Proljetna detoksikacija organizma prema nutricionistici dr. Lejli Kažinić Kreho

Birajte veganski način prehrane za veću energiju i blistav izgled

Nakon teške hrane na koju su ljudi navikli tijekom fašničkih dana, prije proljeća potrebno je organizmu malo predaha od takve hrane, ali i detoksikacija cijelog organizma

Rafinirane namirnice, previše rafiniranog šećera, previše alkohola, gazirana pića  – ovo su sve namirnice koje izazivaju kiselu reakciju u tijelu. Prevelik unos  bjelančevina, i to ponajviše onih  životinjskog podrijetla dovodi do gubljenja kalcija i to za svakih suvišnih 10 grama bjelančevina koje unesemo izgubimo 100 mg kalcija mokrenjem.  Gazirana pića su izrazito bogata fosforom, mineralom koji ponovno izaziva gubitak kalcija kada se uzima u većim količinama. Rafinirane namirnice poput bijelog kruha, kolača i lisnatog tijesta izazivaju kiselost te je ponovno kalcij iz kostiju ‘natjeran’ da poništi kiselu reakciju u tijelu. Posljednjih godina, vodeći svjetski znanstvenici ‘prstom’  pokazuju na šećer i okrivljuju ga kao  glavnog krivca što su nam nacije postale bolesne. Tako da danas prekomjerni unos rafiniranog šećera direktno povezujemo sa stanjima poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2. Zaključujemo da se tijelo nakon blagdanskih teških jelovnika ili kako volim kazati ‘socijalnih‘ kalorija odista umorilo i da je vrijeme za alkalni detoks.

– Evo stoga savjeta kako alkalizirati svoju prehranu. Birajte namirnice poput avokada, brokule, prokulice. kupusa, kiselog kupusa, heljde, mrkve, cvjetače, celera, tikvice, orijentalne gljive shitake, maitake, gljive poput bukovače, lisičarke i šampinjona, morskih algi kao što su nori, kombu, wakame te vlasca, lanenog ulja, krastavca, češnjaka, grejpfruta, alfalfa klica, zelene mahune, kivija, poriluka. limuna i limete, zelene salate, prosa, maslina i maslinovog ulja, luka, peršina, kruške, zelenog graška, kvinoje, rotkvice, špinata, rajčice, divlje riže. sezamovih sjemenki, tahinija – sezamov namaz – preporučila je nutricionistica dr. sc. Lejla Kažinić Kreho, dr. med.

Kao što vidite izbor je odista velik i inspirira kulinarska umijeća. No, naravno sada je važno da se hrana ne prži u dubokom ulju, da joj se ne dodaje bijelo brašno, šećer i mliječni proizvodi. I vrlo važno je da se tijekom detox-a održava stabilnija razina šećera u krvi te će način pripreme hrane utjecati na glikemijski index obroka.

Metode kuhanja koje podižu i smanjuju GI i GL  prema dr. Lejli Kažinić Kreho:

  • Kuhanje na pari – izvrsna metoda kuhanja koja zadržava važne nutrijente hrane te se ovom metodom može kuhati većina povrća i riba. Ne moramo kupovati neka posebna kuhala nego možete i improvizirati tako što u posudu za kuhanje dodate vode te po vrhu kolander (cjedilo) poklopite te tako kuhate metodom kuhanja na pari. Ova metoda ne podiže GL hrane.
  • Pečenje u pećnici – što viša temperatura i što duže hrana se peče znači podizanje GL. Nastojte što minimalnije premazivati uljem hranu koju pečete jer će prilikom procesa pečenja doći do oksidascije koja će izazvati otpusštanje štetnih slobodnih radikala. Ova metoda je korisna kada kuhate velike komade hrane i ako imaju debelu koru.
  • Mikrovalna pečnica – metoda koju nikada ne preferiram, a naročito podrgijavanje hrane u mikrovalnoj i to posebno ako je obložena plastikom. Visoka temperatura koju proizvodi mikrovalna će dovesti do otpuštanja štetnih kemikalija u hranu što dugoročno može biti itekako opasno po zdravlje! Nikada nemojte u mikrovalnoj kuhati plavu ribu jer ste tada uništili omega 3 esencijalne masne kiseline!!! Istina da ova metoda kuhanja povrća čuva u vodi topljive vitamine C i B kompleksa. No, metoda koju najviše preferiram je kuhanje na pari.

Detoksikacija organizma namirnicama koje je preporučila dr. Kažinić Kreho i način pripreme nisu za sve dobne skupine jednake.

–  Uvijek morate voditi računa o svojim individualnim karakteristikama kada kreirate detox program. Naročito je ovo važno za one kojima je dijagnosticirano neko stanje ili bolest te koji uzimaju neku sintetsku terapiju da ne bi došlo do interakcije hrane i sintetskog lijeka. Stoga preporuka za skupinu u koju pripadaju trudnice bi bila savjetovati se sa stručnom osobom – kazala nam je dr. Kažinić Kreho te dodala: “Ako doista mislite da ste predugo bili u fazi prejedanja, kada ste opteretili naše vitalne unutarnje organe preporuka bi bila umjereni alkalni detox od 21 dan.“

Dr. sc. Lejla Kažinić Kreho, izvor foto / naturala.hr

–  Alkalni  detox može trajati i 5 ili 7 dana no znanstvena preporuka je da svaki tjedan odaberete 2 dana kada ulazite u energetski deficit, što znači da unosite manje kalorija, no tijelo kvalitetno hranite juhama od alkalnog povrća, zelenim hladno prešanim sokovima, pijte dovoljno vode, birajte zdravi veganski stil prehrane što će rezultirati da tijelo se lakše oslobodi toksina, zaostalih hormona te vratite energiju i blistav izgled – zaključila je dr. Kažinić Kreho.

Uvodna foto: Dalibor Zorić / Sensa

Gordana Igrec