U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo i četvero djece

Devet je novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što znači da je u toj županiji dosad oboljelo 99 građana, među kojima je i četvero djece, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin izjavila je da je devet novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je sedam iz Splita te po jedna iz Sinja i Solina.

Među oboljelima je i četvero djece te 29 zdravstvenih djelatnika.

U samoizolaciji je 2415 osoba, među kojima i 136 zdravstvenih djelatnika. Tijekom ožujka zabilježeno je kršenje samoizolacije u 145 slučajeva. Samo jučer bilo je 270 provjera samoizolacije, od čega četiri kršenja.

Karin je objasnila da je jučerašnja brojka od 20 novozaraženih bila očekivana jer se, rekla je, sada virus širi u populaciju i više nemamo samo oboljele koji su bili s nekim u kontaktu tko je došao izvana ili da je sama osoba došla iz inozemstva. Što se tiče jučerašnjeg dana i novooboljelih, tu smo imali grupiranje unutar obitelji, zbog čega je porastao broj zaraženih, dodala je Karin.

Pet bolesnika na respiratoru u splitskoj bolnici, stiglo 55.000 zaštitnih maski

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović izvijestio je da imaju 31 bolesnika zaraženog koronavirusom, od kojih je većina s blažim kliničkim stanjem, neki imaju srednje teške simptome i znakove bolesti, a petero njih koji dolaze s područja Šibenika i Dubrovnika je na respiratoru i u težem su kliničkom stanju.

U karanteni na Duilovu trenutačno je deset osoba, među kojima su trojica vozača – stranih državljana, i svi su oni dobrog općeg zdravstvenog stanja, izvijestio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Luka Brčić.

“Jučer nam je stigla oprema, a radi se o 55.000 kirurških maski, 4000 kirurških ogrtača i 1360 zaštitnih naočala. Sve je to upućeno zdravstvenim ustanovama, a jedan je dio namijenjen našim socijalnim ustanovama. Mi stalno tražimo i dobivamo određene količine opreme koja je u svakodnevnoj upotrebi. To ćemo i dalje činiti”, rekao je Brčić.

Brčić o izgredu na Bačvicama: Vrijeme u kojemu živimo zahtijeva staloženost

Komentirajući izgred na Bačvicama, gdje je policija privela tri osobe, Brčić je rekao da vrijeme u kojemu živimo od svih zahtijeva staloženost.

U nedjelju su na Bačvicama zbog remećenja javnog reda i mira privedene dvije žene i muškarac iz skupine jer su se, suprotno strogom ograničenju socijalnih kontakata zbog epidemije, ondje okupili i pozivali druge građane da se ne pridržavaju te mjere.

“Treba stati na loptu, svi smo na to pozvani. Vjerujem da u tom događaju nije bila ničija zla namjera. I policija radi svoj posao”, rekao je.

Podsjetio je da je danas godišnjica pogibije junaka Domovinskog rata, policajca Josipa Jovića i zahvalio svim policajcima što smireno i dobronamjerno rade svoj posao. Hina

Mohamed Hassan • Pixabay