Skip to content

Svakog gosta ni cijeli Fašnik dosta – šarenilo gostujućih fašničkih skupina

Novi vikend u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor u petak je otpočeo uz samoborske glazbene Fakine i njihove fašničke fakin(g)arije, a nastavio se s fašničkim likovima, Srakom, Princem, Sucem i Fiškalom

Oni su bili pjesnički raspoloženi u dozivanju fašničkog svijeta na izbor najbolje maske za veliko finale, u utorak, na Fašnik. Ovaj put nisu, kao prvoga petka, kad je bilo Valentinovo, odabrali ljubavnu, a ni domoljubnu poeziju kao kod preuzimaja vlasti, već vinske stihove i popevke. A kako je bilo poprilično hladno i vjetrovito, vjerojatno ih je već i sama pomisao na vinčeko zagrijala.

            Svi koji su poslušali savjet da iskoriste drugi petak za glazbeni metak, a možda i neki imetak, odlučili su se za put pod noge, u auto natočili benzin i na kraju došli na Fašnik i na Magazin. 

            Druga fašnička subota ponudila je gostujuće i međunarodno šarenilo pa su tako posjetitelji 194. Samoborskog fašnika mogli vidjeti kako se maškare slave i u drugim maskenbalskim, karnevalskim i pokladnim gradovima diljem Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

            Jutarnji dio ponovno je bio namijenjen malim gostujućim maskama. Na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana radi vlastitog veselja i na zadovoljstvo svih okupljenih, maskirali su se i nastupili Dječji vrtić Tintilinić, Dječji zbor Bajka, Dječji vrtić Smokvica, Dječji zbor Zagrebački anđeli, Plesni klub Point, Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, Športski plesni klub Samobor, Dječji zbor Kikići i Genijalci!

            Živo je bilo i na brojnim drugim lokacijama u Samoboru jer su se žurno  obilazili punktovi Srakotrka – tradicionalne fašničke orijentacijske utrke. I ovaj put je za 300 maskiranih mališana ekipa iz Orijentacijskog kluba Japetić pripremila stazu koju su mališani obilazili uz svoje roditelje prikupljajući pečate kojima su dokazali da su pronašli sva predviđena mjesta. Svi koji su obišli kontrolne punktove po Fašničkoj Republici zaslužili su medalju, a oni najbrži bili su i dodatno nagrađeni na središnjoj pozornici: David Dragan, Fran Drnovšek i Matej Nimac u kategoriji M10, kod Ž10 Klara Mrkonjić, Lidija Vrdoljak i Lota Troskot, M12 Andro Niko Leš, Mihael Radaš i Ivano Gujević te u Ž12 Marta Mikac, Luna Bajrektarević i Ema Jakuš.

            U subotnjem poslijepodnevu najprije je Studio smijeha sa svojim stand up komičarima Marinom Orsag, Igorom Drljom IGGYjem i Tinom Sedlarom sa središnje pozornice nasmijavao okupljene, a u nastavku programa za smijeh, zabavu, veselje, fašničku kreativnost i lucidnost pobrinulo se 12 gostujućih skupina s 300-tinjak sudionika. Po prvi put na Samoborski su fašnik pristigle dvije skupine maškara iz bugarskih gradova Pernika i Karlova sa svojim folklornim običajima, od Slovenaca Samoborcima su se ovaj put pridružile maškare iz Kostanjevca na Krki, a od hrvatskih skupina družina 4A iz Pule s kažunčićima, pa Karnevalska udruga Monade iz Supetra na Braču, Fašnička udruga Kobre iz Kutine, Sirene iz Lonjskog polja KUD-a Repušnica, Limena glazba i udruga Mame iz Cavtata, Pelješčani iz Stona, zatim tradicionalni gosti Samoborskog fašnika, Gospari gusari iz Župe Dubrovačke, TNT ekipa iz Baćine kod Ploča te Međimorski samci iz Čakovca.   

            Na kraju druge fašničke subote za sve maskirane i demaskirane Pero Galić je proglasio Opću opasnost!

            Udarni fašnički dan bit će, kao i svake godine, druga fašnička nedjelja, 23. veljače. Posebno će veselo i šareno biti na prijepodnevnom dječjem fašniku od 10 sati i 30 minuta za koji se marljivo spremaju brojni učenici s 30 maskiranih skupina iz svih 5 samoborskih osnovnih škola, a svojim alegorijskim kolima i satirično-humorističnim nastupima u nedjelju poslijepodne, od 15.30, vraćaju nam se mjesni odbori, ovaj put Rude i celine te Gradska četvrt Južno naselje.

            Ulaz na sva fašnička događanja  je besplatan, a jedino što se očekuje od posjetitelja je da se maskiraju i prepuste novoj dozi zabave i veselja na 194. Samoborskom fašniku! I ne zaboravite: Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!

            Foto: Edin Tuzlak