Skip to content

Povodom premijere “Gruntovčana” razgovorali smo sa dramskom umjetnicom Mirelom Videk Hranjec

Regicu je prekrasno živjeti na sceni

Nakon više od 50 godina od kako je na malim ekranima emitirana humoristična serija „Gruntovčani“ i briljantno odigranih uloga Regice i Dudeka koji su osvojili publiku diljem ondašnje države u Kerempuhu u Zagrebu je 8. ožujka premijerno izvedena predstava „Gruntovčani“. Kako je ulogu Regice dramska umjetnice Smiljka Bencet iznjela na svojim leđima uvjerljivo i vjerodostojno sa puno energije, nakon što je bila proglašena za glumicu prošlog stoljeća stigle su nove generacije koje su na daskama koje život znače uprizorili ovu nendmašnu seriju. Novu Regicu je odigrala u predstavi dramska umjetnica Mirela Videk Hranjec koja je završila glumu u klasi Ivice Boban u Zagrebu, a debitirala je u predstavi „O prijateljstvu“ redatelja Saše Božića i na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi „Glasi iz planine“. O tome kako se snašla u ulozi legendarne Regice razgovarali smo sa mladom glumicom za portal Akademija Art kao i o njezinim ostalim profesionalnim planovima.

Kako ste Vi doživjeli lik Regice u Gruntovčanima?

Doživjela sam ju kao glasnu, poštenu i jaku ženu koja čvrsto stoji na zemlji, koja je motor njihove male obitelji. Kao ženu ratnicu ako to tako mogu ukratko objasniti.

Koliko ste se dugo spremali za tu ulogu?

Spremala sam se dva mjeseca.

Kako ste se spremali za tu ulogu?

Spremala sam se iščitavanjem teksta, promišljanjem o akcijama i reakcijama lika, radila na odnosima spram Dudeka i babice te ponajviše spram Cinobera i Presvetlog.

Kako ste doživjeli prvu Regicu odnosno glumicu Smiljku Bencet u toj ulozi?

Gospođa Bencet stvarno je napravila prekrasnu ulogu za koju svaki puta kada ju gledam imam samo riječi divljenja i hvale.

Tko Vam je partner u predstavi odnsono Dudek?

U predstavi Dudeka igra kolega Matija Šakoronja.

Mirela Videk Hranjec

Imate li kakav zanimljiv štiklec sa proba sa kojim glumcem ili glumicom ili ostalim sudionicima u stvaranju predstave?

Hjoooooj, kada bih počela pisati ne bih se mogla zaustaviti, ali eto, samo da znate bilo je prezabavno, prešašavo, ali toplo i iskreno,točno tako kakva i je predstava danas.

See also  Londonski razgovor s Duškom Šiblom

Kako je premijera Gruntovčana u Kerempuhu prošla?

Premijera “Gruntovčana” bila je 08. 03., i prošla je fantastično.

Kojim kajkavskim dijalektom govorite u predstavi? Zagorskim ili podravskim?

U predstavi govorimo podravskim narječjem, točnije govorimo kerstnerovskim jezikom koji se govori u selu Gruntovec, kako je i sam Kerstner rekao kada su ga pitali kojim jezikom glumci govore u seriji. Naš je jezik prilagođen za scenu, ali se u pravilu ne razlikuje od originala.

Je li doista kajkavski podesan za šmajhlanje?

Hehehe, naravno. kajkavski je prekrasan jezik, tako topao, dubok i bajkovit, pruža i nosi sa sobom puno mogućnosti. A glumiti na kajkavskom je nešto prekrasno.

Što očekujete od ove predstave? Veću gledanost od serije, ili?

Iskreno, ništa ne očekujem, ali se itekako nadam. Svi smo predano radili i dali najbolje od sebe kako bismo ispunili razinu zadatka. Publika nas je dobro prihvatila, tako da mislim da ćemo u tome i uspjeti…

Koji su Vam profesionalni planovi za ubuduće?

Imam svakakvih planova, ali trenutno o njima ne mogu govoriti, još je prerano.

Kako ste se osjećali pripremajući se za lik Regice?

Osjećala sam se prekrasno, i dok sam ju pripremala i dok ju igram. Regica je uistinu prekrasno napisan lik, pun emocija koje čekaju da eruptiraju, britak jezik na van, a toplo srce koje kroz ušice pokazuje svoju toplinu. Doista ju je prekrasno živjeti na sceni.

Autorica: Gordana Igrec

See also  Hanibal Salvaro izlaže u Italiji
mala retrospektiva