Skupna izložba slika i skulptura “BOJE KARNEVALA”

Pod okriljem poklada nastala su umjetnička djela čija se esencija, bitnost, bazira na njezinim semantičkim vidovima: plesnim i audio-vizualnim komponentama

U Opatiji (Volosko), jednom od 27  susjedstava Rijeke 2020 EPK, u Galerji – Atelijeru Žana Boyd, 22. veljače u 18.30 sati otvara se skupna izložba slika i skulptura renomiranih umjetnika naziva BOJE KARNEVALA

Izlagači su: Yasna Skorup Krneta, Claudio Frank, Darija Stipanić, Loredana Bradaschia, Neva Pizzul, Željko Čurčić, Gordana Lenić, Branko Pizzul,  Snježana Boyd – Žana, Emanuela Lazarić, Nensi Benazić i Željka Lipovac Lokmer. Autor izložbe je mr. sc. Željko Čurčić.

Pod okriljem poklada nastala su umjetnička djela čija se esencija, bitnost, bazira na njezinim semantičkim vidovima: plesnim i audio-vizualnim komponentama.

Šarolike povorke prerušenih maškara (često satirički programirane); maštovito kostimirani maskirani plesovi; urnebesne bakljade i vatrometi; prosipanje raznolikim konfetima i cvijećem; tradicionalno spaljivanje pusta, neiscrpna je inspiracija likovnim umjetnicima.

Polivalentnost, iskazana pojedinačnom-individualnom proživljenošću karnevalskih transformacija, nalazi zajedničku komponentu u boji, osnovnom likovnom izrazu. Njome se iskazuju apstraktne ekspresije, obogaćuju i prožimaju djela figurativne provenijencije te opservira konceptualnost.

Možemo ustvrditi da je boja u djelima naših likovnih stvaralaca sinonim za karneval, jednog od najznačajnijih  kulturnih događaja našeg primorskog kraja.

mr. sc. Željko Čurčić

Pogledajte katalog izložbe OVDJE!

Svake godine u ovo doba  naš kraj oživi maštovitošću i šarenilom BOJA KARNEVALA koje podižu raspoloženje, potiču na druženje, opuštaju… Nakon njegovog završetka, vraćamo se u blijedu, magličastu zimu, željno očekujući vedrinu prvih proljetnih cvjetova.

Boje umjetničkih djela nemaju završetak. Ona traju u našim mislima, postojano miruju na našim zidovima, njihove tonove udišemo, iz njih crpimo energiju, u njima se smirujemo.

Ova izložba otvara se pred kraj ovogodišnjeg KARNEVALA, nastavlja svojim bojama osvježavati ostatak zime i traje do prvog dana proljeća.

Snježana Boyd, voditeljica galerije

O izlagačima:

Yasna Skorup Krneta diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Višegodišnji bogat i raznolik umjetnički  angažman svestane i radoznale umjetnice (crteži, ulja, grafike, asemblaži, instalacije, objekti i brojni projekti) obuhvaća mnoge skupne i preko 50 samostalih izložbi. Članica HDLU-a Rijeka i Zagreb, LIKUM-a i HZSU-a dobitnica je više značajnih nagrada i priznanja, a njeni se radovi nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom opatijskom atelijeru „Yasnasan“ kontinuirano radi na novim djelima.

Claudio Frank, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera istovremeno studirajući (usavršavajući violinu) na Konzervatoriju Giuseppe Verdi. Prepoznatljivog snažnog poteza, debelog namaza i živopisnih čistih jarkih boja, Frankova djela nalaze se u javnim i privatnim zbirkama diljem Hrvatske i inozemstva, izlagana na mnogim skupnim i samostalnim izložbama. Član HDLU-a Rijeka dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja. U galeriji-atelijeru u Voloskom (Opatija) i danas nastaju osebujni motivi Frankova primorskog krajolika u kojem živi (volte, barke…)

Darija Stipanić diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjerovi Likovna kultura i Kiparstvo. Svestrana talentirana umjetnica  živi u Velom Brgudu i bavi se kiparstvom, slikarstvom, povremeno grafikom, objavljuje poeziju i prozu, a posebna su zapažene njene skulpture u drvu. Članica HDLU-a Rijeka čije aktivnosti obuhvaćaju: nekoliko umjetničkih radionica i kolonija,  mnoge skupne i niz samostalnih izložbi, izlagala je u Hrvatskoj i inozemstvu te dobila više značajnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja.

Loredana Bradaschia živi u Opatiji gdje jediplomirala na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment. Članica Slikarske i  batik sekcije “Romolo Venucci” u Zajednici Talijana u Rijeci (2001.-2015.). Sudjeluje na brojnim skupim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica više nagrada i priznanja ostvarila je više samostalnih izložbi. Iako privlače duboku fascinaciju, njezine slike donose i očaravajuću senzaciju vizualno apstraktnih zanimljivih trenutaka zahtijevajući pažnju. Radoznalost i razigranost važni su elementi svake njezine kreacije.

Neva Pizzul, fakultetski obrazovana, polazi nekoliko likovnih radionica kod poznatih riječkih slikara i odabire slikarstvo kao svoj izražaj, način življenja i buduću profesiju. Uz niz samostalnih izložbi, sudjeluje na slikarskim kolonijama, radionicama, skupnim izložbama  te ostvaruje niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica HDLU Rijeka, Likovne grupe Talijanske zajednice u Rijeci te međunarodne likovne udruge Syrlin iz Stuttgarta. Dobitnica niza nagrada i priznanja živi u Opatiji i radi u tehnici ulje, akril i kombinirane tehnike na platnu, te oslikava zidne i samostojeće objekte.      

Željko Čurčić nakon završenog studija povijesti umjetnosti i sociologije te postdiplomskog studija iz informacijskih znanosti, radi kao viši stručni savjetnik u LZ “Miroslav Krleža”. Slikanjem se bavi od gimnazijskih dana, sudjelovao je u radu likovnih kolonija i niže samostalne i skupne izložbe. Bio je član likovne zajednice “Zagreb”. Slike mu se nalaze u zbirci “Bauer”, galeriji umjetnina u Vukovaru i mnogim privatnim zbirkama. Likovni izričaj mu je u domeni slikarstva, a opus mu je otvoren raznim stilsko-izražajnim načinima likovnoga govora. 

Gordana Lenić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odjel likovnih umjetnosti i slikarstvo. Radila je kao profesor likovne kulture u osnovnim školama, Školi za primjenjenu umjetnost u Rijeci i LIADO radionici u Rijeci. Kao članica riječke književne skupine Tinta 910 nastupa na književnim večerima. Piše poeziju, priče za djecu i kratke priče koje je objavila je u zbirci „Stvar ravnoteže“. Zanima ju primjenjena umjetnost, dizajn i umjetnička fotografija. Izlaže na skupnim i žiriranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Branko Pizzul usvaja zanje iz osnova crtanja na građevinskom fakultetu. Polazi više likovnih radionica kod riječkih slikara,  likovnu radionicu pri Zajednici talijana i odabire slikarstvo za svoj poziv.  Radi u tehnici ulje i akril na platnu, a najčešće u kombiniranoj tehnici gdje upotrebljava različite materijale kao metal, staklo, plastiku, drvo, jutu i dr. Uz niz samostalnih izložbi, likovnih radionica, kolonija te skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, osvojio je i  niz nagrada. Član HDLU Rijeka živi i radi u Opatiji.

Snježana Boyd – Žana živi u Opatiji gdje završava Opću Gimnaziju, a kroz cjeloživotno učenje stječe razna obrazovanja.  Dugogodišnja poduzetnica, poslovna savjetnica, četvrta je generacija samoukih slikara. Slikarstvom se bavi od 2016. Nakon godinu dana postavlja prvu samostalnu izložbu, otvara galeriju-atelijer, debitira na Međunarodnom likovnom natječaju  i osvaja 1. nagradu u Općoj skupini. Sudjeluje na skupnim izložbama i organizirala je nekoliko samostalnih izložbi. U specifičnom filigranskom crtežu povezuje psihu, filozofiju života i Svemir.

Emanuela Lazarić završila je Talijansku školu mode i dizajna Callegari  u Labinu – smjer projektant unutrašnjih prostora  i od tada se usporedo bavi  dizajnom interijera i glazbom.  Posvećena glazbenoj karijeri, kao kantautorica i gitaristica dvojca „The Blondes“ nastupa na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj  i inozemstvu.  Živi i razvija svoj talent u Lovranu. Serijom radova pod nazivom “Ethno” povezuje tehniku gipsa s omiljenim elementom, motivom čipke, te  na taj način čuva dio tradicije od zaborava.

Nensi Benazić  diplomirala je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci Slikarstvo i Primjenjenu grafiku. Tijekom studija kao zapaženi talent dobiva stipendiju, sudjeluje na nekoliko skupnih izložbi, a na kreativnoj radionici studenata iz cijele Hrvatske osvaja prvo mjesto. Svoj kreativni talent usmjerava u likovni rad, grafički dizajn i  ilustraciju knjiga. Inspirirana je životinjskim svijetom. Izrađuje male skulpture od bakrene žice, a u likovnom stvaralaštvu koristiti apstrakciju kao pomagalo u strukturi figurativnog motiva.

Željka Lipovac Lokmer, arhitektica, po umirovljenju posvećuje se poeziji i slikarskim radovima koje je godinama stvarala.  Za literarni rad primila je nagradu, a

svoju drugu zbirku pjesama obogatila je fotografijama svojih slika. Do sada je imala nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Slike izrađuje u pastelu, a motivi su joj goransko cvijeće i endemi Samarskih i Bijelih stjena, cvijeće i pejsaži u nestajanju, muzejski izlošci dopunjeni bokorima cvijeća te uporabna grnčarija iz konobe rodne kuće – interijeri iz vremena predaka. Živi u Opatiji.

Izložba se može posjetiti do 21. ožujka.