Abbott proizveo jednostavni uređaj i test koji pozitivne osobe na koronavirus otkrije za samo 5 minuta

Američka Agencija za hranu i lijekove FDA odobrila je za hitnu upotrebu test za COVID-19 koji donosi rezultate za virus pozitivne osobe za samo pet minuta, a za negativne na virus za 13 minuta

Abbott Laboratories tvrdi da bi njihov ID COW COVID-19 uređaj mogao dramatično promijeniti bitku protiv novog koronavirusa u SAD-u. Test se izvodi na Abbottovoj platformi ID NOW. Također se koristi za testiranje drugih virusa, uključujući testiranje na gripu A&B, Strep A i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Medicinski je uređaj mali i kompaktan, a može se koristiti u gotovo svim zdravstvenim ustanovama te tako znatno proširiti broj mjesta na kojima se može otkriti novi virus. Medicinski uređaj, veličine tostera, prenosiv je i može se postaviti bilo gdje, od liječničke ordinacije do klinike za hitnu medicinu, pohvalila se tvrtka u priopćenju za javnost.

“Abbott-ov ID NOW COVID-19 test pomoći će u borbi protiv pandemije u stvarnom vremenu tako što će se dobiti informacije za samo nekoliko minuta te brzo prenijeti prvim kliničarima koji rade na zaustavljanju širenja virusa”, kaže John Frels, potpredsjednik istraživanja i razvoja u Abbott Diagnostics, javlja Business Insider.

Nakon što je Abbott Laboratories u petak dobio odobrenje FDA za svoj ID NOW COVID-19 test , tvrtka za medicinske proizvode najavila je da će povećati proizvodnju kako bi već narednog tjedna napravila 50.000 jedinica dnevno od već slijedećeg tjedna. Prema glasnogovorniku Abbotta, testovi će biti dostupni od 1. travnja. businessinsider.com