Miraš Martinović – DAN I NOĆ U BUTUI / pročitajte knjigu!

U ovo vrijeme vladajuće pandemije i dalje ostanite doma, pročitajte dobru knjigu! DAN I NOĆ U BUTUI je knjiga poezje jednog od najznačajnijih crnogorskih književnika Miraša Martinovića, koju je za vas odabrao Božidar Proročić. Sretan vam i blagoslovljen USKRS!

Pročitaj knjigu!

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih književnika. U literaturu ulazi knjigom Mit o Trešnji (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: Putevi Prevlise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine. Objavio i romane: Jeretik, Vavilonski mudraci, Poslednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjigu priča Povatak u Aleksandriju. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašaptavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena, Dan koji nije prošao, Krug začaranog vremena (izbor iz poezije) i Sveska od maslinina lišća.

Pročitaj knjigu!

DJEVOJKA

Pjesmom otključava
Vjekove

Uspavljuje vjetrove
Da ne raznesu
Pepeo

Miluje kamenje
Kamenje hoda
Oltari
Grobovi

Sve hoda

Pjeva u zoru
U podne
U ponoć

Tjera varvare
Od grada

BUTUA: Grad u Iliriji. Priča se da je Kadmo na volovskim kolima iz Tebe brzo „došao među Ilire i osnovao grad koji je, po volovima i po tome što je brzo pobjegao, nazvao Butoa… ili se po travi origanu (butues) nazvao Butoa ili Buthoa… ili što je Kadmo bio pomoćnik Ilirima. U doba Rima: oppidum civium romanorum… Butuanum (utvrđeni grad rimskih građana), kako je prepoznaje rimski istoričar Plinije iz I vijeka. U ovom smislu, a u vezi s osnivanjem Budve i porijeklom njenog naziva, zanimljivi su podaci u djelu Stefana Vizantijca, grčkog gramatičara iz VI vijeka, i u Velikoj etimologiji (Etymologicum mangnum) nepoznatog autora i nepouzdanog datuma. Stefan Vizantijac piše: „Butoa, grad u Iliriji… nazvan je tako jer se Kadmo vozio u kolima koja su vukli volovi i što je brzo prevalio put do Ilira. Drugi kažu da je Kadmo nazvao grad po egipatskoj Buti, pa se to pokvarilo, i sada se zove Butoa“. Nešto obimniji podaci, koji se oslanjaju na pomen Budve u Sofoklovoj tragediji Onomaklo, nalaze se u Velikoj etimologiji.

Izdavač knjige: Narodna biblioteka Budve

Odabrao: Božidar Proročić

Giphy

NOVO