Skip to content

Pročitajte hrvatske Liječničke novine i saznajte sve što vas zanima o pandemiji koronavirusa!

Prelistajte i pročitajte tri posljednja broja hrvatskih Liječničkih novina (izdavač Hrvatska liječnička komora) i doznati će te sve o pandemiji koronovirusa iz “prve ruke”

Išli smo na koncerte, utakmice, predstave, javne skupove. Danas, život kakav smo živjeli tada, više ne postoji. Hrvatska se bori s epidemijom COVID-19, na snazi su stroga ograničenja i zabrane te poseban režim rada zdravstvenih ustanova. Virus je među nama.

Hrvatska liječnička komora od početka ove izvanredne situacije pokušava istovremeno pomoći nadležnim institucijama u što uspješnijoj borbi s epidemijom, ali i zaštiti interese liječnika. Još 11. ožujka, nekoliko dana prije službene odluke Stožera civilne zaštite RH, izdali smo preporuku našim članovima da odgode sve stručne skupove zbog rizika od epidemije. Dio kolega tada je tu preporuku doživio kao pretjeranu, ali se ispostavila kao jedina ispravna. Za tjedan dana, 19. ožujka, uputili smo dopis, usuglašen sa stručnim društvima HLZ-a, Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva s nizom prijedloga kako se što bolje pripremiti za rastuću epidemiju te kako što bolje sačuvati najvrijedniji dio obrane od virusa, a to su ljudski resursi – liječnici i ostali zdravstveni djelatnici.

Liječničke novine br. 186

Podržali smo zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata za priznavanjem COVID-19 kao profesionalne bolesti te za odgovarajućim načinom obračuna plaće za vrijeme samoizolacije liječnika. Budući da je na snazi odluka o mobilizaciji zdravstvenih radnika te da su predškolske i školske ustanove zatvorene, 23. ožujka tražili smo da Ministarstvo zdravstva utvrdi takav način utvrđivanja rasporeda rada u timovima da istovremeno samo jedan od zdravstvenih radnika – roditelja sudjeluje u timskom radu, kako bi se drugi roditelj, u razdoblju do početka rada drugog tima, mogao skrbiti za djecu. Dan poslije poslali smo argumentiran i stručno obrazložen prijedlog da se počne raditi više testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno konkretan prijedlog promjene smjernica HZJZ-a za indikacije za testiranje u skladu s preporukom krovne europske institucije – ECDC-a. Posebno nam je drago vidjeti da je Stožer prihvatio naš prijedlog i proširio smjernice za testiranje.

Liječničke novine br. 187

Također je 28. ožujka u sjedištu Stožera civilne zaštite održan sastanak predstavnika Hrvatske liječničke komore i stručnih Dr. sc. KREŠIMIR LUETIĆ predsjednik Hrvatske liječničke komore #NAPRVOJCRTI UVODNIK 188 – travanj 2020. LIJEČNIČKE NOVINE 5 UVODNIK društava Hrvatskog liječničkog zbora s ministrom zdravstva prof. Vilijem Berošem i članovima Nacionalnog stožera prof. Alemkom Markotić i doc. Krunoslavom Capakom. Teme sastanka bila su organiziranje hrvatskog zdravstvenog sustava u pandemiji COVID-19, dostupnost zaštitne opreme i dijagnostičkih testova te indikacije za testiranje, a posebno se razgovaralo o potrebi pojačanog testiranja zdravstvenih djelatnika.

See also  Poznati hrvatski glumac osmislio sjajnu priču

Sa zadovoljstvom možemo reći da je većina prijedloga HLK-a i stručnih društava prihvaćena, a uključenost krovnih liječničkih asocijacija u promišljanjima o daljnjoj borbi protiv novog koronavirusa je za pozdraviti. Radi lakšeg kretanja liječnika predložili smo, a Krizni je stožer usvojio te proširio na sve zdravstvene djelatnike, da članske iskaznice HLK-a vrijede umjesto e-propusnica. Obveza je svih nas pomoći Kriznom stožeru da još učinkovitije donosi odluke i nastavi vrlo uspješan hrvatski odgovor na izazove epidemije.

Liječničke novine br. 188

Posebnu zahvalu upućujemo ministru Berošu na tome što je prepoznao ljude kao najvažniji resurs, ne samo na deklaratornoj razini, čemu smo počesto prije svjedočili, već pravovremenim, preciznim i konkretnim odlukama te naputcima o načinu rada, obračunu plaća i drugim radno-pravnim pitanjima. Pri tome je ministar bio brz, precizan i učinkovit, upravo ono što i odlikuje vrsnog liječnika, a posebno neurokirurga.

Hrvatska je uz tešku epidemiju novog koronavirusa istovremeno suočena i s rastućom epidemijom dezinformacija, lažnih vijesti i straha. Infodemija, dijeljenje velike količine netočnih informacija, na koju je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija, raste paralelno s epidemijom. Dezinformacije se ponekad šire brže od koronavirusa. Plasiraju se i dijele neprovjerene informacije, poluistine ili potpune neistine, a dolaze iz nevjerodostojnih izvora. Sve to stvara zbunjenost, a svima nama dodatno otežava situaciju. Upravo zato, baš mi liječnici imamo posebnu odgovornost i obvezu u ovom izazovnom vremenu. Pozvali smo, te pozivamo i nadalje sve članove našeg društva na smirenost i razum. S epidemijom se ne možemo boriti govorom mržnje, napadima na zaražene, stigmatizacijom, širenjem neistina. S epidemijom se možemo uspješno nositi samo zajedno, razumom, mudrošću, solidarnošću, provjerenim činjenicama i odgovornošću.

U stanju pojačanih napora zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih i usporavanje širenja zaraze, u medijima su se pojavile izjave pojedinaca, pa čak i liječnika, koje nisu utemeljene na znanstveno utvrđenim činjenicama, spoznajama i dokazima. Takve neodgovorne izjave zbunjuju naše sugrađane. Stoga je Hrvatska liječnička komora zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom uputila sve liječnike na znanstveno utemeljenu javnu komunikaciju, koja je u skladu s Kodeksom medicinske etike i deontologije. Naš je Kodeks iznimno važan upravo u ovakvim izuzetnim situacijama ugroze zdravlja građana. Neutemeljene tvrdnje liječnika koje se mogu naći u medijima šalju poruke koje minimiziraju opasnost od epidemije i dovode u pitanje nužni ostanak doma. Takva javna komunikacija ne promiče zdravlje i ne sprječava širenje bolesti, a to su naše liječničke obveze. Gledajući crne brojeve zaraženih i umrlih iz našeg bliskog europskog okruženja, koje iz dana u dan pratimo u medijima, s tugom i žaljenjem smo primili vijest da je već 80 talijanskih liječnika umrlo od zaraze novim koronavirusom. Shvaćajući da je osobna zaštitna oprema ključna za očuvanje zdravlja liječnika i drugih zdravstvenih radnika, koji su u kontaktu s oboljelima, i ovim putem apeliramo, tražimo i zahtijevamo da se nastavi sa žurnim pribavljanjem većih količina zaštitne opreme te da se ona odmah isporuči onima kojima najviše treba – liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv virusa. Liječnici nisu peta kolona niti „krivci“ za dolazak virusa. Liječnici su ljudi koji izlažu svoje zdravlje i živote za obranu naše domovine od epidemije. Ne treba nam pljesak, treba nam podrška i zaštitna oprema. Sretan Uskrs vama i vašim obiteljima!

See also  U Hrvatskoj broj zaraženih prešao 1000, ali optimizam zbog manjeg broja novih slučajeva

Dr. sc. KREŠIMIR LUETIĆ predsjednik Hrvatske liječničke komore – iz uvodnika posljednjeg, 188. broja Liječničkih novina

thank you medical, nurse, covid