Skip to content

Održana Zvončarska simfonija u susjedstvu Čavle EPK / 90 foto!

U susjedstvu Čavle, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u nedjelju je održana Zvončarska simfonija, prvi Festival susjedstava

Pred mnoštvom publike, predstavilo se 500-tinjak zvončara, koji su centrom Čavli prošetali u svojim skupinama. Predvođeni Karlovačkim bubnjarima, predstavile su se zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari, Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka te domaćini Grobnički dondolaši. Njima se se pridružili i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala  Dora Pilepić.

Nakon smotre zvončara, nešto ranije nego je bilo predviđeno, zbog brzog prolaska zvončara trasom, na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima izvedena je jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara. Simfonija je izazvala ovacije mnogobrojne publike, a na zadovoljstvo svih zabava je na trgu nastavljena uz dobro raspoloženje okupljenih.

S obzirom da je Zvončarska simfonija bila prvi u nizu Festivala susjedstava Europske prijestolnice kulture što se tijekom 2020. godine održavaju diljem Primorsko-goranske županije, na samom početku cjelodnevnog programa održano je i protokolarno otvorenje Festivala susjedstava. Uz nastup Plesnog centra Sirius, okupljenima su se obratili načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, predsjednik zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz njemačkog Immenstada Thomas Schiedrich, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, meštar Riječkog karnevala Toni i predsjednik grobničkih dondolaša Alen Haramija.

Sljedeći Festival susjedstava Europske prijestolnice kulture održavat će se u susjedstvu Matulji od 21. do 25. veljače, pod nazivom Zvona su spona, a programuključuje dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji. Zvončarska smotra i tradicijski zvončarski pusni ophodi uvest će nas u magičan obred pusnih običaja, a u sklopu programa pokrenuta je i vrijedna inicijativa okupljanja znanja temeljenog na tradicijskim običajima i starim zanatima kao inspiraciji za nove naraštaje.

See also  Novi izgled brojača EPK

Lena Stojiljković

NOVO