Liječnica hitne pomoći izgubila skrbništvo nad djetetom jer liječi obloljele od koronavirusa

Liječnica hitne pomoći u Miamiju privremeno je izgubila skrbištvo nad četverogodišnjom kćeri dok liječi pacijente tijekom pandemije koronavirusa, javlja CNN

Dr. Theresa Greene je uložila žalbu na odluku suda kojom je potpuno skrbništvo nad njihovom kćeri dobio njen bivši suprug. 

‘Mislim da nije pošteno, okrutno je zahtijevati da biram između mog djeteta i zakletve koju sam položila kao liječnica’, kaže Theresa Greene.

‘Neću napustiti moj medicinski tim na poslu i pacijente koji će me sve više trebati da prežive sljedećih tjedana, no ovo je mučenje’, objašnjava američka liječnica Theresa Greene.

Theresa Greene i njen bivši suprug Eric razvedeni su skoro dvije godine i dijete je prema staroj odluci suda provodilo pola vremena s majkom, a pola s ocem. No, prošli tjedan okružni sudac Bernard Shapiro je odredio da dijete treba biti samo s ocem Ericom Greeneom kako bi se ograničio rizik izloženosti djeteta koronavirusu.

‘Sud ne donosi olako ovu odluku, no s obzirom na pandemiju koja je zahvatila Floridu i najnoviji porast broja zaraženih virusom Covid-19, sud je tako odlučio kako bi izolirao i zaštitio interese i zdravlje malodobnog djeteta te je ona na snazi privremeno’, obrazložio je sudac Bernard Shapiro.

Kako javlja CNN, Theresa Greene smatra da je ovom odlukom diskriminirana kao razvedena majka. ‘Da sam u braku imala bih mogućnost otići kući i biti s djetetom, nitko mi ne bi mogao to zabraniti’, tvrdei dr. Theresa Greene. 

Theresa Greene ističe da na poslu ima na raspolaganju zaštitno PPE odijelo koje nosi dok liječi pacijente  te da je dosad činila sve što je moguće kako bi izbjegla zarazu. Ona ujedno napominje da je kćer obično boravila kod oca dok je ona radila, i prije ove sudske odluke.

‘Naravno da postoji opasnost od zaraze, ali mi smo vrlo oprezni. Koristimo svu zaštitnu opremu i sredstva koja su nam na raspolaganju. Nosila sam i više opreme nego što je uobičajeno samo da bih zaštitila svoje dijete’, napominje dr. Greene.  

Odvjetnik njenog supruga Erica Greenea, Paul Leinoff, ističe da s velikim poštovanjem gleda na posvećenost doktorice Therese Greene rizičnom poslu u bolnici tijekom pandemije.

‘Priznajemo i iskreno cijenimo žrtvovanje doktorice Greene i svih zdravstvenih djelatnika s ciljem spašavanja života i sprječavanja daljnjeg širenja pandemije na Floridi i širom svijeta. Spor oko podijeljenog skrbništva nad njihovim djetetom  je predstavljen sudu, a zasniva se na specifičnim činjenicama koje muče ovu obitelj te je odluka donesena kako bi se zaštitio intres i sigurnost malodobnog djeteta, a ograničena je vremesnki zbog pandemije koronavirusom’, objasnio je Leinoff.

‘Odluka suda nije donesena s namjerom da posluži kao pravilo. Prema zahtjevu Erica Greenea i odluci suda, doktorici Greene u budućnosti treba omogućiti da nadoknadi izgubljeno vrijeme s kćeri, za svaki dan koji nije provela s njom tijekom ovog teškog razdoblja, ali i omogući svakodnevnu video komunikaciju s djetetom dok traje pandemija. Nastojat ćemo tražiti bolje rješenje za ovu delikatnu situaciju’, piše odvjetnik Leinoff u obrazloženju.

Međutim, Theresa Greene se teško miri sa sudskom odlukom te tvrdi da njena kćer ne razumije što se događa, ali shvaća da je njena majka tužna.

‘Želim da moja kćer kada odraste bude ponosna na mene što sam poštovala zakletvu koju sam dala kada sam odrabrala postati liječnica, ali ujedno znam da me ona sada treba’, zaključuje Theresa Greene i napominje da ne zna kada će ponovo vidjeti kćer, jer nitko ne zna kada će se pandemija privesti kraju, piše Noli list.