INFOBIP besplatno pružio svoju globalnu komunikacijsku platformu i pristup WhatsAppovoj platformi ANDRIJA

ANDRIJA funkcionira na način da korisniku koji ima simptome koji bi mogli upućivati na sumnju da je zaražen virusom COVID-19, postavi ista pitanja koja bi mu postavili i epidemiolozi te mu tako pomogne u donošenju odluke treba li zatražiti liječničku pomoć

U Vladi je jučer predstavljen prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa – Andrija, koji je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu, a izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu vodnjanske IT tvrtke Infobip.

„Infobip i WhatsApp su dugogodišnji strateški partneri na globalnoj razini, pa tako i u aktualnom projektu s ministarstvima zdravstva u brojnim zemljama diljem svijeta. Na samom početku COVID-19 pandemije WhatsApp nam je prišao i dogovorili smo zajedničku globalnu inicijativu kojoj je cilj vladama diljem svijeta pomoći i omogućiti transparentnu komunikaciju vezanu uz koronavirus, a sve kako bi se spriječilo širenje lažnih i netočnih informacija. Infobip je od tada u suradnji s WhatsAppom pomogao ministarstvima zdravstva u preko 15 država u Aziji, Europi, Africi i na Bliskom Istoku, a u planu i procesu su implementacije i u brojnim drugim zemljama i na ostalim kontinentima“, kazao nam je Gino Simić, menadžer za uspjeh proizvoda u Infobipu i voditelj projekta suradnje s WhatsAppom te ministarstvima zdravstva diljem svijeta.

U ovom projektu, dodao je, Infobip je Ministarstvu zdravstva RH besplatno pružio svoju globalnu komunikacijsku platformu i pristup WhatsAppovoj platformi za poslovne korisnike (WhatsApp Business API).

„Andriju kao chatbot rješenje izradili su Mindsmiths, Neos i Oracle, tvrtke članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, koje je član i Infobip. Naš je tim zajedno s navedenim tvrtkama testirao i integrirao chatbot rješenje“, kazao je Simić.

Andrija funkcionira na način da korisniku koji ima simptome koji bi mogli upućivati na sumnju da je zaražen virusom COVID-19 postavi ista pitanja koja bi mu postavili i epidemiolozi te tako mu pomogne u donošenju odluke treba li zatražiti liječničku pomoć. Osim procjene stanja pojedinačnog pacijenta Andrija nudi mogućnost dojave stanja u kućanstvu, te pregled važnih informacija i telefonskih brojeva, a njegova implementacija trebala bi doprinijeti rasterećenju zdravstvenog sustava, istaknuto je tijekom predstavljanja projekta u Vladi. S Andrijom se može komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Uz to servis se može aktivirati i klikom na poveznicu koja se može pronaći na njegovoj službenoj web stranici andrija.ai.

Autor: Milan PAVLOVIĆ, glasistre.hr