Što se našem organizmu događa tijekom hladnijih dana

Zimi je dvostruko veća učestalost srčanih napada, lakše dolazi do postoperativnih komplikacija, dolazi do napada astme i glaukoma. Istodobno se kod djece kao sezonska bolest često javlja noćni kašalj i gušenje uzrokovano virusima ili bakterijama

Smanjenje dnevnog svjetla tijekom jeseni i zime kada noć “raste” i dan “pada” neki veoma teško podnose. U velikoj većini su to žene, ali se smatra da od tog oblika bolesti koji predstavlja  skup simptoma, bolje reći – sindrom, boluje oko četvrtine čovječanstva. Bolest se još uvijek trivijalno naziva “hibernacijski sindrom”. Vjerojatno se radi o svojevrsnom poremećaju žlijezde epifize (pinealna žlijezda), koja se nalazi u središnjem dijelu mozga. Jedna od osnovnih zadaća te male žlijezde je lučenje hormona melatonina. To je spoj iz skupine neurotransmitora koji su odgovorni za neuro-imuno-modulaciju u organizmu. Jednostavnim rječnikom, to bi značilo, da se u mozgu luče tvari koje utječu ili nastaju kao posljedica našeg raspoloženja i imaju direktni utjecaj na naš obrambeni ili imunološki sustav.

Melatonin priprema organizam na spavanje, a njegovo lučenje dostiže vrhunac posred noći, točnije rečeno tijekom najdubljeg sna. Lučenje melatonina prestaje pojavom svjetlosti. Dok pojedinci veoma dobro podnose povećane vrijednosti melatonina, drugi, kod kojih je endogeno lučenje pojačano, imaju problema tijekom jeseni i zime s koncentracijom, pospani su, više jedu, nemaju efektivne energije i elana za obavljanje nekih radnji. Karakteristično je i da taj poremećaj slabi  povećanjem životne dobi, a to je razumljivo jer se melatonin u starosti manje sintetizira.  U svakom slučaju, ne možemo negirati da postoji veza između ponašanja ljudi i vremenskih promjena.

Pothlađivanje ili hipotermija

Jedno od stanja koje prethodi slabljenju imuniteta i generira plodno tlo za razvoj brojnih akutnih bolesti tijekom zime, poznato je pod nazivom hipotermija ili pothlađivanje.

Postoje brojne predostrožnosti koje treba poduzeti da bi se izbjeglo dovođenje u stanje  kad tjelesna temperatura padne do opasno niskih vrijednosti. Hrana i piće, jednako tako, kao i u normalnim uvjetima i kod hipotermije može pogoršati, odnosno jako poboljšati stanje organizma. Stoga nije naodmet kratko se prisjetiti uloge nekih nutritivnih komponenti u osiguravanju dovoljnih energetskih tvari koje svojim metabolizmom zagrijavaju organizam.

Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing.

cold winter GIF by Libby VanderPloeg
Giphy

ZDRAVLJE