Doc. Rok Čivljak o liječenju od doma i mogućnosti prenošenja koronavirusa

Doktor Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, gostovao je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, gdje je govorio epidemiji koronavirusa

– Na klinici se nalazi 20 pacijenata – kazao je Čivljak i napomenuo, kad je riječ o liječenju kod kuće pacijenata s blagim simptomima, da tome treba pristupiti oprezno jer je ovo infekcija kao svaka druga. Navodi da su neke zemlje odlučile da se pacijenti s blažim simptomima mogu liječiti kod kuće, no to otvara mogućnost da mogu koronavirus prenijeti drugima u svojoj blizini.

Upitan imaju li dovoljno kreveta, zamjenik ravnateljice odgovorio je: – Imamo dovoljan broj kreveta. Iako zbog potrebe izolacije bolesnika i onih na koje sumnjamo da imaju COVID-19, svi oni moraju biti u jednokrevetnim sobama. I drugi odjeli pripremaju se za prijam takvih pacijenata.

– U svim zemljama javila se potreba za zdravstvenim djelatnicima, kojih ovako i onako ima malo. Pa one koje imamo trebamo zaštititi – smatra doktor Rok Čivljak.