Skip to content

“Glas naroda” Pavla Pavličića doktorska je uputnica za YouTube

Moj glavni cilj bio je od zaborava sačuvati pučke pjesme, ali i ukazati na njihovu važnost. Nekako smatram da je moja dužnost upozoriti kako je ta glazba važna u našem životu

U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu održala se promocija najnovije knjige „Glas naroda“ našeg najproduktivnijeg i najčitanijeg domaćeg književnika Pavla Pavličića, koji je u bogatoj karijeri objavio više od stotinu naslova.

Glavni urednik u Mozaiku knjiga Zoran Maljković ističe da nakon naslova „Pohvala starosti“ i „Pohvala tijelu“, koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, jednako veliki interes očekuje i kada je u pitanju najnovija, treća knjiga iz serijala „Pohvala“, prigodno nazvana „Glas naroda“. „Iako je u početku radni naslov bio „Pohvala pučkoj pjesmi“, činilo mi se da takav naslov ostavlja dojam esejističkog djela, zbog čega smo ga jednostavno nazvali „Glas naroda“, što ova knjiga zapravo i je“, govori Zoran Maljković.

Na promociji je sudjelovala i znanstvenica s područja znanosti s polja etnologije i antropologije dr. sc. Ljiljana Marks, koja je na početku predstavljanja pučke pjesme smjestila u vremenski okvir. „Pučke pjesme su uvijek bile na margini, između šunda, trivijalnosti, suvišne patetike i nedovoljne estetske sastavnice, ali su baš poput korova opstale i postale popularnima, pa čak i neizostavnom pratnjom u našim životima“, rekla je Ljiljana Marks.

Ljiljana Marks smatra da nam je Pavličić zapravo servirao zbirku 46 priča o pjesmama koje svima izazivaju toplinu oko srca jer knjiga nije samo podsjetnik na neka stara vremena, već i odličan priručnik studentima za uvod u tekstove. „«Glas naroda» sjajno je folklorističko i književno istraživanje, zapravo neka vrsta doktorske uputnice za YouTube gdje oni neupućeni mogu pronaći spomenute tekstove, stare, ali i nove interpretacije narodnih pjesama. Sjajno je što to autor objašnjava jednostavnim rečenicama“, zaključila je Ljiljana Marks.

Na samom kraju predstavljanja, publici se obratio i autor Pavao Pavličić. Istaknuo je da je pisanjem ove knjige vratio jedan stari dug koji je imao prema pučkoj pjesmi koja je u njegovom životu imala silno važnu ulogu. „Uz njih vežemo naša rana sjećanja, prate nas kroz život i prema njima modeliramo svjetonazore. Moj glavni cilj bio je od zaborava sačuvati pučke pjesme, ali i ukazati na njihovu važnost. Nekako smatram da je moja dužnost upozoriti kako je ta glazba važna u našem životu“, rekao je Pavao Pavličić.

Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

Photo: Grgur Žućko

Marko Hadjur