Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s Klubom Gastronaut organizirala je prošli tjedan, trodnevnu besplatnu edukativnu radionicu za kuhare ugostiteljskih objekata s područja Karlovca
Radionica je dio projekta integralnog upravljanja kvalitetom IQM Destination Karlovac. Tema radionice bila su jela s pivom i jela s gljivama. Educiralo se 15-ak kuhara iz karlovačkih restorana, a educirala ih je Ivana Vukmanić, promotorica karlovačke gastronomije i suvlasnica restorana DP i Mrežnička kuća iz Donjeg Zvečaja i Saša Bešlić, Master Chef s licencom World Association od Chef Societes. Radionice su održane u Trgovačko ugostiteljskoj školi u Karlovcu.
Ivana Vukmanić, voditeljica radionice, na temu karlovačke gastronomije izjavila je sljedeće: „Karlovac je jedan nebrušeni gastronomski dijamant. Karlovačka županija ima puno gastronomski neprofiliranih i nebrendiranih namirnica. Grad Karlovac je bio gladan nekog projekta kao što je IQM zato što nam je sve tu negdje, a to ili ne prepoznajemo, ili smatramo to nečim što je uobičajeno. Nama možda je uobičajeno ali turistima i gostima koji dolaze u naš kraj to je sve jako zanimljivo i novo. Ove dvije namirnice koje su odabrane, pivo i gljive, stvarno su jako dobre, ljudima treba priuštiti da mogu probati vrhunska jela pripremljena od namirnica iz naše županije.“
Uz jela od samoniklih gljiva poput namaza od gljiva, juhe od gljiva ili rižota s gljivama, pripremala su se na radionici i jela od piva. Pivo je jedan od zaštitnih znakova karlovačkog kraja, poznatog po tradiciji pivarstva, te po manifestaciji Dani piva Karlovac.
Na radionici se pripremalo: rebarca marinirana i pečena u karlovačkom tamnom pivu, vepra u umaku od karlovačke svijetle pive i klekovih boba, smuđa u pivskom tijestu, domaće rezance u umaku od piva, pivsku juhu, kuhano pivo, jetricu u pivi, granitu od pive i slatku skutu s pivom. Polaznici radionice upoznali su različite vrste karlovačke pive, te njezine upotrebe u pripremi jela (mariniranje, kuhanje, prženje) i sljubljivanja s hranom.
Karin Mimica iz Kluba Gastronaut, suorganizatora ove radionice, ovom je prilikom izjavila: „Prema zadnjim istraživanjima gastronomija je treći među motivima putovanja, odmah nakon kulture i prirode. Turisti trenutno na gastronomiju troše 1/3 svojeg dnevnog budžeta, a od destinacije traže osobnost, traže da upoznaju kraj koji posjećuju kroz tanjur, povijest, priču i osobnost destinacije.“
Cilj edukacije bila je razmjena znanja i iskustava o lokalnim proizvodima i receptima kako bi zajedničkim snagama pozicionirali Karlovac kao kvalitetnu gastronomsku destinaciju. Edukacija će ujedno biti podloga za gastro evente koji će se realizirati ove godine prema novom konceptu.
„Hvala domaćinima, Trgovačko ugostiteljskoj školi Karlovac i svim sudionicima radionice. Turističkoj zajednici grada Karlovca i Gradu Karlovcu izuzetno je važan ovaj projekt. Drago nam je da su i naši dionici prepoznali njegovu važnost. Nakon ove edukacije dat ćemo restoranima neko vrijeme da odluče što će implementirati u svoje jelovnike. Očekujemo od njih kreativna rješenja. Sigurna sam da će si svatko od njih dati truda i barem jedno jelo od gljiva ili s pivom ponuditi sugrađanima i posjetiteljima koji u Karlovcu traže dobru okrepu. TZ grada Karlovca fotografirat će sva ta jela koja će ugostitelji spremati kako bismo imali podlogu za marketinške kampanje u danima koji nam dolaze. Očekuju nas i brojne manifestacije, to je naša prilika da prezentiramo karlovačku gastronomiju.“ izjavila je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić.
- TERANINO NAJBOLJI ZA KOKTELEBitterino je na Teranino festivalu u Balama osvojio titulu najboljeg koktela Pripremio: Tomislav Radić – Fotografije: Destilerija Rossi Na Teranino festivalu koji je održan u Balama u Istri, Teranino Rossi okitio se zlatnom medaljom, a titulu najboljeg koktela na osnovi teranina ponio je Rossijev Bitterino. Recept za pobjednički Bitterino potpisuje Filip Sarilar, istarski barmen i… Read More »TERANINO NAJBOLJI ZA KOKTELE
- Ciklus mladih glazbenika u Dvorani Franjo Krežma predstavlja violinisticu Josipu KordićCIKLUS MLADIH GLAZBENIKA U DVORANI FRANJO KREŽMA NASTAVLJA MLADA SPLITSKA VIOLINISTICA JOSIPA KORDIĆ Boris Markuš Ciklus mladih glazbenika na pozornici koncertne dvorane Franjo Krežma nastavlja mlada splitska violinistica Josipa Kordić u klavirskoj pratnji Ane Stanković. U petak, 14.3. s početkom u 20.00 sati u goste nam dolazi pobjednica brojnih domaćih i međunarodnih Natjecanja kojoj su… Read More »Ciklus mladih glazbenika u Dvorani Franjo Krežma predstavlja violinisticu Josipu Kordić
- Hrvatska seniorska muška reprezentacija pobijedila je ČeškuU nedjelju 16. ožujka u 17.30 u zagrebačkoj Areni slijedi uzvratni susret protiv Češke Boris Markuš Hrvatska muška seniorska reprezentacija nastavila je s odličnim igrama nakon Svjetskog prvenstva i pobijedila Češku 29:35 (18:18), u prvoj od dvije ovotjedne kvalifikacijske utakmice za EHF EURO 2026. Nakon završetka dvoboja, hrvatska reprezentacija otputovala je iz Brna u Karlovac… Read More »Hrvatska seniorska muška reprezentacija pobijedila je Češku
- Priroda u opusu akvarela Krešimira IvićaNa Ivićevim akvarelima s motivima prirode vlada suglasje, caruje rijetko prekidana tišina cvrkutom ptica… Miroslav Pelikan Akademski slikar i sjajni glazbenik, Krešimir Ivić, ostavio je svojim ukupnim djelom iznimno značajan trag u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, s nizom svojih ciklusa u ulju, akrilu, akvarelu, crteža, kontinuirano izlažući. Danas živi u gotovo idealnom ambijentu, okružen prirodom,… Read More »Priroda u opusu akvarela Krešimira Ivića
- Tina Blau – učiteljica Naste RojcPop up izložba iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti Tina Blau – učiteljica Naste Rojc otvara se 20. ožujka 2025. (četvrtak) u 19 sati u privremenom izlagačkom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti na adresi Kapucinska 36. Izložbu otvara viši kustos Ivan Roth (MLU) Kasja Vukić Kustos izložbe je Ivan Roth, viši kustos. O Izložbi: Dvije umjetnice povezuje… Read More »Tina Blau – učiteljica Naste Rojc