Skip to content

Spaljivanjem Princa Fašnika uz veličanstven vatromet završen Samoborski fašnik

Spaljivanjem Pinca Fašnika, veličanstvenim vatrometom i koncertom Jelene Rozge, u utorak 25. veljače, završen je 194. Samoborski fašnik koji je tijekom dva tjedna posjetilo više desetaka tisuća ljudi

Kako tradicija i nalaže fašničke splenacije okončane su suđenjem Princu Fašniku koji po 194. put nije uspio izbjeći galge jer Sraketi su presušile super moći, on se osilil u vlastitoj bedastoći, Fiškal Mutiman kak navek kaput okreće, a Sudec se hrusti i optužbe podmeće. Tak je bilo i na pokladni utorak. Sudec Mitoman po brzom je postupku odlučio da je kucnul čas da ekipa iz Srakostripa ostane bez glave. “U ime fašničkog suda i puka, moja čvrsta ruka, mirne duše i čiste savjesti presuđuje – KRIV JE!!! Krvniki vužgnite baklje i skurite ga! – naredio je Sudec te fašničkom puku poručio: Ne ronite suze i nemojte ga žalit zaslužil je kaznu i treba ga zapalit. Fašničkom je ludilu konac i kraj, od sutra bu opet normalni šlamperaj. Prešli bumo tiho ko pravi superjunaki, a na vlast se vraćaju stari bedaki” – zaključio je Sudec.

Prije samog suđenja i spaljivanja fašnička vlast je do kraja ispraznila državnu blagajnu jer su se dijelile vrijedne nagrade za najzanimljivije i naoriginalnije obiteljske, pojedinačne i skupne maske.

Kod obiteljskih prvo mjesto pripalo je Ninja Kornjačama, drugo Obitelji Shrek, a treće Čuvarima bedaka.

U konkurenciji pojedinačnih maski slavila je maska Super kuhinja u Hrvata, druga je Samoborski super Rambo, a treća PR i Mandarina.

Kod skupnih maski najveselija je bila Večernja škola, druga je maska Pinokio te treći Astronauti.

Svoje novčane nagrade preuzeli su i najbolji ovogodišnji mjesni odbori – Pavučnjak, Rude i Konšćica, a Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku osvojio je karikaturist Niko Barun.

Pehar z velikim uhima” preuzela je malonogometna ekipa iz Konšćice koja je pobjednik  Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala  na terenu s umjetnom travom SC Stars.

See also  Osvojili prvu nagradu publike na svjetskom festivalu vatrometa

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu pa je “Srakino gnezdo” pripalo Krčmi Gabreku 1929., drugo mjesto zauzeo je 2CV pub Fontana, a treće Hotel Lavica.

Izvučeni su i dobitnici  nagradne igre Fašnička putovnica koji su tijekom Fašnika obišli bar 12 od 15 ugostiteljskih punktova, a to su Goran Novosel, Loreta Librić i Marija Patekar.

Veselja i zabave za velike i male maškare ni ove godine nije nedostajalo, a brojni su posjetitelji uživali i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, kao i glazbenom programu uz Jelenu Rozgu , Željka Bebeka, Opću opasnost, Klapu Intrade, Slavonske lole i druge izvođače. Osim mnoštva domaćih mašakara i ove su godine Slobodnom Fašničkom Republikom prodefilirale i brojne gostujuće skupine iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, a u dječjem je fašniku sudjelovalo je više od 3000 mališana.

Zaključiti možemo da svi koji su došli uživati u najstarijoj i najvećoj pokladnoj svečanosti u ovom dijelu Hrvatske mogu biti zadovoljni, a novo fašničko druženje zakazujemo iduće godine kada će se održati 195. Samoborski fašnik, jer “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik”!

Foto: Edin Tuzlak

194. SAMOBORSKI FAŠNIK

Organizator: Turistička zajednica grada Samobora; suorganizatori: Komunalac, Pučko otvoreno učilište Samobor, Poduzetnički centar Samobor; pokrovitelji: Grad Samobor, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica; Turistička zajednica Zagrebačke županije; medijski pokrovitelji: Večernji list, Radio Samobor, HURIN.

Zlatni sponzor: Erste banka; sponzori: Lidl, Emil Frey auto centar, Nord, Croatia osiguranje, Watch centar, OTP banka, Chromos, ZOO Zagreb, DM, Eurocom, Studio Imago, Samobor quad.

Press služba Samoborskog fašnika:

Voditelj službe: Edi Kirschenheuter
Suradnici: Anja Franić Modrić, Kruno Solenički

 • Osvrt na kompleksni opus Petera Weisza
  Motiv pogleda u opusu Petera Weisza Suvremeni likovni umjetnik, akademski slikar Peter Weisz, autor je respektabilnog opusa, raznovrsne tematike i izvedbe, uz prisustvo snažnog kolora, kontinuirano je aktivan, svakodnevno se posvećujući slikarstvu Miroslav Pelikan Jedan od njegovih ciklusa posebno mi je privukao pozornost. Riječ je o seriji crteža s temeljnim motivom očiju, oka, širom otvorenih, … Read more
 • Brojni građani činit će dobre stvari za druge
  Kada ste zadnji put učinili nešto dobro? Kada ste zadnji put nekoga naučili kako činiti dobra djela? Čini se da smo sve manje posvećeni jedni drugima, no ubrzanost života kakav živimo treba ponekad i usporiti te nas podsjetiti na važnost dobročinstva. Da, pogodili ste – kreće Tjedan filantropije ili, srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva Dorijan Elezović … Read more
 • Šuma Striborova za otvaranje sezone u Žar ptici
  Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru Žar ptice u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u Priče iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili Šumu Striborovu. Premijera je 29. rujna u 19 sati Milanka Čolović Priče iz davnine, zbirka bajki naše najpoznatije spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, prvi je put … Read more
 • Nekadašnji kolodvor u Beču pretvorit će se u novu i modernu četvrt
  Područje nekadašnjeg Sjeverozapadnog kolodvora u bečkom okrugu Brigittenau koji je služio kao teretni kolodvor transformira se u novo urbano razvojno područje Matea Čuljak Zauzima površinu od 44 hektara, a smješteno je između Dunava i Dunavskog kanala te se nalazi u blizini poznatog bečkog parka Augarten. Izgradnjom nove gradske četvrti na tom području povezala bi se … Read more
 • Otvorenje izložbe Roberta Šimraka
  U suorganizaciji Gradskog muzeja Varaždin i galerije Zlati ajngel a u sklopu programa Srijeda u muzeju, 27. rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe ROBERTA ŠIMRAKA U Izložbenom salonu palače Sermage i Ajngelu bit će postavljeni radovi iz tri autorske cjeline: tek nastali crteži pod zajedničkim nazivom ANATOMIJA ŽIVOTA te dvije putopisne grafičke … Read more

See also  Vesele dječje koreografije, utrka bauštelaca, "leteći" mjesni odbori i Gazde zaključili prvi fašnički vikend
mala retrospektiva