Skip to content

Predstavljanje knjige: Branka Hlevnjak – Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art

Branka Hlevnjak: Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art
Prilozi povijesti hrvatske likovne kritike 1978.-2018. u izdanju ULUPUH-a

U subotu, 8. veljače 2020. u 13 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu (Ilica 13, prvi kat) predstavit će se knjiga Branke Hlevnjak „Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art“ u izdanju ULUPUH-a. Publikacija koju je grafički oblikovala dizajnerica Lidija Novosel dobila je ULUPUH-ovu nagradu za najbolji izdavački projekt u 2019. godini. O knjizi će govoriti autorica Branka Hlevnjak, te Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, i Gudio Quien, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

Knjiga predstavlja izbor iz kritika, osvrta i eseja autorice Branke Hlevnjak nastalih od 1978. – 2018. godine, a odnose se prvenstveno na autore i djela, te manifestacije i pojave vezane uz primijenjenu umjetnost i dizajn. Riječ je o stotinjak tekstova objavljenih na radiju, u novinama i časopisima (Oko, Polet, Pitanja, Vjesnik, Večernji list, Radost, Flor art, Peristil, Život umjetnosti, Vijenac, Ambalaža, Week Design, Kontura, Hrvatsko slovo, Kaj, Hrvatsko zagorje, View to Croatia, Hrvatsko glumište, Epoha, itd.). Knjiga je opremljena i prikladnim fotografijama koje su pratile tekstove u vremenu nastanka i objave u novinama i časopisima. Raspon tema seže od ilustracije, karikature, vrtne (hortikulturne) arhitekture, grafičkog dizajna, aranžerstva, do primijenjenog kiparstva (javnih spomenika), preko nakita do fotografije. Materijal je organiziran kronološki i po temama.

Branku Hlevnjak kao autoricu odlikuje koncizan stil pisanja koji, uz visoku upućenost u predmet, uvijek uspijeva doprijeti do najšireg sloja čitatelja. Knjiga nije samo autorsko viđenje, predstavljanje te kritički stav Branke Hlevnjak o specifičnim izraznim područjima, odnosno pojedinim umjetnicima u proteklih 40 godina nego i svojevrsna kronika događanja primijenjenih umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj unutar tog razdoblja. Stoga je ova knjiga važan doprinos povijesti primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj.

Biografija autorice i urednice knjige:

Branka Hlevnjak rođena je 1948. godine u Zagrebu. Diplomirala je povijesti umjetnosti i talijanski jezik 1973. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2004. magistrirala povijest umjetnosti na istom fakultetu. Od 1973. javno djeluje kao likovna kritičarka, na televiziji, radiju, te objavljuje u novinama, tjednicima, stručnim i znanstvenim časopisima, te na web portalima. Predgovore, likovne kritike i znanstvene članke objavljuje od 1978., na televiziji, radiju, u novinama i časopisima (Oko, Polet, Pitanjima, Vjesnik, Večernji list, Radost, Flor art, Peristil, Život umjetnosti, Ambalaža, Week Design, Kontura, Hrvatsko slovo, Kaj, Hrvatsko zagorje, View to Croatia, Hrvatsko glumište, Jet set, Zvono, Epoha, itd.). Radila je kao viša predavačica na Visokoj Školi Agora. Osnovala je Galeriju Prozori i vodila Galeriju Događanja. Urednica je u Hrvatskom slovu. Od 1990. samostalna je likovna kritičarka i znanstvena istraživačica. Autorica je niza monografija na temu fotografije, dizajna, primijenjene umjetnosti, karikature i umjetnosti; problemskih izložbi i retrospektiva, te sudionica stručnih skupova. Obnašala je razne voditeljske i uredničke te predstavničke dužnosti, te održala niz javnih predavanja. Članica je umjetničkih savjeta i žirija. Odlikovana je 1999. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnica ULUPUH-ove nagrade za zasluge u promicanju primijenjene umjetnosti i dizajna, Godišnje nagrade ULUPUH-a za publikaciju Drago Turina – scenograf (2014.), te Godišnje ULUPUH-ove nagrade za publikaciju Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art (2019.). Članica je ULUPUH-a, HDPU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Podaci o knjizi:
„Branka Hlevnjak: Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art“
Izdavač: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Autorica tekstova i urednica: Branka Hlevnjak
Dizajn: Lidija Novosel
Dokumentacija i prijepis: Korana Gjalski Filipović
Lektura i korektura: Mira Ćurić, Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti – Design Art
Skeniranje i obrada reprodukcija: Ars Tempesta
Podaci o publikaciji:
208 stranica
Format 16,5×21 cm, meki uvez
Tiskara: Printera Grupa d.o.o.
Naklada: 300 primjeraka

ISBN: 978-953-327-171-2
Maloprodajna cijena knjige: 120,00 kn.
Knjiga će se na promociji prodavati uz popust, po cijeni od 95,00 kn.

NOVO

Optimized by Optimole