Remdesivir – obećavajući lijek za liječenje COVID-19, ali razvijaju se i drugi antivurusni lijekovi

closeup photo of woman's eye wearing mask
Antivirusni lijek remdesivir razvijen je prije deset godina. Ovaj lijek nije uspio u kliničkim ispitivanjima provedenim u svrhu liječenja ebole 2014. godine. No, otkriveno je da općenito nema niti štetnog učinka kod pacijenata. Istraživanja kod bolesti MERS-a pokazala su da je lijek imao određeno antivirusno djelovanje

Remdesivir je tijekom travnja testiran na pet kliničkih istraživanja za liječenje bolesti COVID-19 kao pouzdan izbor. Prvi rezultati nisu bili ohrabrujući te se sredinom travnja dolazi do spoznaje da lijek nije donio značajne koristi kod pacijenata koji su bili uključeni u studiju u veteranskim bolnicama. Također su primijetili da je stopa smrtnosti u ovoj skupini viša nego među pacijentima kojima je pružena standardna medicinska skrb.

Krajem travnja Gilead Sciences objavio je da je jedno od njegovih ispitivanja “prekinuto” zbog malog broja pacijenata. Dužnosnici Gileada izjavili su da su rezultati istraživanja bili “neuvjerljivi”.

Nekoliko dana kasnije iz tvrtke su objavili da je jedno istraživanje na remdesiviru, koji je nadzirao američki Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti “ispunilo svoju primarnu ideju“.

Dr. Anthony Fauci, direktor instituta, rekao je novinarima da da je istraživanjem postignut “jasan pozitivan učinak u smanjenju vremena za oporavak.” Kazao je da su se ljudi koji su uzimali lijek oporavili od bolesti COVID-19 za 11 dana u usporedbi s 15 dana kod onih pacijenta koji nisu uzimali remdesivir.

Dr. Anthony Fauci

U isto vrijeme, još jedna studija objavljena u The Lancetu, izvijestila je da sudionici kliničkog ispitivanja koji su uzimali remdesivir nisu pokazali razlike u usporedbi s ljudima koji su uzimali placebo.

Unatoč tim oprečnim rezultatima FDA je izdao odobrenje da se 1. svibnja krene u hitnu primjenu remdesivira za tretiranje bolesti uzrokovane korinovirusom.

Istraživanja se nastavljaju na nizu drugih antivirusnih lijekova.

Izdvojio Stjepan Katić iz izvora healthline.com