franju, znak nade. Vjernost Oca – napomenuo je u poruci – i danas u srce nekih žena stavlja želju da se posvete Gospodinu u djevičanstvu življenom u vlastitoj društvenoj i kulturnoj sredini, ukorijenjene u neku partikularnu Crkvu, u obliku staroga života, ali istodobno novoga i suvremenoga. Dar se njihova poziva, naime, izražava u skladu Crkve, koja je izgrađena kada u njima može prepoznati žene sposobne živjeti dar sestrinstva.

Nemojte ugasiti proroštvo svojega poziva! – potaknuo je Papa. Pozvane ste, ne svojom zaslugom nego po Božjemu milosrđu, učiniti da u vašem životu blista lice Crkve, Kristove zaručnice, koja je djevica jer, iako ju čine grješnici, čuva cjelovitom vjeru, stvara i daje da raste novo čovječanstvo. Papa ih je stoga pozvao na čitanje i razmatranje tekstova Obreda, posebno njihova poziva da iskuse i svjedoče da je Božja ljubav za sve ljude te da ima snagu preobraziti grješnike u svece. 

Osim toga, potaknuo ih je da se ne odvajaju od sredine u kojoj žive i u kojoj su pozvane dati svoje svjedočanstvo u stilu evanđeoske blizine, jer su pozvane biti žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti. Žene koje vjeruju u revolucionarnu snagu nježnosti i ljubavi. Neka vaše djevičansko posvećenje pomogne Crkvi voljeti siromašne, prepoznati materijalna i duhovna siromaštva, pomoći onima koji su slabi i nezaštićeni, koji trpe zbog tjelesne ili psihičke bolesti, malenima i starijim osobama, onima koji bi mogli biti stavljeni na stranu kao nešto nevrijedno.

Pandemija koronavirusa ne može nas ostaviti ravnodušnima; uči nas, naime, da je vrijeme da uklonimo nejednakosti, nepravdu koja u korijenu prijeti zdravlju čitavoga čovječanstva. Neka vas potrese to što se događa u svijetu; nemojte zatvarati oči i bježati; nježno prođite kroz bol i patnju; ustrajte u naviještanju evanđelja punoga života za sve ljude – potaknuo je Papa.

Tkajte svojom blagošću osnove istinskih odnosa koji će četvrti naših gradova osloboditi samoće i anonimnosti. Budite sposobne za otvoren razgovor, ali držite se daleko od kušnje brbljanja i ogovaranja. Imajte mudrost, poduzetnost i utjecajnost ljubavi, kako biste se suprotstavile oholosti i spriječile zloporabu moći. Kao znak Crkve Zaručnice, budite uvijek žene radosti, po primjeru Marije iz Nazareta, majke živoga evanđelja – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Benedetta Capelli, Ariana Anić – Vatikan

novo

Ljetni broj Zaprešićkog špigla donosi pregršt informacija, intervjua i putopisa

Ljetni broj Zaprešićkog špigla donosi pregršt informacija, intervjua i putopisa

Nakon proljetne stanke pokazujemo kako korona nije zaustavila aktivnosti. Dapače! Radilo se kod…

Akademija Art09/07/20202 min read
Drveni paviljoni postavljeni i na Klobučarićevom trgu

Drveni paviljoni postavljeni i na Klobučarićevom trgu

Danas su na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020…

Akademija Art09/07/20203 min read
Harmonija nejednakog Tihomira Lončara

Harmonija nejednakog Tihomira Lončara

Tihomir Lončar slika stvarno nestvarni svijet, i kuće i vrtove i cvijeće i…

Akademija Art09/07/20202 min read
Čuvari zaborava – u Splitu otvorena izložba Moslavačkog štrka

Čuvari zaborava – u Splitu otvorena izložba Moslavačkog štrka

U galeriji Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2), 7. srpnja…

Akademija Art09/07/20202 min read
Natječaj za izlaganje u HUIU galeriji u 2021. godini

Natječaj za izlaganje u HUIU galeriji u 2021. godini

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika poziva autore i autorske timove (koji djeluju na polju…

Akademija Art08/07/20202 min read
Kreće manifestacija u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek

Kreće manifestacija u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek

OD ČETVRTKA  9. sepnja OSVJEŽITE LJETO KONCERTIMA Ovog četvrtka 9.7. manifestaciju otvara Tamburaški…

Akademija Art08/07/20206 min read
Zdrava kozmetika i kozje miljeko

Zdrava kozmetika i kozje miljeko

Kako je hrvatska koza postala kraljica higijene? Mlijeko ovog stada postalo je sinonim…

Akademija Art08/07/20205 min read
Željka Gradski: PAINTHING

Željka Gradski: PAINTHING

Ovim projektom, nastalim neplanirano i pod svojevrsnom prisilom, autorica nas pripušta sasvim blizu…

Akademija Art08/07/20208 min read
Nataša Bezić: KALEIDOSKOP STANJA

Nataša Bezić: KALEIDOSKOP STANJA

Dekretom se ukidaju prava pod raznim izgovorima, npr. zaštite sigurnosti. Možemo se upitati…

Akademija Art08/07/20207 min read