“Banke duguju hrvatskim građanima 20 milijardi kuna i žele u ugrozi zarađivati i dalje”

Banke duguju hrvatskim građanima 20 milijardi kuna i sad žele u krizi zarađivati i dalje, rekao je u saborski zastupnik Snage Goran Aleksić jutros u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje na temu moratorija zbog krize izazvane pandemijom, na što je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović rekao da se radi o zlonamjernim interpretacijama te da Hrvatska ni u čemu ne odstupa od najboljih rješenja u Europskoj uniji

Aleksić je rekao da moratorij, kojima se odgađaju naplate kredita, nije propisan, već se radi o dobroj volji banke.

– Taj moratorij banke same određuju kako će ga davati, rekao je Aleksić, koji smatra da bi sada, u vrijeme krize, vlada bankama morala dati zakonsku obvezu moratorija najmanje na pola godine bez obračuna kamata i ikakvih troškova.

Aleksić je rekao da su strane banke 2004. imale 17 milijardi kuna kapitala i 10 milijardi kuna likvidnosti, a prošle godine 59 milijardi kuna kapitala i 44 milijarde likvidnosti, od čega je 34 milijarde višak likvidnosti, a veliki dio toga je “zarađen” na nepoštenim kreditima.

– Banke duguju hrvatskim građanima 20 milijardi kuna i sad žele u krizi zarađivati i dalje, jer moratorij kakve banke nude nije moratorij koji ljudima omogućuje ikakvo olakšanje, nego samo odgodu otplate, ali istodobno se naplaćuje kamata i banka zarađuje i još se mora platiti solemnizacija, rekao je Aleksić.

Adrović uzvraća da to nije točno i da se podaci zlonamjerno interpretiraju te da banke već godinama zarađuju ispodprosječni prinos na kapital. I u prošloj godini, dodao je, imale su manju zaradu nego banke u BiH, puno manju nego u Sloveniji i dvostruko manje nego u Mađarskoj.

– Ne radi se ni o kakvoj ekstra dobiti, to su zlonamjerne interpretacije, rekao je Adrović.

Dodao je da se obračunavaju samo redovne kamate te da je to standard industrije koji se primjenjuje u cijeloj Europskoj uniji. Jedino Slovenija, Rumunjska i Mađarska imaju moratorij do kraja godine, ali te zemlje imaju vrlo specifične modele.

– Hrvatska ni u čemu ne odstupa od najboljih rješenja u Europskoj uniji, rekao je Adrović.

Adrović kaže da je oprost kamata kompleksna materija koja je riješena mnoštvom zakona.

– Cijeli naš sustav nije poštiman da bi se opraštalo nego se u ovom slučaju mora odgađati otplata, rekao je Adrović.

Aleksić je komentirao i Vladin prijedlog o odgodi ovrha rekavši da se taj zakon odnosi samo na ljude kojima se ovrhe rade preko Fine, a postoji dio ovrha gdje poslodavac i HZMO direktno naplaćuju ovrhu tako da direktno na račun vjerovnika prebacuju ono što se ovršuje.

– Taj zakon se na njih ne odnosi. Na njih se odnosi Ovršni zakon i Ovršni zakon se mora mijenjati, poručio je.

Adrović je pak rekao da je zakon dobar i ide u korist građana, na što ga je Aleksić optužio da “izmišlja”. Autor: B.A./HRT