Nema dokaza da je hrana i pakiranje hrane povezano s prijenosom covida-19

Le li brisanje pakiranja iz prodavaonica ili dostavljenih paketa postala vaša rutina u eri koronavirusa? Možda je vrijeme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebice ako vam to donosi dodatni svakodnevni stres

Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze koronavirusom koji izaziva bolest covid-19 tim putem, piše CNN.

“Želimo vas uvjeriti da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakiranja hrane povezana s prijenosom covida-19”, napisala je agencija na Twitteru.

Jamie Lloyd-Smith jedan je od znanstvenika koji su sudjelovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva covid-19, ostaje na raznim površinama.

Unatoč tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata te na metalu i plastici do dva do tri dana, Lloyd-Smith ne pere pakiranja namirnica iz prodavaonica ili dostave.

“Osobno to ne činim”, kaže Lloyd-Wright. “Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvijek ih operem kad završim s tim poslom.”

Virolog dr. John Williams, koji je proučavao koronaviruse desetljećima, također nije zabrinut.

“Mi malo kuhamo hranu u kući, malo naručujemo izvana za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža”, kaže Williams. “I ne brišemo pakiranja iz restorana.”

Rizici vrlo mali

“Izgledi da netko ostavi dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakiranju vrlo su mali, i na to gledam kao na hipotetski rizik”, kaže Lloyd-Smith.

“Prema tome, pažljiv sam, uvijek ću oprati ruke, ali ne promatram to kao da zrači virusima.”

Njegov savjet za postupanje promijenio bi se, kaže Lloyd-Smith, kad bi se radilo o starijoj osobi ili onoj narušena imuniteta. Autor HINA