Središtem austrijske prijestolnice ovih dana ne prometuju brojni fijakeri koji bi inače vozili turiste dok razgledavaju grad

No uslijed epidemije koronavirusa ove turističke atrakcije dobile su novu funkciju. Naime, u suradnji s hotelom InterContinental i drugim volonterima fijakeri su prethodnog tjedna besplatnim toplim obrokom počeli opskrbljivati starije osobe koje su osobito ugrožene koronavirusom. S obzirom na to da je ovaj luksuzni bečki hotel u trećem okrugu trenutno zatvoren, njegova je uprava na ovaj način odlučila pomoći svojim najranjivijim sugrađanima. Kuhinja hotela priprema približno 250 obroka na dan, a volonteri ih na kućne adrese umirovljenika dostavljaju automobilom, biciklom, a odnedavno i fijakerom.

Starije osobe za ovu se uslugu mogu prijaviti do 17 sati, a sljedećeg dana dobiju besplatno predjelo i glavno jelo te primjerak dnevnih novina u kojima mogu uživati u sigurnosti svog doma. Uključivanje fijakera u ovu akciju oduševilo je brojne građanke i građane Beča. Osim što tako čine dobro djelo, šetnja godi i konjima koji s obzirom na trenutni manjak posla nemaju mnogo prilika za razgibavanje.

Ova hvalevrijedna akcija trebala bi trajati do 13. travnja, a začetnici ideje navode kako postoji mogućnost da će se inicijativa produžiti.

Matea Čuljak

Bečki fijakeri umirovljenicima dostavljaju besplatne obroke_3 © Jürgen Beilein

Giphy